Skocz do zawartości
IGNORED

H/K PM655 Vxi uszkodzony - pomocy!

McKornik

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety jak to w życiu bywa spotkała mnie przykrość w postaci awarii mojego towarzysza – wzmacniacza Harman/Kardon PM655 Vxi.

Dlatego poszukuje pomocy, nie jestem specjalistą, ale jeżeli któryś z forumowiczów nada mi trop to powinienem poradzić sobie z naprawą.

Opisze problem, otóż jeden z kanałów (konkretnie lewy) gra ciszej od prawego (czasem gra znacznie ciszej, czasem tylko zauważalnie).

Co udało mi się ustalić, na pewno nie jest to wina końcówki mocy, model ten ma możliwość odseparowania przed wzmacniacza od końcówki mocy i podłączenia źródła bezpośrednio pod końcówkę, co uczyniłem i w tym przypadku wszystko jest ok.

Moja dedukcja wskazywała by na przed wzmacniacz, ale co konkretnie? Może któryś z potencjometrów? Jak to sprawdzić?

Bardzo proszę o pomoc i ewentualne wskazówki, wiem, że na forum znajduje się wielu fachowców i jestem pewien, że zdołają mi oni pomóc.

Aaach i jeszcze jedno, gdyby komuś był potrzebna „serwisówka” to podaje linka -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/27366-hk-pm655-vxi-uszkodzony-pomocy/

w marszu to senicz możesz sobie łydki obetrzeć-a możę facet nie zna się na schematach i nie bądz taki mądry- tylko wykaż się punkt po punkcie co ma zmierzyć i w którym punkcie-no chyba żę nie wiesz?

No właśnie, napisałem, że nie jestem specjalistą.

Co prawda lutownice trzymałem kilka razy w życiu i widzę pewną różnicę pomiędzy kondensatorem, a rezystorem, ale na tym mniej więcej się moja wiedza kończy.

A sama serwisówka to nie wiele mi pomoże.

Jestem ciekawy czy szanowny kolega mając nuty od którejś z symfonii Beethovena zagra ją "z marszu".

Obawiam się jednak, że temat skończy się na ocenianiu moich kompetencji jeżeli chodzi o elektronikę, a pomocy nie uzyskam.

• 10 miesięcy później...

Jak uporać się z tym problemem?

Bo mam identyczna sytuacje w swoim harmanie.

Problem nie wystepuje caly czas, ale pojawia sie po jakims czasie grania.

Wtedy wystarczy wcisnac/popukac wlasnie w ktorys z przelacznikow i dalej gra ok

Musisz albo wymienić przełączniki (mało prawdopodobne do dostania), albo próbować je zregenerować. W tym celu najlepiej rozebrać, o ile to możliwe przełącznik i użycie odpowiedniego preparatu, który jest do kupienia w każdym porządnym sklepie elektronicznym. Najpierw spróbuj rozebrać przełącznik i w miare możliwości oczyścić go bez preparatów. POZDRAWIAM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.