Skocz do zawartości
IGNORED

20-25cm do OZ- na pasywke 3way

arczar

Rekomendowane odpowiedzi

PiotrSz:

Co jesteś taki w gorącej wodzie kąpany? Ludzie czasem muszą jeździć na zakupy, grać w tenisa albo oddawać się innej rozpuście. Nie można cały czas siedzieć na forum.

Jeżeli chodzi o Qms, to może być ono niskie wskutek dwóch rzeczy:

- aluminiowy karkas cewki i generowane w nim prądy wirowe. Ja tam nie widzę w jaki sposób coś takiego miałoby źle wpływać na dźwięk (poza oczywiście zejściem basu nieco słabszym niż głośnik o wyższym Qms i takiej samej reszcie parametrów)

- straty mechamiczne. Ponieważ stratność mechaniczna (zawieszenia, przepływy powietrza w kanałach wentylacji cewki, ferrofluid) zwykle jest nieliniowa (tarcie statyczne / dynamiczne, zależności oporu od prędkości itd.) - więc może psuć to i owo, choć np. pomiary zniekształceń dla gwizdków z ferrofluidem wcale źle nie wychodzą.

Głośniki o wysokim Qms sprawiają rzecz jasna więcej problemów przy filtracji highpass - peak rezonansowy impedancji (wysoki) oddziałując z filtrem daje dzwoniącą w impulsie górkę - i najlepiej byłoby dawać kompensację RLC, tyle że sztywność zawieszeń może się zmieniać w czasie, kondy takiej kompensacji bywaja duże, więc jak się da elektrolity to mogą wyschnąć i zmienić pojemność - i cała kompensacja się rozstraja.

Co do tej kombinacji - zamiast SLS-12 pomyślałbym nad Seasem L26RFX/P (niższe zniekształcenia w basach mimo mniejszego kalibru):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo CA26RFX - ten sam napęd, ale większa efektywność wskutek niższego Mms. Z kolei SS D2904/710002 ma dość nieprzyjemnie wyglądający uskok SPL w okolicach 3kHz - podobnie jak Vifa DX19 przy 4k (gdzie rezultatem był parszywy grzbiet na CSD, SPL w kartach katalogowych bywa mocno wygładzane więć problem może być większy), dlatego zainteresowałbym się raczej nowym D3004/6600 (tańszy niż 7100), z lepiej dopracowaną komorą tłumiącą. Zwłaszcza że (co prawda egzemplarz dostarczony przez Tymphany) został pomierzony zarówno przez Marka Krawiec'a jak i Johna Krutke - i rezultaty powyżej 2kHz były znakomite. Z rzeczy tańszych nowy tweeter HDS też nie ma się czego wstydzić w konfrontacji z D3004/6600.

Z kolei 22TAF/G o którym pisze Ariel pasowałby do sekcji średniotonowej na dwóch mniejszych głośnikach w rodzaju Seasa CA12RCY czy też HDS102EX.

Ukryta Zawartość

Ariel616, 29 Lip 2006, 12:28

>No właśnie....drogi sport;) niestety. W każdym badz razie chodzi mi o to że bede miał 2 drozna

>konstrukcje na AC130mk2 i seasie KT27F(H831) czyli tak jak uwe300. I bede chciał do tego walnać

>sekcje niskotonowa ale nie od razu z oczywistych przyczyn finansowych.

Gdyby ktoś mógłby mnie uswiadomic jak taka sekcje dołożyc.....

misiomor, 29 Lip 2006, 14:53

>Co do tej kombinacji - zamiast SLS-12 pomyślałbym nad Seasem L26RFX/P (niższe zniekształcenia w

>basach mimo mniejszego kalibru):

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Albo CA26RFX - ten sam napęd, ale większa efektywność wskutek niższego Mms

Ja już podałem L26RFX/P a jesli chodzi o CA26RFX to on nie nadaje sie do OZ a o taką chyba chodzi Piotrowi.

Ukryta Zawartość

Ups! Coś mi się pop...liły modele. Sorry za zamieszanie. Cena tego Dynaudio to niecałe 150 euro, więc jeszcze do przeżycia.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Sprawdziłem jeszcze raz i jednak modele mi się nie pomyliły, tylko waluta. To jakieś włoskie barachło a nie euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tak na prawdę to mało jest nieciekawych wooferów, są tylko nie trafione aplikacje. Nawet tanie wooferki zazwyczaj mają jakiś zakres optymalnej pracy, trzeba go tylko z głową wykorzystać. Martwiłbym się raczej o charakter, trzebajakoś zachodwać spójnośc z resztą pasma.

1 link nie działa:( ,seas ma tylko 3mm Xmax(śmieszne bo średniak w moim zestaiw miałby wieksze,hehe). eton nawet taki sobie chodz nie jestem przekonany do tej firmy i do tej ...ceny;)

ARGOS:

Mówisz znie trafione aplikacje?? Fakt np taki Davis to fajny głosnik napewno ale dla kogoś kto nie potrzebuje dużo basu Xmax=3mm qts=0,54 w sam raz i fs=37. Niskiego basu nie bedzie....ale jakośc pewni eniezła tylko ta 1" cewka jak w teslach arn226. 1" cewka+smród przy głosnym słuchaniu;)

Ariel616,

Dlaczego twierdzisz że vifa m 22wr się nie nadaje? Na stronie akustyka jest recepta ,że ta vifa może pracować w OZ od 15litrów.

Piszesz że nie jesteś przekonany do Etona zgodzę się co do ceny jest drogi jak wszystkie etony, ale słuchałem go i zrobił na mnie duże wrażenie jeżeli mówimy o jakości basu (chociaż nie pracował w OZ.)

Marko3T:

M22WR w obudowie zamkniętej 15dm3 ma tak wysokie f3 (równe około 72Hz), że IMHO nadaje się tylko do:

- kolumn dla fana "szybkiego basu" któremu przeszkadza maskowanie wyższego basu niższym

- małego pomieszczenia

- equalizowanego aktywnie suba do małego pomieszczenia

- mocnych kolumn 3-way do kina domowego (powiedzmy że po dwa M22WR we frontach i centrze, i po jednym w surround'ach), łączonych z potężnym subem przy np. 60Hz (z filtracją kolumn od dołu pierwszym rzędem) - do bardzo dużego pomieszczenia.

>ARGOS:

>

>Mówisz znie trafione aplikacje?? Fakt np taki Davis to fajny głosnik napewno ale dla kogoś kto nie

>potrzebuje dużo basu Xmax=3mm qts=0,54 w sam raz i fs=37. Niskiego basu nie bedzie....ale jakośc

>pewni eniezła tylko ta 1" cewka jak w teslach arn226. 1" cewka+smród przy głosnym słuchaniu;)

Nawet Tesla nie smierdzi przy głosnym słuchaniu, bez przesady. Na upartego można zrobić kolumnę 3 drożna na 18stce (nie będącej wooferem tylko midwoofere zresztą) z wychyleniem 3,25mm i znam takie porzypadki. Powodem była raczej oszczędnosć (bo w zasadzie należało dać większy woofer albo dwie 18stki) ale dało się to wszystko posklejac zeby uzyskać poprawny efekt. Ja osobiścienie widzę żadnego sensu w takim rozwiązaniu, lepiej w takiej sytuacji zostać przy 2 drożniaku, no, ale 3 drożniaka nawet bezsensowanego zawsze można sprzedac droźżej.

Jeśli chodzi o Davisa to wszystko zależy odchodzenia cewki. Jeśli jest dobre to wystarczy cewka 1". nie jest to oczywiści optimum, ale tai głosnik może dobre grać, wszystko zależy od tego jaie oczekiwania przed nim postawimy. Można zbudować w oparciu o taki głosnik nieduży zestaw 3 drożny, można wyjechać bardzo wysoko z pierwszym podziałem i zastosować np. kopułkę średniotonową, taki głosnik wrecz idealnie się do tego nadaje. Może też zaleźc zastosowanie jako wyższy bas w zestawie 4 drożnym.

"Nawet Tesla nie smierdzi przy głosnym słuchaniu, bez przesady."

To może być jeden z powodów dla których obudowa zamknięta jest lepsza od BR - tylko wtedy trzeba trzymać się z dala od głośników z korektorem fazy oraz wentylowanych do przodu, przez nakładke przeciwpyłową.

"Ariel616, 29 Lip 2006, 12:28

>No właśnie....drogi sport;) niestety. W każdym badz razie chodzi mi o to że bede miał 2 drozna

>konstrukcje na AC130mk2 i seasie KT27F(H831) czyli tak jak uwe300. I bede chciał do tego walnać

>sekcje niskotonowa ale nie od razu z oczywistych przyczyn finansowych.

Gdyby ktoś mógłby mnie uswiadomic jak taka sekcje dołożyc....."

Troszku sie powtarzam ale cóż.....

Chyba mam genialny przetwornik!!! O wspaniałej relacji jakośc/cena. Jest to......STX!!! STX 27-150-8-SS za 66zł;))

Ukryta Zawartość

Xmax=9,6 qts=0,42 fs=23Hz Mówiac krótko bosko! Scany sie chowaja;P Jak zreszta juz to napisano(akurat odnosnie 42cm stx vs. scan21w) w watku STX 15" i 12".

Ukryta Zawartość

Jednak warto byc na forum , bo można się dowiedzieć istnych rewelacji.

Ja głupi myśle o Etonach ,Accutonach buduje na Scanach , Vifach czekam na Seasa, a tu taka rewelacja na wyciągnięcie ręki STX i brzmi dumnie.

Co z tego że szajs , że kiepski magnes ,kiepska cewka ,kiepski kosz i jakość wykonania jak z ułan bator na pewno gra świetnie.

p.s. jeżeli kiedyś usłyszę i uwierzę ,że gra świetnie to to będzie mój koniec.

Ariel

Ten stx ma duzo mniejsza wytrzymalosc mocowa w zamknietej, w br wytrzymuje 200W smialo w najnizszym pasmie, moge ci nawet filmik wyslac.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Jasne, niedosyt basu... Temat już był wałkowany w tym wątku i nie tylko. Jeśli ma nisko zejść w zamkniętej to efektywnosć nie może być duża. Duza efektywnosc nie oznacza że bas będzie duzy i niski. Najważniejsze żeby osiągnąć jak najbardziej łagodny i jak najniżej zaczynający się spadek (bo nie mozna podratować się mniejszym lub większym rezonansem) a w tym wysoka efektywnosc tylko przeszkadza. A żeby basu nie zagłuszała srednica trzeba dobrać odpowiedni głośnik i umiejętnie go "skleić" z resztą. Jeśli już mamy wysokoefektywną średniotonówkę to stłumic rezystorem lub dzielnikiem napięcia.

Sorry zapomnialem ze to ma byc 3-way :P

Jakby byl podzial aktywny nie bylo by problemu, ewntualnie mozna by bylo dorobic jakąś korekcje, natężeniami by nie powalal ale bylo by liniowo od samego dolu.

Mówicei słaby magnes,zawieszenie,cewka ale moze akutrat fajnie to gra.W accutonach itp to tytan i inne pełno pomiarów-producenci chca uzyskac dane rzeczy a w stx robia i patrza ci im wyszło;P I skad wiecie ze nie był to jakis fajny przypadek i nie wyszło im cos ciekawego??

Cóż Ariel niezbadane są wyroki boskie. Moze im coś wyszło tylko co?

Objektywnie powiem że śledząc inne fora i tamtejsze wpisy wynika ,że całej tej mizeriii jaka jest STX wspomniany głośnik 27-150 jeszcze ujdzie ( w tłumie po orenżade w proszku >>to taki żart

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.