Skocz do zawartości
IGNORED

Implementacja SPDIF w kolumnie akt./wzm.

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Mam analogowe glosniki aktywne/wzmacniacz analogowy i chcialbym wewnatrz jego obudowy zamontowac uklad ktory odbieral by z zewnatrz sygnal cyfrowy PCM w standardzie SPDIF.

- jakiego ukladu potrzebuje? ( jest samodzielna kostka ktora wezmie sygnal 24/96 w standardzie SPDIF a odda mi sygnal analogowy ? )

https://www.audiostereo.pl/topic/27449-implementacja-spdif-w-kolumnie-aktwzm/

Właściwie potrzebujesz dwóch układów: odbiornika SPDIF i przetwornika cyfrowo analogowego (DAC). Przykładowo z oferty Texas Instruments są to odpowiedni układy serii: DIR i PCM. Oczywiście jest masa układów innych producentów, pewnie są też takie które są "dwa w jednym", ale ja teraz nie kojarzę, raczej się to robi na 2 kostkach. Na forum jest pełno tematów - projektów DACów. Oto najpopularniejszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to właśnie jest to czego potrzebujesz i to według wielu forumowiczów w genialnej formie...

Ukryta Zawartość

->trryt

Wielkie dzeki :)

->senicz

DVD-Audio i SACD to inny gatunek literacki niz przesylanie PCM przez SPdif . ( PCM 24/96 = DVD Audio i to sie przesyla przez spdif, a SACD po przekonwertowaniu bezstratnym na PCM tez mozna puscic przez SPdif )

O SACD to wiem tyle że nowsze DACi miewają wejścia tego formatu, np AD1955 nad którym to miałem w te wakacje popracować (ale tylko normalnie tzn PCM), ale brak czasu mnie skutecznie powstrzymuje. On ma wejście w jakimś specjalnym standardzie, lini jest więcej niż w I2S, a jakie można przeczytać w nocie tego układu;) Co do dekoderów, czy przesyłania SACD na większe odległości (bo to o czym wyżej to pewnie jak I2S tylko na małe) nie mam pojęcia, bo dla mnie to nadal raczej "pieśń przyszłości".

AD1955 ma 24bity:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.