Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Frontowe-JBl, Tonsil, Koda

dawid_balck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Potrzebuje pomocy. Posiadam amplituner Yamahay RX-V 559 i do tego potrzebował bym kolumny frontowe, i tu zaczyna się mój dylemat mam pokój ok 25 m2 i chciałbym wykorzystywać te kolumny w dużej mierze do muzyki, oraz uzyskać dobrą jakość dzwięku i głęboki bas. Kolumny będą grać bez subwoofera !!. Niestety moje fundusze są troche skromne i najlepiej do 1700zł.

Chciałbym coś z tych marek: JBL, Tonsi, Koda, Chętnie kupił bym używane jakieś GrandHigh-y.

Jeżeli znacie jeakieś dobre kolumienki innych firm jestem otwarty na propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/27547-kolumny-frontowe-jbl-tonsil-koda/

aha

wiem że te taki temat już był ale chcaiłbym żebyście dodali jakąś opinie na temat kolumn kody

no i ten temat był trche czasu temu i dlatego mogłem nie dostać odpowiedzi

THX dla wszystkich

Pierwsza sprawa... pamiętaj o tym ze alby uzyskać głęboki bas musisz mieć mocny amplituner... . Jezeli interesują cię kolumny z Firmy tonsil i chcesz uzyskać dobrą jakość dzwięku to kup sobie Focusy 240(podłogówki). Powinny wystarczyć:) sam mam takie ale podpiete do Harmana 670 i jakość jest dobra;) Potrzebujesz duzej mocy na kanał ok 100-130 watów;) więc jezeli twój ampltuner ma przy 6Ohmah te 100 watów to smiało mozesz kupować;) Jezeli chodzi o kode... no więc z doświadczenia wiem ze koda produkuje tanie zestawy... kina domowego.. i jest to raczej sprzet niskiej klasy.. fakt faktem e udało im sie wypuścić na rynek kilka pożądnych klocków... ale tej firmy nie polecam osobiście. A jezeli chodzi o JBL:) testowałem wszystkie ich kolumny:) Powiem tak; jezeli zalezy ci na dobrym basie wybierz coś z seri nordridge lub L-studio:) Proponował bym Jbl E90, E100.. Osobiście polecam te większe.. miałbyś zapas mocy i dosyc wyrównaną i mocną srednice zrównoważną górą;) Lub... zwróć uwagę na firmę paradigm:) może jakieś monitory podłogowe:)?? ale paradigm jest firmą o dosyć charakterystycznym wyglądzie i brzmieniu.. i nie kazdemu sie to podoba. więc radze posłuchać najlepiej na twoim wzmaku:) Osobiście polecam JBL:) pozdro

dzięki za wypowiedź

Zastanawiałem się nad JBL E 80 ale ok 1700zł. to troche siana jest. Jak bym miał je kupić to niekupował bym subwoofera. A niewiem czy nie lepiej kupic subwoofera bo wtedy mam pewność że będzie dobrze grało to jeszcze odciąze kolumny no ale niestety kupi troche tańsze np. co myślisz o JBL Balboa bez suba ??? czy dały by ujechać i jaką mają jakość ??? potem kupił bym do nich suba i jak znasz jakiegoś dobrego który by się nadawał do nich to poleć mi

dodam jeszcze że na tyły posiadam kolumny firmy Cat BK 1 taki sarszy model jak jesteś ciekaw to wyśle zdjęcie

No tak jak w pierwszym poście napisałem to się pomyliłem ale niewiele ;-)

bo wielkość to ok 21 m2 a stopień zagracenia jest niewielki załączam obrazek

dodam tylko że muzyka i filmy idą z odtważacza dvd (którego musze niedługo wymienić ;-P) a nie z komputera

muzyki słucham wszystkiej tylko nie Techno i Metalu a najbardziej to czarną muze czyli Rap ale rodem z USA

mieszkam w poznaniu więc sklepy są :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to do 21 metrów potrzebujesz przyzwoitych podłogówek. Kwota 1700zł to niestety nie za wiele, i trzeba być wybrednym, wybierać, słuchać, i przemyśleć, nie kierować się pierwszym wrażeniem, bo można niestety nadziać się na minę. Kolumny w tym zakresie cenowym niestety mają spore ograniczenia. Może poszukaj czegoś z drugiej ręki? Takie np. używane Dali 450 pasują do Twoich warunków i preferencji, a Twój amplituner wysteruje je bezproblemowo.

Skoro chcesz wykorzystywać kolumny głównie do muzyki, a kino będzie uzupełniającą ich funkcją, to ZDECYDOWANIE lepsze kolumny, i bez subwoofera. Tanie subwoofery projektowane z myślą o zastosowaniach kinowych przy słuchaniu muzyki spisują się delikatnie mówiąc nienajlepiej.

ok dzięki

jest jeszcze jedna sprawa co myślisz o modelu kody KF 210F

Ukryta Zawartość

przeczytaj też recnzje które są poniżej w pdf-ie

Ukryta Zawartość

Tego modelu nie znam, ale słuchałem kiedyś niedużych (coś 90cm wzrostu) podłogówek Kody w naturalnym fornirze na dwóch 16cm wooferach, i te grały naprawdę OK. Niestety nie pamiętam nazwy modelu.

Czyli teraz wszystko wyjaśni się podczas odsłuchu pomiędzy modelem Kody KF 210F i JBL E80

chciałbym jeszcze ci się zapytać bo ta yamaha ma funkcje stereo i i wiadomo odsłucham sobie te kolumny na muzyce i te które mi się bardziej spodobają to wezme. Teraz nurtuje nie jeszcze jedna sprawa bo wiadomo że do muzu nie potrzeba aż takiego basu, ale jak się sprawdzi to podczas oglądania filmu czy podczas wybuchów czy trzęsień ziemi itp. będzie dostatecznie dobry i mocny bas czy i tak będe do tego musiał kupić suba :-/

A jaki masz sprzęt tak z ciekawości pytam

Pozdro

Fakt potrzebujesz sporych podłogówek.. i jezeli zalezy ci na mocnym basie to z doświadczenia wiem ze jbl-e80 są za słabe... jezeli chodzi o kode to tej firmy osobiście nie polecam i na nią bym raczejn ie patrzył. Kup sobie pożądne E 90 lub E 100... lub faktycznie coś z firmy dali.. no tyle ze to również jak paradigm firma o wasmych przekonaniach i trzeba poprostu posłuchać.. ja proponuje e90 na początek i nie potrzebujesz wtedy suba.. :) owszem są suby do muzyki ale bardzo drogie ceny zaczynają się od 2000 zł... takze nie ma sensu:)

no tak rozumiem co do muzyki

ale co do tych filmów czy podczas tych efektów będzie dobrze bez suba tylko przy tych fronta kody lub JBL nistety E80 bo 90 czy 100 napewno nie kupie :-(

jak z doświadczenia wiecie czy bez suba też brzmi nieźle cze te głośniczki dadzą rade?????

czy musze kupić suba do kina

Kolumny które będą się dobrze spisywać przy odtwarzaniu muzyki będą się również dobrze nadawać do kina domowego. Jeżeli bedą miały dobry, mocny bas, to i w kinie efekty typu wybuch, trzęsienie ziemi, będą odtwarzane przyzwoicie, aczkolwiek dobry subwoofer zwiekszy wrażenie potęgi i niskiego zejścia. Tanie, kiepskie subwoofery lepiej sobie darować.

A mój obecny sprzęt jest opisany tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kino domowe też kiedyś miałem, ale zrezygnowałem z niego jeszcze na początku obecnego stulecia. Dobry sprzęt stereo to jest to. Słuchanie muzyki na amplitunerze kinowym nie daje tyle satysfakcji.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

witam Wszystkich,jestem w trakcje szukania zestawu kolumn 5.o lub 2.0!!moj budzet jest skromny ok.800-1000zl,posiadam obecnie altusy 300 ale sa one mi juz nie potrzebne ze wzgledu na kode sw 1000!!chcialbym kupic jakies kolumny o dzwieku dynamicznym,licza sie dla mnie wysokie i srednie tony,poprostu zeby graly bardzo rytmicznie, wznalzlem pare ciekawych zestawow:

-M-AUDIO HTS 700 7.0

-JAMO S-408 HCS

-QUADRAL QUINTAS 500.

najbardziej podoba mi sie zestaw m-audio ale nie jestem cos przekonany do tej firmy a nie chce kupic siana,zazywczaj slucham muzyki dance(bardzo glosno) w trybie stereo,prosze mi doradzic ktore najlepiej by sie nadawaly dla mnie,

do dawid-black

Na allegro wystawiowione sa nowe kolumny kanadyjskiej firmy Mirage z serii Frx 5 lub 7 w bardzo dobrej cenie.

spokojnie wystarczą do stereo i kina domowego. Bas i głębia oraz kreowana przestrzeń są takie, że to jest niespotykane za te pieniadze.

Kiedyś posiadałem podstawkowe Frx three które nagłaśniały 25metrowy pokój. Niedoceniane i mało znane ale fantastyczne głośniki z którymi amplituner spokojnie sobie poradzi i nie kłopotliwe w ustawieniu. Obecnie posiadam system za kilknaście tys.zł ale bardzo dobrze wspominam firmę Mirage

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.