Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny zrobić do 1400zł

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar zrobić kolumny do 1400zł ( głośniki + zwrotnice) reszte juz mam. Mój pokój to 13 m2 słucham rocka, czarne rytmy,h-h, tehno. Wzmacniacz pioneer a-602 120W przy 4 ohm około 90W przy 8 ohm, w niedalekiej przyszłośi planuje go zmienić na cos takiego w okoloicach 1300zł. A i posiadam subwoofer do tego 300W sin wzm, na głośniku BSW 124II Co polecie na kolumny zastanawaiałem się nad:

m18wh + zamienie ( D27TG-35-06; PL27TG-35-06 ) + zwrotka ostniato 2000

Peerless HDS180 Exclusive (P830883) + Scan-Speak D2905/9500 projekt akustyk.com.pl

Peerless HDS180 Exclusive (P830883) + Peerless V-line XT25TG-30-04 projekt akustyk.com.pl

Peerless V-line XT18WO-09-08 + Peerless V-line XT25TG-30-04 projekt akustyk.com.pl

Alcone AC1HAT + AC6.5HE

Załączam rysunek mojego pokoju. Wymiary długośc 4,10 m; szwerokość 2,90 m, wysokość 2,50m.

Co proponujecie, co doradzacie ? Który zestaw wybrać, a moze jakiś inny polecacie???

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Rysunek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak masz mocny wzmak i lubisz sluchac dosc glosno to z twoich propozycji zastanowil bym sie nad xt18wo badz hds180 z wieksza uwaga na ten 2 glosnik. O xt18wh zapomnij bo to glosnik do sypialni niestety, ma mala cewke co wiaze sie z niezbyt duza wytrzymaloscia termiczna, moze popadac w kompresje przy dlozszym graniu na paru watach wiecej niz normalnie. Mysle ze projekt z akustyka na hds180 bedzie interesujacy.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Nie wiem czy dobrze mowie ale chbya nie zapiekne są te charakterystyki tych perlesów z kopółkami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedziałes jak mnie podejsc piotr, wiesz dobrze ze nie chce grupowego zamównienia :) Wole cos w Polsce lub Niemczech kupić. A i budżet wzrósł wczoraj o 300zł czyli jest 1700zł-1800zł na same głośniki, fornir kleje, wiórówke itp wszystko mam.

2*SPH-165KEP + Vifa XT19 na kolumne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnica od borysa na taśmowych cewkach i dobrych kondonach >200zł

Całość czyli 4*165kep + 2*xt19 + zwrotnica = 1300-1400zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A przepraszam co jet złego w płycie wiórowej przeciez tego też jak i mdf sięużywa do robienia kolumn, mam sony kolumny i też sa na wiórówce, w czym problem?

Płyta wiórowa to materiał który spotyka się w kolumnach mocno budżetowych. Sony to firma która w kolumnach "siedzi bardzo słabo" więc to kiepski przykład.

Jezeli chcesz się szarpnąć na głośniki w tej cenie jak piszesz to może kup sobie mdf. Materiał łatwy w obróbce solidny/gęsty lepiej tłumiący wibracje i rezonanse powstające w czasie pracy przetworników.

Co oczywiście nie oznacza że nie należy wkleić do obudowy z mdf wzmocnień.

Moja rada odpuść sobie budowanie z wiórówki szkoda roboty i czasu, no chyba że to ma być obudowa treningowa.

marko a np robicie na 22mm MDf ja glównie robie na 2*18 wiórówka czyli 36 i wg Ciebie ten MDf bedzie dalej lepszy?? Bedą wyraźne odsłuchowe różnice? Czy to poprosru kolejny wymysł audiofilski. Pytam bo nie wiem że MDF sztywniejszy to z fizyki wiem ale daje prawie 1,7x tyle wiórówki.

Z wiórówką nie ma żadnych problemów po prostu trzeba pamietać że musi być grubsza i tyle, a jak robisz kolumny bass reflex to nawet aż taka gruba nie musi być ale jak jest cięższa to lepsza , grubsze ścianki dadzą większą stabilność , MDF wcale nie musi być lepszy ,

jeszcze dla pewnego komortu zrób komorę na pisek do dociężania i będzie super :)

ścianki w obudowach bass reflex wytłum 3 cm warstwą pianki polipyrenowej wszystkie prócz tej na której jest otwór bass refleksu , najlepiej tą piankę przyleić klejem do ścianek[np butapren] i wyjdzie super kolumna:) Gdybym miał kasę na przetworniki też bym taką wykonał

dj_zibi,

>marko a np robicie na 22mm MDf ja glównie robie na 2*18 wiórówka czyli 36 i wg Ciebie ten MDf

>bedzie dalej lepszy?? Bedą wyraźne odsłuchowe różnice? Czy to poprosru kolejny wymysł audiofilski.

>Pytam bo nie wiem że MDF sztywniejszy to z fizyki wiem ale daje prawie 1,7x tyle wiórówki

Nie słyszałem aby ktoś robił porównania odsłuchowe mdf vs wiórówka. Wiesz na pewno jak wygląda mdf jaka jest jego gęstość wiórówka ma się do tego nijak. Mogę Ci zaproponować takie rozwiązanie jeżeli tak lubisz trocinową płyte to zamiast kleić dwie takie do kupy połącz Mdf i wiórową to będzie obudowa sandwich. Dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o tłumienie drgań .

Ja do budowy używam mdf 25 i 30 mm. Zbudowałem już sporo paczek o takich wymiarach 100/20/32 front ma grubośc 50mm +wzmocnienia wewnatrz masa takiej skrzynki to 35kg. Czym solidniejsza obudowa tym lepiej kolumna ma szanse zagrać.

Heh owszem MDF sie fajnie obrabia i jest to wygodna płyta ale wiórowa zawsze jest dwukrotnie tańsza :) ale jest na to rozwiązanie 18 MDF sklejony z 18 wiórówką daje 36 mm płyty :) no i rezonanse będą się nawzajem znosic :]

Djeight,

>MDF wcale nie musi być lepszy

Wywrotowa opinia za chwile się okaże że najlepsze są stalowe kosze głośników i stożkowe wysokotonówki

>robisz kolumny bass reflex to nawet aż taka gruba nie musi być

Raczej musi. Otwór rezonansowy jakim jest port bass reflex nie powoduje że możemy sobie odpuścić na solidności , bo w czasie odsłuchu okaże się że powietrze spręzane przez tylną strone membrany wprawia w drgania ścianki obudowy. Co powoduje opinie o dudniących obudowach B-R (pomijam w tym miejscu wpływ strojenia i wytłumienia)

>ścianki w obudowach bass reflex wytłum 3 cm warstwą pianki polipyrenowej wszystkie prócz tej na

>której jest otwór bass refleksu

Z wytłumieniem warto poeksperymentować. Zbyt mocne odbierze dynamiki basu , zbyt słabe podbicia podbarwienia , zdudnienia. Najlepiej jest połączyć maty bitumiczne , sprasowany filc i wspomnianą przez Ciebie pianke (falistą)

Nie zaszkodzi wkleić ukośną przegrode , fale stojące dają znać o sobie zwłaszcza w ąskich i wysokich obudowach.

No niestety fale stojace czasami daja niezle popalic i tutaj odpowiednia konstrukcja wnetrza obudowy moze duzo zdzialac. O ile w plaszczyznie wzdloznej mozemy sobie calkiem niezle poradzic to w plaszczyznie poprzecznej (boczne sciany obudowy) juz jest troche gorzej, mozna dac wlasnie mate bitumiczna, poprzyklejac jakies kawalki mdf badz gabke trojkatna taka jak sie daje pod dachowke i wychodzi wtedy wytlumienie takie jak w komorach bezechowyc, bardzo dobrze sie ten patent sprawdza. Ponizej tak jak to zrobilem ja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marko ja zrobiłem swoją obudowę:] Całość 2x18Wiórówka przód 3x18. waga koło 40KG wyszło dużo taniej od MDF a myśle że tez nie gorzej:] Każdy robi na czym ma i za ile ma kasy. Ale nie pisz wg mnie ze wiórówka nie zagra bo tak napisałeś:]

Nie wiem jak wy widzieliście ale kiedys mdf nie był popularny i wszystkie tonsile itp były na wiórówce i nie miały po 5 cm grubości, ja myśle że jak tam 2 razy 16 mm wiórówka i klej i fornir bukowy a w srodek gabka ewentualnie pomysle nad matą bitumyczna to raczej mi sryknie bo kupiłem juz dawno na suba płytę wiórową i nie mam zamiaru kupowac teraz mdf bo mam 4 płaty 1 m na 1,8 m wiórówki 16 mm. Ale koledzy wy jak zwykle rozwodzicie się nie nad tematem głównym, ja pytam o głośniki bo teraz dopiero wstępuje w świat wyższej półki a wy mi gadacie o materiałach na kolumny, bez obrazy ale odbiegamy od tematu nieuważacie?

Chce kupić raz a dobrze żeby mi to na 4 lata wystarczyło. W przyszłości planuje ewentulną rozbudowę systemu o 5.1 ale to po długich zastanowieniach nie ma sensu bo ma za mały pokój. A jak ta firma monacor słabo oniej wiem??? Raczej cos chyba duńskie bym wolał.

>>robisz kolumny bass reflex to nawet aż taka gruba nie musi być

>

>Raczej musi. Otwór rezonansowy jakim jest port bass reflex nie powoduje że możemy sobie odpuścić na

>solidności , bo w czasie odsłuchu okaże się że powietrze spręzane przez tylną strone membrany

>wprawia w drgania ścianki obudowy. Co powoduje opinie o dudniących obudowach B-R (pomijam w tym

>miejscu wpływ strojenia i wytłumienia)

pierwsza zasada, kolumna nie musi być bardzo gruba bo energia w większości jest wypromieniowana na zewnątrz obudowy , nie ma w tej kolumnie takiego ciśnienia jak w obudowach zamknietych żeby stosować MDF o grubości ponad 30mm, w zupełności wystarczy MDF 20mm oraz wiórówka o grubości 26-30mm , trzeba pamiętać aby nie tłumić kolumny w pobliżu otworu BR , do zestawu usztywnienia kolumny polecam listwy o prostokątnym przekroju klejone w narożnikach wewnątrz obudowy i na dodatek przykręcane wkrętami, będzie to optymalne rozwiązanie a i można pokusić się o ich zaokrąglenie i wtedy kolumna nie będzie miała ostrych narożników skupiających fale stojące . rura BR najlepsza z grubej tektury a nie z plastikowej rurki.

jeszcze jedno mam takie pytanie

Czy ktoś próbował kiedyś zrobić tylną ściankę w innym kształcie niż płaska decha,

np dokleić małe bryły na powieszchnię tylniej ściany w postaci półkuli czy połówek walców tak żeby szczelnie tworzyły jedną twardą pofalowaną powieszchnię ?? ot taka płapka na fale stojące!!

Djeight, 6 Sie 2006, 12:16

Tak ja probowalem, tak nawet zrobilem, przyklejalem graniastoslupy o podstawie trojkatnej sciana boczna do tylnej sciany na przemian. Jasniej moze napisze tak ze zwykly graniastoslup przecinalem po przekatnej na 2 o podstawie trojkata, nastepnie na polowe wysokosci i na przemian (podobnie jak w komorze bezechowej) do sciany. Bardzo dobry patent biorac pod uwage fakt ze mozna zastosowac mniejsza ilosc wytlumienia i wieksza obudowe.

a poprawiło się coś z dzwiękiem , jest to sposób na falę stojąco i dudnienie czy raczej marzyć nie ma co o du.żych efektach,

a jak myślisz gdyby zrobić tylną ścienkę z pół walców??

Zastosować np coś jak na rysunku!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dj_zibi

>Ale nie pisz wg mnie ze

>wiórówka nie zagra bo tak napisałeś:]

Przepraszam , ale napisałem że czym solidniejsza obudowa tym większe szanse ,że lepiej zagra .

Kluczowe słowo to >>szansa

Witam,

Więc "podchodzi" mi druga sugestia. Budżet wzrósł, a bierzesz pod uwagę rynek niemiecki, więc: Alcone 6.5he z co najmniej Visaton`em Ke25. Biorąc pod uwagę nawet rynek polski, pozostaną środki na elementy filtrów/zwrotnicy.

Monacor, w tej sytuacji, nie trać czasu.

To tylko moja/e sugestia/e, tak krótko.

Pozdrawiam, Piotr01

Djeight

>pierwsza zasada, kolumna nie musi być bardzo gruba bo energia w większości jest wypromieniowana na

>zewnątrz obudowy , nie ma w tej kolumnie takiego ciśnienia jak w obudowach zamknietych żeby stosować

>MDF o grubości ponad 30mm, w zupełności wystarczy MDF 20mm oraz wiórówka o grubości 26-30mm

W B-R wbrew pozorom występuje duże ciśnienia ,które potrafią wprawić w mocne drgania ścianek.

Jeżeli jesteś tak mocno przekonany do poglądu jakoby obudowa nie musiala byś solidna(grube ścianki dużo wzmocnień ) i wystarczy mdf 20 lub płyta wiórowa 26, to je nie podejmuje się dalszej dyskusji o wyższości jednego materiału nad drugim. Pewnie moje argumenty do Ciebie nie trafią.

Ale zbuduj może jakąś skrzynke z mdf 25 i porównaj do skrzynki z wiórowej o takich samych wymiarach.

I może przyjżyj sę najlepszym konstrukcją szanowanych firm z czego się buduje rasowe kolumny.

Jestem też ciekaw jak wytłumaczysz obudowy b-r z granitu czy marmuru.

Pzdr.

Djeight, 6 Sie 2006, 12:25

Poprawilo sie mierzalnie i slyszalnie, obecne moje kolumny na sph165kep nie maja zadnego wytlumienia w srodu, o jakim kolwiek dudnieniu czy buczeniu mozna calkowicie zapomniec. Moim zdaniem wszelka nieregularnosc jest wskazana. Mysle ze lepiej byloby zrobic nieregularnosc w postaci mniejszych ale bardziej wystajacych elementow, nie tylko na sciankach, poustawiac na skos jakies przeszkadzajki wewnatrz itp, gorsza jest plaszczyzna prostopadla do bocznych scianek, na bokach mozna bylo by sie pokusic o takie polwalce.

Piotr01

KE25 to swietna kopolka, tylko trzeba bylo by ja pod katem dac badz jakos powalczyc z najwyzsza gora bo troche sie za bardzo pcha do przodu, jak by ktos potrzebowal ten glosnik to moge zalatwic w bardzo dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes, 6 Sie 2006, 13:11

To symetryczny wzmak p Holtona, wlasnie bedzie konczyl swoj zywot najprawdopodobniej, nie potrzebuje 2x400W w domu takze trzeba bedzie go niestety sprzedac (nawet na czesci). Ostatnio jakos 30W mi nawet wystarcza, starzeje sie niestety.

Wracajac do tematu tematu, ten visaton jest naprawde warty grzechu i nawet szkoda porownywac do niego produktu vify bo niestety odstaja bardzo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.