Skocz do zawartości
IGNORED

PASS XONO DIY

uwe300

Rekomendowane odpowiedzi

Rowniez dostalem wycene - wyszlo 70zl za komplet dwustronnych drukow dual mono ;) Oczywiscie bez sekcji MC (komus to sie przyda?). Jeszcze troche nad nia posiedze w wolnym czasie - moze uda sie to troche zmiejszyc i cos poprawic skracajac polaczenia pomiedzy elementami do minimum oraz dodajac 'siatke' GND w top layer. Trzebaby podpytac Pass'a co mysli o takim druku - rozni sie troche od oryginalu :]

seksja MC no musi być bo jest super, jakoś te tranzystory się zdobędzie....

no i stabilizacja powinna być nie na lipnych stabilizatorkach tylko na dyskretnych.. trzymajmy się panowie oryginału, jeśli to ma zagrać ja mówią to nie chodźmy na króty...

Xono bez MC to nie będzie Xono.

W oryginalnym Xono zamiast C1 i C41 jest jeden 1000u. C10 to 220u||47n (tak jak C37 i C84).

Dawno temu na DIYaudio Peter pisał, że dając równolegle do R4 i R59 potka

(czyli R4 i R4b 2x10k i R59 i R59b 2x1k) można zminimalizować ofset. Może warto to zastosować?

Życzę owocnej pracy. Oczywiście jak wszystko będzie ok, to piszę się na komplet.

K.

Moze ten wpis okaze sie przydatny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Matthew zdecyduj się chcesz AlephOno czy Xono? W AlephOno stabilizacja jest na IRFach, natomiast w najnowszych XOno na takich właśnie stabilizatorkach. Wcale nie uważam że bardziej "lipnych" niż pojedynczy tranzystor z kilkoma diodami. To nie jest żadna droga na skróty. Właśnie dla tego zrobiłem zasilacz na osobnej płytce żeby każdy mógł sobie eksperymentować i wstawić tam co chce, na przykład lampy;-). No chyba że wszyscy jednogłośnie wybieracie inne rozwiązanie, to zrobię co chcecie, ale wtedy właśnie będzie to odejście od oryginału.

Narazie lista chętnych wygląda tak:

Foksik 1kpl.

Matthew 2kpl.

Zybel 1kpl.

novy2 2kpl.

Jacekw 1kpl.

Zamówię jak będzie zapotrzebowanie na 12 kompletów, w innym przypadku cena byłaby jeszcze wyższa.

Nie na opampach tylko na stabilizatorach scalonych. Na jednej ze stron www, nie pamiętam już gdzie, znalazłem taki cytat z diyaudio.com w którym był wymienione nazwy tych scalaków. Z całą pewnością Pass stosuje takie rozwiązanie w preampach liniowych serii X (widziałem schemat), co uprawdopodabnia tę tezę.

Nie mysle aby w Xono uzyto regulatorow zintegrowanych 7815/7915 jak to mam miejsce w X0:

"The Xono is based on the design pioneered in the Aleph Ono. The basic Ono design has not changed but been extend and refined. The separate power supply combined with the additional filtering and dual mono power supply design contribute to the lower noise floor and sonic improvements. The main circuit board layout has been completely revised to reduce noise, shorten the signal path and reduce the length of connecting wires. Sonically critical parts have been optimized and upgraded through continued extensive listening tests. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem to już kilka razy:-) To jest tekst marketingowy wysmażony przez Pass Labs i tak na prawdę nic nie mówi o różnicach między Aono i Xono. Płytki obu wesji rzeczywiście wyglądają kompletnie inaczej, ale tak na prawdę nie ma poważnych różnic. Po prostu w paru miejscach dali inne kondensatory. No i inny zasilacz.

Moja płytka pozwala na wykonanie zarówno Aono jak i Xono. Nie notuję źródeł informacji więc nie mogę Ci ich niestety zacytować.

Wydaje mi się że

"une regulation basé sur deux 7815 pour délivrer +/-30V "

jest bardziej konkretną informacją niż Twoje

"Nie mysle aby w Xono..."

Zresztą to i tak nie ma znaczenia. Preamp robię dla forumowiczów i zasilacz będzie taki jak zechcą. Zaproponowałem symetryczną wersję zasilacza z Pearl Phono wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. Nie mniej przekonany jestem że do X0 Pass byleczego by nie wsadził. W końcu to konstrukcja referencyjna.

Najlepiej zaczerpnac informacji bezposrednio ze zrodla. Na moje pytanie:

"recently someone suggested that the X version of Ono uses integrated regulators (7815/7915) like in X0. Would that be a case?"

Nelson odpowiedzial:

"Yes. They are followed by passive filters, being too noisy

by themselves.

np"

A wiec Foksik miales racje.

Rozbudowałem trochę "passive filters" ;-)

Ale widzę że chętnych na płytki i tak nie ma za wielu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.