Skocz do zawartości
IGNORED

Stare odtwarzacze cd ?

vasco

Rekomendowane odpowiedzi

profee, 9 Sie 2006, 13:23

>POdsunąłbym jeszcze jeden aspekt warty wzięcia pod uwagę w waszych rozważaniach. Chodzi mianowicie

>o zdolność czytania CDR-ów. Stare odtwarzacze powstawały przed pojawieniem sie CD-R i nie maja

>obowiązku ich czytać, choc niektórym to , lepiej czy gorzej, sie udaje, ale to loteria, sa kapryśne,

>krytyczny staje sie dobór czystej plyty i parametrów ustawianych w programie wypalającym i jakośc

>wypalarki. Późniejsze odtwarzacze zaś mają obowiązek czytać CD-R i w rezultacie przynajmniej nie są

>takie wybredne.

Wręcz przeciwnie. Nie spotkałem jeszcze starego odtwarzacza (ze SPRAWNYM laserem rzecz jasna) któryby kaprysił przy odczycie CDR. CDRW zwykle nie chcą czytać, ale kto na tym nagrywa muzykę?

Natomiast NOWIUTKA Micromega Minium mojego kolegi nie chce w ogóle czytać płyt CDR, chyba ze są wypalone na zabytkowej wypalarce o prędkości max 4x.

• 8 miesięcy później...

nie wiem, może ten watek nie jest zbyt odpowiedni, ale po kolei:

Byłem bardzo sceptycznie nastawiony do starszych odtwarzaczy cd. Kilka lat temu kupilem SCD940qs sony. Dałem za niego blisko 4kzł. W miesięczniku Audio 8/2000 bardzo pozytywnie został opisany ten CD. Recenzent równolegle z testem sony odsłuchiwał odtwarzacze kosztujące blisko 8kzł, które zagrały "troche lepiej". Poza tym nagroda EISA.

W ubiegłym roku zauważyłem ofertę sprzedaży odtwarzacza 17 letniego sony x7esd. Na początku lat 90 , którego cena w tych latach wnosiła 2tys USD /3,5 tys. DM/, 18kg wagi, itp. Długo, zastanawiałem się nad jego kupnem. I w końcu go kupiłem / w ciemno/ wbrew opinii niektórych osób- po prostu zwykła ciekawości. Dzisiaj go otrzymałem. Jestem bardzo pozytywnie rozczarowany. 940 nie ma do niego porównania - inna klasa urządzenia. Więc wszystkim tym, którzy zastanawiają jaki cd wybrać nowy czy stary za ta sama kasę odpowiadam - ten starszy.

stare cd mialy kiepskie wyjscia i najczesciej kiepskie dace. No wiec do czego sie podniecac? lepeij wydac kase na panasa dvd i dac zewnetrzny jakis super eypas. Zre taki system wszystko i ma duzo lepszy dzwiek od staruchow. wdlig mojego ogladu i odsluchu sprawy jakosc cd/dvd to wyjscie z niego. A najlepiej jak ma i/v na lampie. Choc ostatnio coraz niej jest dac z i/v zewnetrznym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.