Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD i karta muzyczna [ tuning]

dogon

Rekomendowane odpowiedzi

Mój syn ma duże ciągoty do grzebania w urządzeniach.

Czy ktoś z forumowiczów [ kompetentny ] może mi doradzić , czy i jaka kartę mam kupić chłopakowi aby sobie mógł w niej pogrzebać celem uzyskania dobrego efektu. Transport to już mocno używany odtwarzacz CD Marantz CD-80. Oczywiście karta będzie używana jako DAC.

https://www.audiostereo.pl/topic/27486-transport-cd-i-karta-muzyczna-tuning/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Z tego co wiem , to w kartach muzycznych często są spotykane kiepskiej jakości układy wyjściowe.

Wcześniej u kolegów syna miałem możliwość posłuchać takich kart i mnie nie powaliło na kolana.

Z drugiej strony jestem otwarty na wiedzę.

>Z tego co wiem , to w kartach muzycznych często są spotykane kiepskiej jakości układy wyjściowe.

Tak jak w gros CD ze sklepu.

>Z drugiej strony jestem otwarty na wiedzę.

Jezeli tylko nie podejdziesz do sprawy z pozycji gluchego audiofilca, mozesz odkryc ciekawe rzeczy.

W moich cedekach jako transporty siedzą CD-ROM i bardzo dużo układów scalonych.

Przypomina to budowe komputera.

Niestety Marantz {staruszek} jak dla mnie zawsze grał trochę przygłucho.

Nie jestem audiofilem , tylko melomanem.

Nie lubię szarlatanów no chyba że faktycznie cos ciekawego usłyszę

0404 jest tania jak barszcz (nowa circa 400zl). Podlaczysz marcysia cyfrowo do karty, analogowo do jednego wejscia wzmacniacza, do drugiego zapniesz marcysia analogowo. Podciagniesz poziom na wyjsciu karty, tak zeby graly rowno. Puscisz na marcysiu plytke i sobie poprzelaczasz, albo najlepiej niech ktos Ci poprzelacza.

I daj pokoj tej lutownicy.

Zamiast probowac przerabiac karte dzwiekowa ( zly pomysl chocby ze wzgl. na pola elektromagn. wewn. komputera ) radze sie skupic na samym przetworniku CA a sygnal z PC wysylac cyfrowo w standardzie SPDIF. Sam mysle nad zamontowaniem we wzmacniaczu odbiornika SP/sif i przetwornika CA.

dogon, 8 Sie 2006, 22:59

>Przepraszam , ale dokładniej podkreślę.

>Ta karta nie będzie sterowana przez komputer .

To po co ta karta :) No to nie lepiej normalny DAC :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Dokladnie ... karta to mostek komunikacyjny z PCI , BIOS , procesor dzwiekowy ( np. EMU10K1 ) ... czyli tylko zbedne elementy obok istotnego przetwornika CA stanowiacego maly wycinek karty ....

dogon, 8 Sie 2006, 23:02

>Właśnie , słyszałem że nawet tanie karty muzyczne maja znacznie lepsze przetworniki niż te które

>można spotkać w powszechnie dostępnych CD.

Imho tunning takiej karty bedzie trudniejszy niz zbudowanie wg jakiegos sprawdzonego DAC'a.

>Czyli bez komputerka taka karta nie będzie wogóle działać ?

Mialem cos napisac, ale juz nie chce mi sie, wiec powiem tylko: jak dla mnie to _kompletnie_ bez sensu. Zamow sobie kit od Petera Daniela, potem mozesz go upgrejdowac (np. przez wymiane czesci na gorsze).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.