Skocz do zawartości
IGNORED

20-25cm do OZ- na pasywke 3way

arczar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Były już watki o obudowach zamknietych ale zadnych konkretów jesli chodzi o przetworniki. Prosiłbym o wypowiadanie sie i zamieszczanie swoich propzycji głosników w zakresie od 20-25cm nadajacych sie do OZ. Zwłaszcza chodzi o możliwość zastosowaniaw 3droznych kolumnach pasywnych.

Wiec może ja zaczne:

Tiw200XS(mój faworyt choć jego SPL 84dB bedzie sprawaił problemyw pasywce),

Usher 8955

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aurum Cantus 250mk2

Ukryta Zawartość

Seas L22RNx4P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27295-20-25cm-do-oz-na-pasywke-3way/

Aha-zapomnieałbym: Dayton RSS265HF:

Ukryta Zawartość

Mam nadzieje ze ten watek nie bedzie tak ubogi jak np. Głosniki niskotonowe-ranking;)

Pozdrawaim i mam nadzieje ze informacje tu zawarte przydadza sie forumowiczom.

Ukryta Zawartość

Łojezu, po co takie duze? i po co taka efektywność? Wszystko zależy od pomieszczenia w jakim to ma pracować, nadają się głosniki już od 22 cm. również efektywnosć nie jest żadnym kryterium, trzeba tylko zwrócić uwagę zeby nie była mniejsza niż średniotonówki z jaką się chce to skleić, bo inaczej trzeba będzie dać dzielnik napięcia, a tego lepiej uniknąć. oczywiscie nie znaczy to żeby popadać w skrajnosci, 84 dB to będzie bardzo mało, ale w takich co mają 87-88 można spokojnie już wybierac.

Napisałem przez pryzmat swojego postrzegania takiej konstrukcji.

Dlaczego mysle że efektywność 90db? No cóż tyle się trobiło niedawno o obudowach OZ ,które podobno mają niższą efektywność więc wyszedłem z założenia ,że można to nadrobić wyższą efektywnością woofera no i słynne bafle step.

Marko3T:

Jeżeli mamy konkretny głośnik, to czy obudowa jest zamknięta czy BR, efektywność się nie zmienia (chyba że kombinujemy z podbiciem basu i niecałkowitą kompensacją baffle step w BR). Natomiast jeżeli chcemy dostać to samo f3 z BR i obudowy zamkniętej (obie o takiej samej objętości), to głośnik do zamkniętej będzie musiał mieć niższą efektywność.

Dlatego 90dB (/1W czy /2.83V?) i niskie zejście z OZ wymagałoby wielkiej skrzyni - zwłaszcza dla ef. mocowej 90dB. I to jest zresztą powód dla którego BR jest tak często spotykany...

Konkrety, no to może taki ma czym uderzyć.

Widuje się go w 60 litrach chociaż nie pamiętam jak nisko schodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O nim to ja wiedziłem ale on ma 12cali czyli 30cm;) I ma kiepski xmax jak na taki głośnik(czyt.drogi). A, apropo tego łaczenia niskoefektywnego niskotonowca z wysokoefektywnym sredniakiem, co na to pow??

Moze jeszcze dpiszmy pewne kryterium....cena-nie kazdy z forumowiczów ma 1500zł na jeden głosnik-może skupmy sie na głosnikach pokroju cen scan-speaka;) Mysle ze takie głosniki przydadza sie wiekszej ilości osób i mam nadzieje że jak watku beda takie konkretne propozycje głosników to na forum pojawi sie wiecej kolumn z OZ bo narazie jest ich jak na lekarstwo....niestety

Głosnik praiw idealny do OZ:) prawie popatrzcie na spl....:/

Ukryta Zawartość

Wspaniały Xmax, qts, fs i cewka

Ukryta Zawartość

Ty się tak nie podniecaj tym xmax bo widzisz to się często kończy niskim spl.

Sam widzisz ta Vifa ma nędzne 83db. Ja uważam ,że 7mm xmax to już jest bardzo dużo jak na 12 cali i przy takiej efektywności jak ten Eton którego wkleiłem.

Przepraszam ,że Ci tak mieszam w tym temacie , ale mam nadzieje że ktoś mądrzejszy napisze jak widzi takiego etona w OZ 60l.

Pzdr.

Marko3T:

Nie uważam się za mądrzejszego od nikogo tutaj (mądrość definiowana klasycznie IMHO ma niewiele wspólnego z inżynierią elektroakustyczną).

Ten Eton w ob. zamkniętej 60dm3 będzie miał dość wysokie Fc równe 49Hz a także w miarę niską dobroć, rzędu 0.64. Nawet jeżeli pomoże mu rezystancja cewki filtru, to i tak zejście niskie nie będzie. Według klasycznych reguł jego wartość Fs/Qts jest równa 76.5Hz - a więc do obudowy zamkniętej nadaje się on średnio (może w nie za dużym pomieszczeniu się sprawdzi - ale oznacza to zmarnowanie jego możliwości mocowo - efektywnościowych dla wyższego basu / niższego środka).

Dziękuje za odpowiedź.

Wynika z tego że potrzebna jest albo dużo większa obudowa OZ , albo B-R w którym raczej na pewno się sprawdzi.

Kończe moje wynurzenia bo mnie autor wątku zlinczuje.

marko3T- konstruktywne rozmowy na temat przynajmniej troche zwiazany z tematem raczej nikomu nie przeszkadzaja a napewno nie mi. Tak jak już wspomniał misiomor głosnik powinien miec przynajmniej jako takie zejscie f3 w okolicach przynajmniej 45Hz

A to mi niespodzianka. Sam się głowię nad takim głośnikiem (ewentualnie dwoma mniejszymi w zależności od rozkładu kosztów) i już miałem zakładać nowy temat a tu proszę, jest! Super.

Jeśli chodzi o konkrety to ja może sobie pozwolę w formie pytania co by łatwiej było dojść o co mnie się rozchodzi. Mam na stanie JmLab PS 5.1 w 25 metrach kwadratowych. Jak to gra to chyba każdy może sobie wyobrazić. Suby dedykowane odpadają bo cena zwala z nóg a i gra to pewnie jak pierdziawki komputerowe. Dlatego rozglądam sie za porządnym wooferem do OZ a konkretnie do suba aktywnego. Zaraz za wzmacniaczem będzie "rozdzielnia" sterująca odcięciem tego i owego tu i tam, oraz poziomem wysterowania każdego zespołu głośników. Ale to później. Na razie pytanie brzmi jakich wooferów szukać? Mogę kupić używane SS 21W/8555-00 w takiej sobie cenie, ale już para takich samych u mnie kiedyś grała i raczej się nie popisały za bardzo.

Sorry, że tak się wcinam jak Filip z konopii, ale po co mam klonować temat bez sensu. A więc w skrócie: jaki woofer do OZ w 25mkw na przyzwoitym poziomie cenowym? Wywalanie 1.500PLN w ciemno za niepewny efekt raczej odpada. Pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla

Szkoda, że nie słyszałeś Twoich skanów 21W/8555-00 napędzanych Drakulą, źródło Sony 779ES, preamp Pass 1.7. Jeden z najlepszych dźwieków jakie słyszałem, bez żadnych ograniczeń dynamicznych. Bas w tym zestawieniu był potężny, pięknie wypełniony, z mięsem i kontrolą. Miałeś świetne kolumny, tylko nie miałeś ich czym napędzić.

Ja wiem, że na pewno kiedyś skończę na 3 drogach. Marzą mi się klony Avalonów, ale trochę mało w necie o nich, zwłaszcza o zwrotnicy.

Pozdr.

No więc, żeby nie psioczyć na Scany i oddać im sprawiedliwość to grały one w gotowych kolumnach. Także moje operacje polegały głównie na "strojeniu" basu względem reszty głośników. Układ trójdrożny. Po czterdziestu milionach kombinacji z objętościami komory, zmianami tłumienia wewnątrz czy w końcu nawet elementów zwrotnicy itd. stanęło na 21 litrach w OZ (tak wyczytałem na stronie akustyka). I grało nawet fajnie, ale bez tego niskiego tąpnięcia, które przesuwało fotele po pokoju kiedy woofery hulały BR. Z kolei BR był nie do zaakceptowania w moim pomieszczeniu. To było jeszcze przed remontem,kiedy stały wszystkie graty i z akustyką nie było żadnych problemów. Po prostu bas wypychał mi oczy z czaszki i wszystko zagłuszał. Ale za to jak czasem pierdolnął to aż mi się morda cieszyła, że takie cuda te głosniki potrafią wyprawiać. To wszystko odbywało się na starym wzmaku Pioneer A... cos tam, nie pamietam juz, ale ważyło bydlę ponad 20 kilo i nieźle wymiatał. Teraz mam cherlawa lampkę, więc tym raczej nie powalczę z potężnymi głośnikami. Stąd pomysł suba aktywnego, ale mniejsza z tym. To jest w ogóle nieistotne. Chodzi o sam głosnik póki co.

Czyli reasumując w moim konkretnym przypadku 21W grały albo potężnym basem, który był nie do opanowania w moim pokoju i raczej mało przyjemny, bo przypominał efekt przyłożenia ucha bezpośrednio do wylotu BR, albo grały ultra szybkim, wielobarwnym basem, wręcz zajebistym jesli chodzi o jakość, ale za to bez wypełnienia na samym dole. No i tak to było moi mili. Teraz bym chciał mieć niskie zejście jak z BR i szybkość jak z OZ. Tylko mi nie mówcie, że tak to mają tylko w ERA ;) W tak małym pomieszczeniu chyba jest to do zrobienia tym bardziej, że PS 5.1 do potworów nie należą.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ukryta Zawartość

obudowa dla 2razy SLS12 w TL , aktywny , cięty nie wyżej niż 80Hz , i bardzo bardzo bardzo wydajny wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Scan t tez piekna maszyna(troche jeszcze droga w porównaniu np. do Ushera 8955(który wyglada jak kolon scana)).

A tak apropo ciekawie jakie podobieństwa istnieja miedzy tymi wooferami. Nie uzyskałem jeszcze odp na pyt. jak wygladałoby łaczenie niskoefektywnego woofera z wysokoefektywnym sredniotonowcem...

Parantulla:

Proponowałbym rozważenie takiej opcji - użyć 21W, ale z membraną bierną 25W0. Strojenie 30dm3, 20Hz powinno dać więcej niskiego basu niż 21dm3 zamknięte (2dB zysku przy 50Hz, 3dB przy 40Hz, 4dB przy 30Hz), ale za to będzie jeszcze zupełnie poprawne impulsowo, w przeciwieństwie do większości strojeń BR jakie jestem w stanie sobie wyobrazić dla tego głośnika (z sensowną średnicą i długością portu). Podobne strojenie (25Hz, 25dm3 dla 21W8555-01) zastosowała ESA w swoim Furioso^2 - jak masz możliwość to spróbuj odsłuchać przed decyzją.

Kolejna sprawa - i to nie jest już dobra wiadomość. Być może kluczem do "szybkości" w Twoim przypadku jest brak maskowania wyższych składowych widma instrumentów basowych przez niższe. W takim przypadku "zejście" i "szybkość" będą trudne do pogodzenia.

PS. Pytanie czy ten "ultra szybki wielobarwny bas" z OZ nie pochodził od zniekształceń. 21W przesterowuje się dość łatwo w OZ, w 21dm3 przy 50Hz wystarcza mu 35W żeby osiągnąć Xmax, a większość głośników wykazuje wzrost zniekształceń nawet sporo poniżej Xmax.

Parantulla:

Proponowałbym rozważenie takiej opcji - użyć 21W, ale z membraną bierną 25W0. Strojenie 30dm3, 20Hz powinno dać więcej niskiego basu niż 21dm3 zamknięte (2dB zysku przy 50Hz, 3dB przy 40Hz, 4dB przy 30Hz), ale za to będzie jeszcze zupełnie poprawne impulsowo, w przeciwieństwie do większości strojeń BR jakie jestem w stanie sobie wyobrazić dla tego głośnika (z sensowną średnicą i długością portu). Podobne strojenie (25Hz, 25dm3 dla 21W8555-01) zastosowała ESA w swoim Furioso^2 - jak masz możliwość to spróbuj odsłuchać przed decyzją.

Kolejna sprawa - i to nie jest już dobra wiadomość. Być może kluczem do "szybkości" w Twoim przypadku jest brak maskowania wyższych składowych widma instrumentów basowych przez niższe. W takim przypadku "zejście" i "szybkość" będą trudne do pogodzenia.

PS. Pytanie czy ten "ultra szybki wielobarwny bas" z OZ nie pochodził od zniekształceń na przesterach. 21W przesterowuje się dość łatwo w OZ, w 21dm3 przy 50Hz wystarcza mu 35W żeby osiągnąć Xmax, a większość głośników wykazuje wzrost zniekształceń nawet sporo poniżej Xmax.

Ciesze sie że watek sie rozwija i sobnie pomagamy nawzajem. Jednak chciałbym równiez otrzymac odp na moje pytania dotyczace łaczenia głosników(było wczesniej) i porównania ushera 8955 z scanem 21w8555-00. Który byłby lepszy do OZ. Parametry podobne lecz jestem za usherem bo tańszy i wikszy układ magnetyczny;)

Ktos moze sluchal tych glosnikow w OZ?

SS 26W4867T00

Ukryta Zawartość

26W/8861T00

Ukryta Zawartość

ceny u akustyka jakby spadly.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ciesze sie że watek sie rozwija i sobnie pomagamy nawzajem. Jednak chciałbym równiez otrzymac odp

>na moje pytania dotyczace łaczenia głosników(było wczesniej) i porównania ushera 8955 z scanem

>21w8555-00. Który byłby lepszy do OZ. Parametry podobne lecz jestem za usherem bo tańszy i wikszy

>układ magnetyczny;)

Po pierwsze większy układ magnetyczny nie oznacza automatycznie że siła pola magnetycznego będzie większa. Po drugie jeśli coś ma być do obudowy zamkniętej to za duży magnes będzie raczej przeszkodą. Porównaj sobie głosniki które są robione w wielu wersjach, te które mają parametry nadające się do obudowy zamkniętej mają z reguły mniejsze magnesy.

Jeśli chodzi o głosniki nadające sie do zamkniętej to nic innego jak wziąć parametry i zrobić symulację. Na pewno jednak jesli coś ma ponad 90 dB i 25 cm średnicy to raczej w zamkniętej to to sobie nie pogra dobrym basem. W praktyce calkiem sporo jest głośników które choc optymalizwane do bass reflexu dają się zaaplikować do obudowy zamkniętej, trzeba tylko przemyśleć projekt i nie dawać zbyt głośnej średniotonówki, do tego dosć mocno odfiltrować, mozna też umieścić z boku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.