Skocz do zawartości
IGNORED

Grado RS-60 z sprzętem przenośnym

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie otóz noszę sie z zamiarem zakupa sprzętu przenośnego, najprawdopodobniej bedzie to discman Panasonic'a, słyszałem pare opinii na temat tych słuchawek że są najlepsze do sprzętu przenośnego, czy ktoś z forumowiczów używa tych Grado do discmanów,mp3 player'ów itp itd. proszę o opinie,pozdrawiam

Tak, to prawda !

Grado to znakomite sluchawki do mp3 playerow, discmanow itp. !

Do markowego discmana "Panasonica" proponowalbym model RS-1 !

Bedziesz mial "sprezysty bas" i "jedwabista srednice" !

Pomiedzy glowa a sluchawkami proponowalbym umiescic "cegielki"

"Shakti" badz kolce antywibracyjne, dla stlumienia niepozadanych,

pasozytniczych rezonansow wystepujacych przy odtwarzaniu mp3 !

Zycze prawdziwie audiofilskich wrazen ! :)

Pytałem poważnie,a tu jak zawsze ktoś musi kogoś wyśmiać, a kto powiedział że mam zamiar słuchać na nim mp3??Pytam bo na zagranicznych stronach chwalą sobie tego słuchawki ze sprzętem przenośnym,chciałbym poznac opinie forumowych użytkowników,nie wierze że nikt nie testował:) Mylisz sie referencyjny model najlepiej gra z walkmanem aiwa po maksymalnym tunningu!:)

Nec, Grado pewnie zagraja dobrze, ale nie bedziesz w nich wygladal "na miescie" jak ufok? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

NeC no to jak Cie wali, nie ma co sie zastanawiac! Kupuj! Chyba nie ma lepszych do przenosnego sprzetu, no moze shure jakies, ale to douszne sa...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>NeC

Przepraszam NeC, troche mnie ponioslo ! :))

Dla mnie Grado, to taki Rolls Royce, wiec jak slysze o sluchaniu

przez nie - dicsmana czy mp3- ek, to dostaje wstrzasu audio-katafalk-anal-itycznego ! :)

Te 60-tki moga byc OK., jesli nie przeszkadza Ci, ze bedziesz wygladal jak Marusia,

z "Czterech Pancernych..." (...tu "Sosna", tu "Sosna"...) :)

Pozdrawiam

Wszystko pieknie ladnie, tylko pomysl gdzie bedziesz chcial z tym chodzic, do parku beda ok. W miasto pojdziesz to otwarte sluchawki dostarcza Ci jeszcze innych, mniej przyjemnych dzwiekow. Mam Grado sr80, w domu podpinalem go do discamana i coz... gra ok., ale w srodek miasta za nic bym ich nie zabral. To troche jak kupowanie owego rolls royce'a i rozbijanie sie nim na poligonie w lesie.

Witam,

Uzywam zamiennie Grado, Beyery dt231 i shure e3c/e4c. Jesli cena gra role polecam beyery - wedlug mnie lepiej wypelniony dzwiek o podobnym charakterze (w strone ocieplenia) tylko trzeba zaakceptowac to, ze sa dosc duze - na ulice raczej w nich nie wyjdziesz. Grado do sprzetu przenosnego nadaja sie jak najbardziej.

Pozdrawiam,

Michal

Witam,

Uzywam zamiennie Grado, Beyery dt231 i shure e3c/e4c. Jesli cena gra role polecam beyery - wedlug mnie lepiej wypelniony dzwiek o podobnym charakterze (w strone ocieplenia) tylko trzeba zaakceptowac to, ze sa dosc duze - na ulice raczej w nich nie wyjdziesz. Grado do sprzetu przenosnego nadaja sie jak najbardziej.

Pozdrawiam,

Michal

Grado --60 to dobry wybór. Będziesz zadowolony.... Zostały zaprojektowane z myślą o sprzęcie przenośnym o czym świadczy końcówka mini jack... w sprzedarzy trafia do sklepów teraz iGrado. Mają te same przetwoeniki co 60-tki... no i są trochę tańsze.... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Juz prawie zdecydowałem sie na nie, pytanie tylko jak wypadaja z konkurencja np. Koss Porta Pro. Jedynie martwi mnie czy izolacja od otoczenia tych słuchawek nie bedzie za mała,głownie chce ich używac podczas spokojnych wieczornych spacerów i w podróży.

>Jedynie martwi mnie czy izolacja od otoczenia

jak zalezy na izolacji otoczenia to tylko sluchawki kanalowe. Tanie i niezle izolujace z akceptowalna jakoscia dzwieku to np. creative ep 630. Drozsze, bardzo dobrze tlumiace i dzwiekiem o dobrej jakosci to np. shure seria e, ultimate ears, westone, etymiotic. Na zewnatrz dowolne z nich beda lepsze od DOWONYCH slcuhawek nauszynych ze wzglegu na nieporownywalnie lepsze tlumienie dzwiekow otoczenia. Na miescie wole sluchac z ep630 niz sennheiser 580.

btw. nie kupuj do sluchania na powietrzu sluchawek z tzw. grilem czy siateczka jak np. hd580 czy hd 555. Nawet najmniejsze podmuchy wiatru beda brzmialy jak huragan a dodatkowo takie modele sa najbardziej "otwarte" i najniej tlumia.

Wg. moich doswiadczen klasyfikacja slcuchawek do sprzetu przenosnego wyglada tak:

1. kanalowe

2. zamkniete

3. otwarte bez grila

4. douszne

5. otwarte z grilem

brzmienie tak naprawde spada tutaj na dalsze plany bo na sluchawkach 3,4,5 na ulicy czy w pordozy i tak tego brzmienia nie docenisz.

Jak juz kupisz grado 60 to potem za 100pln kup creative ep630 i zobaczysz, ze mam racje :)

NeC

Izolacja od otoczenia na pewno niej jest priorytetowo potraktowana w sr-60. Mam te słuchawki od 3 lat, przed zakupem pełnowymiarowego stereo słuchałem je przez rok niemal non-stop i pamiętam, że komfort odsłuchu psuł np. dźwięk wiatraczka od pracującego w tym samym pokoju komputera. Fakt, że tamten komp pracował bardzo głośno.

NeC,

Kupiłem parę lat temu SR60 i używam czasem z Discmanem oraz z Nuvo Creative (to taki mp3 odtwarzacz, z tym że ja używam WMA 320 kbps). Efekt b. dobry, duży komfort słuchania, kulturalny dźwięk, poprawa w stosunku do standardowych słuchawek słyszalna nawet na skompresowanej muzyce. Nie wypowiadam się nt izolacji od dźwięku otoczenia ani wyglądu na ulicy, bo słuchałem wyłącznie w pomieszczeniach zamkniętych (nie twierdzę również, że nie można mieć czegoś równie dobrego taniej).

Moj syn tez uzywa RS-60 z ipodem od kilku lat i jest bardzo zadowolony. Odnosnie ich wiekszych niz normalnie gabarytow to kwestia przyzwyczajenia, po kilku dniach staje sie to normalne.

Probowalem RS-1 z ipodem ale nie warto ;-)

• 1 miesiąc później...

No i pokusiłem sie by wymienić PortaPro na Grado RS60, które kupiłem na allegro za 316 pln, nówki. Pierwsze co zauważyłem to gruby kabel w porównaniu do tego z Kossów, fikuśna końcówka i przejściówka na dużego Jack'a. Słuchawki sa lekkie, pałaki można tak zgiąć, że nauszniki sa jakby w jednej płaszczyźnie, łatwo je przenosić. Na razie jestem na etapie rozgrzewania ich, ale już zauważyłem ze graja bardziej spokojnie niz Kossy, tamte grały agresywnie, basu było dużo, ale był on efekciarski. Co do wygody to gąbki są sporawe, i miekkie, musze sie przyzwyczaić, bo mają mniejszy nacisk niż kossy, no i w sumie włosy też już mam dłuższe - troche luźne się wydają. Trochę żałuje że nie kupiłem 80'tek ale pilnie potrzebowałem czegoś do słuchania a cena wydała mi sie kusząca. Poczekam troche az sie wygrzeja i porównam z również nowymi Portami siostry co by były równe szanse.

• 4 miesiące później...

Nie ma co porównywać Porta Pro do Grado. Miałem Kossy, zostałem sprany po mordzie i okradziony a plusem tego jest to, że kupiłem Grado SR125. Nie wiem jak grają SR60 ale pamiętam brzmienie Kossów (na początku kochałem te słuchawki) i jak się przesiadłem na Grado wracać do Porta nie mam ochoty. Podejrzewam, że w charakterze brzmienia 60 od 125 się nie różnią, wydaje mi się, że z racji wyższości modelu 125 powinny grać lepiej ale w tym samym charakterze, którego brakowało Porta Pro (albo był baaardzo przerysowany amerykańskim efekciarsko dresiarskim basiorem). Używam Grado główni eprzenośnie i są niewygodne, ale głównie dlatego, że 125 mają grubo na końcu (duży jack), muszę więc używać przejściówkę - w kieszeni poza mp3 playerem muszę pomieścić jeszcze wspomnianą przejściówkę i spory kawałek kabla. Rozważam kupienie iGrado do odsłuchów przenośnych i zainwestowanie w RS1 lub jak Bozia da GS1000 do odsłuchu w mieszkaniu. Dodatkowym plusem iGrado w zastosowaniu mobilnym jest ich bardziej "cywilizowany" wygląd (dresy zawsze się interesują moimi 125).

Jeżeli chodzi o izolację to Grado nie są najlepsze ale osobiście mi to nie przeszkadza, lubię poza dobrą muzyką w świetnej jakości słyszeć co się dzieje na zewnątrz. Znany jest mi przypadek rozjechania dziewczyny przez wyjące pogotowie, tylko dlatego, że mając na uszach słuchawki nie słyszała "zagrożenia". Sam też miałem kilka wypadków, nie koniecznie związanych ze słuchem ale nauczyłem się zasadę ograniczonego zaufania stosować na codzień.

Jeśli na zewnątrz jest głośno to nie usłyszysz co te słuchawki potrafią ale mimo to zapewnią Ci niesamowite chwile odsłuchu

P.S. Używam odtwarzacza Sony, który ze względu na wymogi unijne ma ograniczoną głośność. Słuchawki otwarte są najmniej szkodliwe dla ucha więc jeśli kupisz odtwarzacz ze stanów i podkręcisz bardziej, to słuch Twój nie powinien bardziej ucierpieć niz mój słuchając unijnego odtwarzacza ze standardowymi słuchawkami.

pzdr

• 3 tygodnie później...

Powiem tak. Mam w testach iGrado i sennheiser PMX 100. iGrado wypadają przy sennkach marniutko. Jakosc wykonania, brzmienie, muzykalność ... Grado twierdzi, że w iGrado znajdują się te same przetworniki co w SR60. Ja mam nieodparte wrazenie, ze to tylko gadanie ... iGrado nie graja tak jak SR60.

niestety czytalem troche o igrado i niestety okazuje sie ze ci wszyscy co maja 60 mowia o igrado ze sa do niczego,smutne ale widac czasami tak bywa ze prducent robi blad,dziwi mnie tylko to jak mozna puscic taka chale na rynek z takiej stajni jak jest grado, jest jeszcze jedno rozwiazanie...trzeba porzadnie wygrzac

Huh iGrado mam porządnie wygrzane, podobnie jak PMXy.

Niestety góra pasma jest bardzo mocno wyeksponowana w iGrado, bardzo męcząca.

Poza tym wykonanie iGrado woła o pomstę do nieba. Ostre krawędzie, widoczne niedoróbki, kiepskie materiały ... do tego ciężkie, niewygodne ... koszmar.

Niebawem podam linkę do kompleksowego porównania i opisu ... generalnie przymierzajacych sie do kupna iGrado zachecam do poczekania ...

Huh iGrado mam porządnie wygrzane, podobnie jak PMXy.

Niestety góra pasma jest bardzo mocno wyeksponowana w iGrado, bardzo męcząca.

Poza tym wykonanie iGrado woła o pomstę do nieba. Ostre krawędzie, widoczne niedoróbki, kiepskie materiały ... do tego ciężkie, niewygodne ... koszmar.

Niebawem podam linkę do kompleksowego porównania i opisu ... generalnie przymierzajacych sie do kupna iGrado zachecam do poczekania ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.