Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam sprawdzonego instalatora glazury.

Jazz :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki temy kazdy z takich audio i nieaudiofilskich nierobów jak my, będzie miał okazję własnoręcznie nauczyć się pozytecznych fachów we własnym domu... Po czym zarabiać na wyspach godziwe pieniądze :)

Jest to przerazajaca prawda. Jadac wczoraj z Okecia taksowkarz poinformowal mnie, ze kaczki siedza na odpoczynku na Helu. Po powrocie do domu uslyszalem w wiadomosciach, ze jeden wyplul dziobem, ze teraz duzo jezdzil po Polsce (?) i zauwazyl zly stan drog i ze koniecznie trzeba naprawic sytuacje. Pol godziny temu miejskie przedsiebiostwo oczysczania miasta polewalo z wielkiej toczacej sie cysterny Okopowa woda, ktora osiadla w wybojach ulicznych wielkimi kaluzami i nagle wszyscy sobie pochlapali swoje wymyte podczas weekendu male samochody. Z glazurnikiem nie bedzie latwo.

Jacch, swietnie. Takze od razu do rzeczy! Gres jest o wymiarach 40x40 oraz 9.5x9.5, wszystkiego jest okolo 6m2. Prosilbym cie jednak o precyzje wykonania i jezeli jest to mozliwe wszystko ma byc skonczone do konca tygodnia. Jezeli twoja praca bedzie imponujaca, na poczatku wrzesnia dam ci nastepne zlecenie, tym razem okolo 16m2.

Jazz :-), 12 Sie 2006, 22:12

To gres czy glazura? Gres jest na podłogę, glazura na scianę. Duże jakieś dysproporcje wymiarów tych płytek - 9,5x9,5 to ma zazwyczaj terakota a nie gres...

Podwiń rękawy i weź się za robotę - tyyyy... audiofilu jeden :)

Jazz :-), 12 Sie 2006, 22:12

>Jacch, swietnie. Takze od razu do rzeczy! Gres jest o wymiarach 40x40 oraz 9.5x9.5, wszystkiego

>jest okolo 6m2. Prosilbym cie jednak o precyzje wykonania i jezeli jest to mozliwe wszystko ma byc

>skonczone do konca tygodnia. Jezeli twoja praca bedzie imponujaca, na poczatku wrzesnia dam ci

>nastepne zlecenie, tym razem okolo 16m2.

Jazz --> dla 6m2 to żaden glazurnik w tym kraju dupy z fotela nie podniesie !!!!

Rozbawiłeś mnie wieczorem hahah .... figlarz z Ciebie :)

zdezintegrowany_3PO

Jazz :-), 12 Sie 2006, 22:23

>Zapewne dlatego, ze tam jest wlasnie tylko ta....dupa. Gdyby byl rozum nie liczylby za m2, ale za godzine pracy.<

Jazz tys księzyca chyba a nie z ameryki. Wiesz jaka jest norma akordowa? Wg stawki godzinowej to by ci połozył w jeden-dwa dni i dostał za to zawrotną kwotę 60-120zł.

A z metra weźmie 60*6

No i kto tu jest dupa :)))

foto, strzelaj na WP!

Q, jezeli policzy mi 60zl/m2 i dostanie ode mnie kilka pudel z mozaika 1cmx1cm i kaze mu ulozyc PKiN mna scianie za te 6 dych za metr nie wyprostuje juz tej....dupy.

Jazz :-), 12 Sie 2006, 22:46

Mozaiki tej wielkości to jest terakota i jest przyklejana na arkuszach papieru. Chyba nie myslisz że ktoś to układa z pojedynczych kamyków? :))) Ale jesli takie masz to potrzebujesz jakiegoś renowatora zabytków - a on już będzie wiedział jak cię podliczyć ;)

Posadzkarz poda ci cene po tym jak zobaczy materiał i stan podłoża. Poza tym cena 60zł. z metra to i tak moim zdaniem jest zdzierstwo.

Q. Dyskusja nie ma sensu. Pewne mechanizmy nalezy po prostu przyjac jako sprawdzone i bardziej lukratywne. Nie wiem jak jest w WB, w stanach wszystko jest wyceniane uzywajac godzinnej stawki plus material. Nie ma innego systemu. W przeciwnym wypadku rzemieslnicy wyjezdzaja z kraju Rzemieslnicy w USA sa fenomenalnie drodzy i trudni. Nie wiem co rozumiesz przez terracotta. Polska interpretacja terracotta jest niewlasciwa. Terracotta odnosi sie do "palonej ziemi" czyli tak do kafli uzywanych do pokrycia podlog zewnetrznych i wewnetrznych jak i dachow oraz dotyczy szeregu elementow dekoracyjnych/uzytkowych. W USA mylona jest czesto z tzw pavers, czesto tymi pochodzenia meksykanskiego, ktore w przeciwienstwie do terracotty pochodzacej z Wloch lub np z Salerne we Francji gdzie sie je wypala, sa tylko suszone. Nastepnie jest glazura oraz gres.

Jazz :-), 12 Sie 2006, 23:07

Ta terakota o której pisze to chyba tak apotoczna nazwa handlowa - jest gdzies pomiędzy gresem a glazurą. Nie wiem czym się różni poza wymiarami - jest zwykle od kostek 2*2cm do 10*10 moze byc i na podłogę i na ścianę. Wygląda jak surowy gres - nieszkliwiony ale jakby bardziej zwarty.

PS. Ale nie ma problemu żeby taki Pan Fachowiec podał Ci cenę za roboczo-godzinę. Zobaczy materiał i podłoze i strzeli z palca. To jest po prostu przeliczenie - czyli roboczo-godzina = określona ilość metrów kwadratowych np. glazury położonej w tym czasie. I jak zrobi takie przeliczenie to się zazwyczaj okazuje że chce w godzine zarobić tygodniową stawkę.

Przykład - metr kwadratowy tynku jest wyceniany na 25zł.

Norma akordowa to do 10 metrów kwadratowych tynku trzy warstwowego na zmianę (8h). Czyli dniówka Pana Fachowca wychodzi 250zł. Może w ameryce to mało ale w Polce to on chce zarobić jak jakiś minister :)))

Nie wszyscy glazurnicy uciekli za granicę !

Ja jeszcze zostałem...

Są w tym kraju jeszcze patrioci.

Na brak roboty nie mogę narzekać i prawdę mówiąc nie opłaca mi się wcale wyjeżdżać.Może i zarobiłbym pare groszy więcej,ale jak to mówią..."pieniądze to nie wszystko..."

Tak jak któryś z przedmówców wcześniej napisał - dla tych marnych sześciu metrów,to nikomu nie będzie się raczej chciało dupy ruszyć i ciągnąć wszystkie graty.Więcej przygotowań niż samej roboty.

Zakasaj rękawy i sam ułóż.Chyba potrafisz tak przylepić,żeby się nie potykać o wystające rogi podczas chodzenia,na poziomicy też pewnie się znasz. :))

d179, jezeli mozesz i jestes w Warszawie to zapraszam. Mnie brak jest jednak kompletnie czasu i poza tym jestem obecnie bez samochodu, wiec samowykonanie jest dla mnie niemozliwe.

Jazz -->

Widać że odstajesz od realiów naszego pięknego kraju !!!

... cena za m2 nie jest stała i zależy przede wszystkim od wielkości kafli (im mniejsze tym cena wyższa) oraz od jakości ścian na których mają owe kafle być układane (z reguły na równych ścianach lepiej się kładzie płytki ;) )

Niestety Jazz tu nie Hameryka tu się ma Klienta z 6m2 w d! .... jakbyś miał 600 metrów do ułożenia ;) hahah

Dla 300 PLN to mało który dobry fachowiec znajdzie czas .... Ci dobrzy mają z reguły zarezerwowane terminy na 2-3 m-ce do przodu bo to ich szuka Klient a nie odwrotnie!

Podobnie jest z malarzami, parkieciarzami etc.

Partacza znajdziesz w byle ogłoszeniu !!!!

zdezintegrowany_3PO

Ohhh. Naprawde codziennie mozna dowiedziec sie nie tylko czegos nowego, ale zarazem zagadkowego. Ciekawie, ze Polacy majacy wszyscy po 600m2 samej glazury kupuja np tylko po 2.5 metra kabla glosnikowego. To faktycznie musi byc tak wspanialy, jak i mi nieznany kraj obfitujacy w palace z lazniami wymiarem przypominajacym dwa duze amerykanskie domy. Chociaz moze zle obliczam, byc moze nalezy podzielic to 600m2 na sciany i zapewne sufit jest wykonczony piekna mozaika z weneckiego szkla artystycznie ulozonego przez polskiego rzemieslnika swiatowej klasy. To musi byc imponujace! Mniej imponujacym jest jednak prostacka nieznajomosc napisania poprawnie "Ameryka".

Jazz - jutro w pracy zapytam o naszą firmową "złotą rączkę" - pracował u mnie i u wielu ludzi z mojej firmy. jest dobry, ale zajęty. postaram się jutro dać Ci do niego namiar. facet jest bardzo dokładny, uczciwy i sympatyczny. po prostu dobry fachowiec jakich teraz malo. pozdr

Parm, dzieki. W niedziele odwiedzil mnie Wojtek, odebral antene. Tutaj tez musze ci podziekowac za kontakt tym bardziej, ze bede wymienal kilka rzeczy elektronicznych, ktorymi jest zainteresowany.

Jazz :-), 13 Sie 2006, 10:08

>d179, jezeli mozesz i jestes w Warszawie to zapraszam. Mnie brak jest jednak kompletnie czasu i

>poza tym jestem obecnie bez samochodu, wiec samowykonanie jest dla mnie niemozliwe.

Do Warszawy mam niedaleko,ale niestety najbliższy wolny termin to początek kwietnia przyszłego roku.Robię nie tylko glazurę,ale ogólnie kompleksowe wykańczanie wnętrz i wykańczanie klienta z kasy :))

Wszyscy pouciekali za granicę,więc roboty jest dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.