Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Co do generatora to jedna noga właśnie mi "wisi" jednak wlutowałem go chyba poprawnie, gdyż część dolna generatora posiada izolator, a cześć górna jest metalowa. Na tej metalowej cześci mam przejście do masy.

Jedynie nie lutowałem rezystora smd łączącego generator z PCMką a po zagięciu nóg akurat nie zawadzając pasował w te mjejsca bezindukcyjny Allen Bradley 110 Ohm. Jednak przejście przez niego jest, więc to nie to.

Postaram się to zobrazować.

Nie rozumiem za bardzo co chodzi z tymi sygnałami D+, D- . Wlutwałem orginalne gniazdo USB na płytkę, więc raczej chyba niezamieniłem tych wyść, a kabel połączeniowy jest fabryczny. No chyba że jakoś można.

Płytka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zerkos jeżeli komp widzi niezidentyfikowane urządzenie usb to znaczy , że układ raczej pracuje , ale nie może się zsynchronizować z kompem co wskazuje na złą pracę lub uszkodzenie generatora . Spróbuj może wlutować kwarc i elementy mu towarzyszące wylutuj rezystor R1G.

Witam.

Otóż wlutowałem kwarc 12MHz i elementy mu towarzyszące (C5,C6,R9) i wciąż to samo.

"nierozpoznane urządzenie usb" z tym, że teraz Winwows pozazuje: "znaleziono urządzenie usb" potem " zainstalowano urządzenie usb" i po dłuzszej chwili pokazuje się powiadomienie "nie rozpoznano urządzenia usb"

Wciąż nie działa...

w panelu sterowania w zakładce dźwięki i urządzenia audio wyświetla się USB audio dac, proponuję zamienić sygnały D+ i D- na gnieździe USB na próbę, też miałem takie komunikaty przy uruchamianiu dac-a, winą były odwrotne sygnały na USB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ostatnia wersja płytki NIE MA błędów (przynajmniej ta jaką dostałem z opisem 15.03.2007 Rev.2)

Poprawnie zlutowana ze sprawnych części rusza.

O ile to możliwe sprawdź na innym komputerze. Osobiście u mnie nieraz system nie rozpozna poprawnie czegoś podpinanego pod USB. Może coś z czymś koliduje.

Pozdrawiam

Mam już w moim dość leciwym kompie tylko 2 złącza USB

(co ciekawie na płytce są jeszcze mjejsca na dwa gniazdai odchodzą ścieżki)

Pod pierwsze podłączony jest modem usb od Neostrady, więc siłą rzeczy musi być wpięty.

Próbowałem zmieniać kolejność oraz odłączać pierwszy wtyk i wciąż to samo.

Ale co mnie zaintrygowało, to to iż teraz po wlutowaniu kwaarcu system wykrył urządzenie !

Przez chwilkę pracował dysk jak to przy podłączaniu wyszukując sterowniki i wyswietlił "zainstalowano urządzenie usb" !

Po chwili jednak pokazał się dymek "System nie rozpoznał urządzenia". Zaglądam w menadżer i na linii "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" wyświetla się nieznane urządzenie.

Czy to może wina mojego systemu ? Mam XPka z SP 1, SP2 nie zainstaluje raczej, gdyż chocią mi gorzej niektóre aplikacje i mam problemy z Neo.

Wy macie na pewno SP 2.

Witam

Miałem kiedyś problem z modemem SAGEM od Neostrady.

Problem był dość wredny, a polegał na tym że nie mogłem zainstalować drukarki na USB jak uprzednio był zainstalowany modem. Po odinstalowaniu sterowników modemu drukarka instalowała się bezproblemowo.

Ponowna instalacja modemu - i wszystko działało poprawnie.

Oczywiście nie musi być tak w Twoim przypadku.

Jednak obecnie tak naprawdę nie wiadomo co jest nie tak. Może DAC, a może problem z systemem.

Zerkos mam Windę XP SP 2. Na Windzie i w Linuksie Mandriva nie ma problemu z wykryciem karty. Spróbuj na innym kompie najlepiej ze świerzo zainstalowanym systemem.

Właśnie dziś w nocy zamierzam zrobić formata przeinstalować system.

Jeżeli nic to nie da, wówczas wybiore się do kumpli.

A jeśli u kumpli również nie wykryje. To wylotuje większość wartościowych podzespołów.

I płytkę z układami rozwale młotkiem na drobne kawałki. Wrrrrrr ...

Będzie oznaczać, iż trafił się gówniany układ i generator.

Dzięki za odzew, bo dzięki temu uzbroiłem się jeszcze w cierpliwość ;-)

>Właśnie dziś w nocy zamierzam zrobić formata przeinstalować system.

Poczekaj z tą instalacją, może masz gdzieś pod ręką jakąs płytę botowalną z linuxem, odpal kompa z tej płyty i zobacz czy wykryje.

Sprawdzałem na Knoppixie, Aurox, Ubuntu.

System nawet nie drgnął, nic nie wykryło.

Jedynie XPek coś próbuje wykryć i instaluje, ale nadal nic.

Posprawdzałem dokładnie wszystkie połączenia z PCM do innych elementów.

Wszystko jest w porządku. Chyba mam wyjątkowo wybrednego kąpa.

Dziwi że ten układ według datasheta w pełni spełnia wszystkie wymagania dotyczące USB 1.1

Zerkos - nic mi do głowy nie przychodzi poza ewentualnie zmianą polaryzacji sygnałów na USB. Przypomniało mi się coś- kiedyś podczas zabawy z mikrokontrolerem polutowałem układ i licho mnie podkusiło przemyć płytkę spyrytusem kosmetycznym ( porobiłem sobie upływności) układ nie działał. Sprawdzanie połączeń, napięć nic nie wykazywało- pomogło dopiero umycie izopropanolem Sprawdzaj, wymień PCM - płytki nie niszcz - karta pięknie gra , szkoda by było

Krzych 2, 12 Wrz 2007, 21:18

>Ktoś radził próbę na bootowalnych płytach z Linuksem. W tym wypadku lipa będzie - takie dystrubucje

>słabo wykrywają sprzęt.

Powiedz mi czym sie rozni Ubuntu czy Knopix ten z CD/DVD od tego juz zainstalowanego :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jutro sprawdzę na innym kompie.

Co do zmiany PCM to nie chcę zniszczyć płytki i dobrych lutów, okazało się iż to raczej nie ma sensu.

Przytulowałem go idealnie. Także połączenia są wspaniałe i nie jest przegrzany.

I tu mam pewność, że sama kosta jest sprawna.

Pisałem do Texas'a.

To są układy wykonywane w nowej technologi, tak zapewniał mnie członek z TI na zadane pytanie czy mogłem dostać uszkodzony scalak z sampli.

Oni używają jakiejś innej, nowej technologi. Starszą technologią podobno wykonują wciąż, ale tylko układy "wysokoprądowe"

Wszyskie układy cyfrowe o dużym stopniu integracji oraz jakieś precyzyjne analogowe zawsze wychodzą sprawne.

A jeśli chociaż jeden parametr odchodzi od normy, wtedy są one sortowane na sample. Ale zawsze działają.

Trzy razy pisałem i przed chwilą odpowiedzieli.

Co do kompa to ma 6 lat. Jeszcze na USB 1.1

Nie mniej podłączałem wiele urządzeń fabrycznych, kilka układów wykonywanych amatorsko i zawsze wykrywał. Dlatego poniekąd budzi we to mnie zdziwienie.

Tak czy owak robie formata.

Zobaczymy jak będzie na zupełnie innej maszynie...

Ale o co?

Układ faktycznie musi być sprawny, bo jeśli coś by było nie tak to wydaje mi się iż system by go nie wykrył.

A tymbardzjej nie zainstalował i wyświetlił poprawny komunikat. Chyba, że jest to robione zanim system sprawdzi dokładnie zgodność urządzenia.

Po drugie to nie mam już tej kostki. Musiałbym kupić nowy układ za 27 zł i jeszcze przesyłka 15 zł.

Troche za dużo. To już ostateczny krok, gdy wszystko zawiedzie. Jeszcze się nie poddaje.

Chociaż nawiązując do wcześnjejszego postu, sprawdzałem kartę na dwóch nowszych kompach.

Również instalacja urządzenia przebiegła bezproblemowo, na dodatek szybko. Już pojawił się uśmiech, a po chwili znów ten komunikat, że nie znane urządzenie.

Ostatnim, chyba jedynym zabiegiem będzie przelutowanie rezystorów R6, R7 tak, by zamienić wejście D- z D+

Po zamianie połaczeń D- z D+ system tylko wykrywa urządzenie, już nie instaluje.

Widocznie połączenia były prawidlowe na tej płytce.

Daje sobie narazie spokój, muszę odetchnąc.

Bardzjej złożone urzadzenia mi działają, ale jeśli jest coś prostrzego i zarazem na najlepszych podzespołach to oczywiście musi się zj***ć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.