Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć zegar do takiego DAC\'a

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poniżej schemat. Jak widać sekcja zegara dość ascetyczna.

Mam luzem Superclock z Audiocom, solidna konstrukacja (14 kondzi GB NX i OS CON, trzy do pięciu stabilizatorów). Chce go spróbować w tym układzie.

Czy mogę po prostu odłączyć złączkę P551 i podpiąć się zegarem, zasilonym np. z aku? Czy też trzeba się wpinać w miejsce kwarca...

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Matthew,

pominąć, tzn. prosto do złączki P551? Schemat sugeruje, że oscylator jest na osobnej płytce (jeszcze tam nie zaglądałem), więc najlepiej wyjąć ją i wpiąć się w złączkę masą i sygnałem do XIN, tak?

pzdr.

Ale zauważ że zegar wychodzi nie tylko na Pin 2 P551, ale także na Pin 4 P552 i nie wiadomo gdzie dalej idzie, ale może być potrzebny. To na wypadek gdybys chciał pominąć i odłączyć istniejący ukałd na bramkach.

Molibden,

masz rację! Dalej idzie oczywiście do sterowania transportu, bo gdzie indziej...

Dzięki, ale bym walnął gafę.

Czyli trzeba się wpinać w to co jest. Co konkretnie zrobić.

pzdr.

Odłączyć tylko środkowy pin w tej wtyczce i podłączyć zegar bezpośrednio do DAC-a.

Z płytki sygnał zegarowy może iść np.: do procesora i po wyjęciu wtyczki CD przestanie działać.

Płytka musi być dalej zasilana.

To możesz ten nowy podłączyć pod oba złącza, żeby jego sygnał szedł i na DACa i na tą "resztę". Tylko trzeba by się zastanowić nad tym jak można obciążać ten nowy, bo po coś oni puścili zegar z odzielnych negatorów na DACa i resztę, ale raczej to zrobili po to żeby jakoś to rozdzielić, żeby się na wzajem nie zakłócały, jednakże może w tej "reszcie" jest coś czego by się razem z DACiem z jednej bramki nie wysterowało, ale trochę wątpię.

trryt,

prześledziłem sygnał "reszty", idzie jakieś 5 cm i wchodzi na bramkę. Zegar byłby więc obciążony tą bramką i wejściem DAC'a. Chyba da radę. Dzięki za pomoc.

pzdr.

Mam pytanie dotyczące zegarów w DACach ogólnie, ale nie chce zakładać nowego tematu, bo chyba nie warto. Nie wiem czy ktoś już to w tej aplikacji zrobił, ale co sądzicie o stabilizacji termicznej kwarcu? Znalazłem coś takiego na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - można by to zaadoptować do grzania kwarcu w DACu, co znacząco zwiekszyłoby stabilność napewno (tylko trzeba by odpowiedni kwarc i temperature dobrać).

Ukryta Zawartość

Stabilność długookresowan nie ma dla kwarcu w CD/DACu żadnego znaczenia - istotne są tylko odchylenia od pracy wynikające z dokładności jego wykonania i stabilności układu w którym pracuje - ich szybkość (częstorliwość). Termostat działa w zakresie daleko poza rozdzielczością istotną dla dźwięku i częstotliwości zegara.

Te sprzedawca to chyba się zajmuje demobilem armii USA;)

A na serio to ciekawa sprawa, ale faktycznie to chyba nie może mieć wpływu, przecież (nowoczesne) CD się nie grzeją więc ich temperatura jest raczej stała. A nawet jak się zmienia temp otoczenia (ostatanio to o 10 stopni na +) to są to zmiany bardzo powolne, a w przedziale 20-30st częstotliwość kwarcu jest właściwie stała, w każdym razie tak to widać na tym rysunku (zaczerpniętym z noty DS32kHz, czyli generatora z kompensacją temperaturową na 32768Hz).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmęczony już jestem, na tym wykresie to nie jest częstotliwość w funkcji temp, tylko błąd - przyrost czasu, czy jakoś tak. No ale jak on się nie zmienia pomiędzy 20 a 30 stopni to f raczej też......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.