Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawa subwoofera

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

od jakiegoś czasu zacząłem kompletować zestaw kina domowego jak narazie posiadam onkyo sr 600 i przednie kolumny kef q3 teraz mam zamiar kupic subwoofer moge na niego wydac ok. 2000zł. Mój pokój a raczej piwnica którą na dniach zaczne remontować będzie słóżyła wyłącznie do oglądania i słuchania jej powierzchnia to ok. 25 m.

mam na oku pare subwooferow min:

1)paradigm Paradigm PDR-12 v.2 niezbyt urokliwa kolumna zresztą jak większość subów ale podobno robi trzęsienie ziemi

2)yamaha yst-sw320 można go obecnie kupić w promocji za 1750 (podaje adres

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) co czyni z niego nielada kąsek, pewnie kupił bym go odrazu tylko niewiem jak będzie się zachowywał w moim pokoju yamaha ma wkoncu 250w wzmacniacz i podobno zchodzi aż do 20Hz

3) a może coś z kefa np. PSW 2000 lub 1000 bezwątpienia ich kolumny są bardzo ładne ale niewiem czy wygląd idzie w parze z ich dzwiękiem

z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/

synu - a po co ci taki wielki Paradigm - chcesz sobie fundamenty zburzyć , piwnica jak zakładam nie ma więcej niż 2,3 wysokości a przy tej wysokości 25 m2 to nie za dużo kup sobie KODĘ SW 1000 arbo 10 A i będziesz zadowolony , chyba że chcesz słyszeć tylko wybuchy ( bas zdominuje resztę pasma

Jakbyś miał salon 2,7 wys. i tak 35- 40 m2 to wtedy inna sprawa

o reszcie się nie wypowiadam

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42282

z tym synem to był żart - bez urazy

słuchałem Paradigma w pomieszczeniu 40 m2 i to jeszcze 3,5 na oko wysokości i co było wyśmienicie , ale sam sprzedawca przyznał , że ludzie są zachwyceni , ale jak biorą do siebie do 20 m2 w bloku to są zawiedzeni.

i poziom głośności nie ma tu znaczenia - chodzi raczej o fale stojące , i to cholerne buczenie.

może zyzio się odezwie , z tego co wiem ma 35m2 i Yamahę 800 , nie po to się kupuje subwofer z kopem aby potem grał cicho.

A jak chcesz mieć wykop to kup dwie kody Sw 1000 ( cenowo wyjdzie na to samo )

A ten 20 Hz to można między bajki włożyć , ciekawy jestem czy w ogóle na jakiejś płycie DVD materiał muzyczny ociera się o tą wartość ?

Swoją drogą zapytaj sprzedawcę , te 20 Hz to przy - ilu dB bo jeśli przy -3dB to ten subwofer powinien kosztować 4-5 tys a nie 2 tys.

a jak przy - 10 dB to to już śmiech na sali.

Nadal podkreślam do takiego pomieszczenia ( wysokość ) Paradigm się nie nadaje

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42284

->jesko Kazdy glosnik charakteryzuje sie tym, ze na krancach pasma dzwiek odtwarza coraz ciszej (ze wzgledu na budowe i celowe dzialanie filtrow). Skala dB jest skala logarytmiczna (nie liniowa) co oznacza ze kazde 3dB roznicy w poziome dzwieku dochodzacego z glosnikow oznacza dwukrotna roznice glosnosci ! Tak wiec Yamaha kusi klientow podajac ze glosnik schodzi do 20Hz i ci co sie nie znaja leca jak muchy do miodu. Ale z przyzwoitosci podaje przy jakim natezeniu dzwieku ta wartosc Hz uzyskuje. Spadek 10dB to rzeczywisty szesciokrotny spadek glosnosci. W praktyce oznacza to ze zeby poczuc te 20 Hz musialbys odkrecic suba na full mocy. Ale wtedy nie wytrzymalbys glosnosci przenoszonych przy 0dB.

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42288

Ojej, bije sie w piersi i przepraszam. Cos mi sie na mozg rzucilo i zle dane podalem. Zajrzalem wlasnie do wykladow z wibroakustyki i tam mam jak byk napisane zmiana glosnosci o 3dB odpowiada zmianie glosnosci o 2^0,5 czyli 1,41 razy

i odpowiednio:

6dB = 4^0,5 = 2 razy

10dB = 10^0,5 = 3,16 raza

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42293

W takim razie moje obliczenia byłyby błędne, natomiast na ich poparcie mam poniższy cytat z www.wiw.pl :

"decybel

Jednostka używana do porównywania dwóch poziomów natężenia, na ogół stosowana do sygnałów dźwiękowych lub elektrycznych. Choć decybel jest jedną dziesiątą bela, to właśnie decybel, a nie bel jest powszechnie używany. Dwa poziomy natężenia P oraz P0 różnią się o n decybeli, jeżeli n = 10log10P/P0. Jeśli mierzy się poziom natężenia dźwięku P, to P0 jest poziomem odniesienia, za który zwykle przyjmuje się natężenie dźwięku o tej samej częstości na granicy słyszalności.

Skala logarytmiczna jest wygodna, ponieważ ucho ludzkie reaguje na dźwięki w zakresie od 1 (ledwie słyszalne) do 1012 (zaczynające sprawiać ból), a jeden decybel, reprezentujący wzrost o około 26%, jest w przybliżeniu najmniejszą zmianą, jaką może rozróżnić ucho."

Wynika z tego, że aby przejść z dB na "krotność' należy podstawić dB do wzoru: "krotność = 10 (0.1*dB)". Przepraszam z zapis, ale zabrakło kilku klawiszy....

W drugą stronę jak w definicji (mam nadzieję, że właściwej):

dB = 10*log("krotność").

Wtedy zaczyna grać:3 dB = 2x, 6 dB=4x, 9dB=8x, -3dB=1/2 etc...

Sorki jeśli namieszałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42294

obecnie zastanawiam sie wlasciwie tylko miedzy yamaha a paradigmem ps 1000 v.3(zmienilem na wyzszy model). To ze obydwa potrafia poruszyc sciany to wiem, mam tylko watpliwosci jak zagraja gdy muzyke, ktorej takze duzo slucham.

Moze znacie jakies uniwersalne subwoofery ktore sprawdza sie zarowno w kinie jak i w muzyce??!!

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42297

Ma Yamahę SW 800, która schodzi wg producenta do 18 hz przy -10 db, ale....w laboratorium "stereoplay" zmierzyli 20 hz przy -3 db, a to już jest bardzo dobry wynik. Nie polecałbym jednak mojej Yamaszki do pomieszczeń ponizej 30 m, natomiast niższy model 320 powinien być ok-pod warunkiem że priorytetem jest kino, bo do muzyki na pewno są lepsze suby-Yamaha ne jest zbyt zwinna. Moja 800-stka w pomieszczeniu ok 35 m sprawuje się bardzo dobrze-nie odkręcałem jej nigdy powyżej godz.1-ej (zazwyczaj nastawiona jest na 10, 11) , a i tak wprawia w drżenie pół chałupy ! -częstotliwość podziału mam ustawioną nisko na 40 lub 50 hz-wtedy bas jest najlepszy-nie dudni, nie buczy, a potrafi przywalić z nienacka!

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42298

słyszałem Paradigm 1000 w sklepie przy Powstańców Śląskich, gdy odsłuchiwałem zestaw Studio 60 v2. Odnisłem wrażenie że brzmi dobrze, mięsiście i jest szybki, na pewno warto brać go pod uwagę.

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42301
  • 2 tygodnie później...

No i jest PARADIGM PS-1000 v3. Juz sam wyglad zradza jego potezna sile. Jest bardzo duzy i ciezki wyglada jak pufa, jednak jego wykonanie niebudzi zastrzezen. A dzwiek?, niewiem jakiego slowa uzyc ale doslownie kruszy sciany ma sie wrazenie ze ten subwoofer nie ma oporow i zchodzi tak nisko ze basu nieslychac a jedynie czuc w calym ciele. Odsluch zaczalem od roznego rodzaju muzyki, poczawszy od muzyki powaznej az po wspolczesna muzyke hip hop i techno. Bas jest przede wszystkim potezny ale potrafi zagrac szybko, nieradzi sobie natomiast z dluzszym basem wymagajacym precyzji i utzymania dzwieku w ryzach jest to zdecydowanie najslabsza strona tego glosnika. Sub lubi czasem dodac cos od siebie ( co niekoniecznie wiaze sie z jaims ujemnym skutkiem). Ale na tym slabosci tego glosnika sie koncza, ma niezwykla rezerwe mocy smialo mozna pozbawic kolumny basu podkrecic amplituner na maksa to samo zrobic z subem a on zamiast zadlawic sie dzwiekiem daje wyraznie do zrozumienia ze jeszcze mu malo, niewiem pod co trzeba by go podlaczyc zeby paradigm mial dosc. Wspaniale wygrywa dzwieki bebnow czy kotlow w muzyce powaznej tak samo zachowuje sie gdy odtwaza perkusje sprawdzalem na plycie "blues brothers". Dla miłośników techno czy hip hopu moim zdaniem za ta cene niczego lepszego sie nie znajdzie, tu bas jest agesywny, silny, po prostu wspanialy na zadnym koncercie hiphopowym nie slyszalem basu o takim natezeniu i jakosci (no moze raz)w niektorych utworach wydaje sie za bardzo rozlazly (ale chyba sie czepiam). Ale Tak naprawde swoj potencjal pokazuje podczas ogladania filmow, w koncu do tego zostal stworzony. Sluchalem go narazie tylko podczas filmu "Wladca pierscieni", na pierwszy ogien poszla zapowiedz 2 czesci tego filmu, przez pierwsza minute nic sie nie dzialo podkrecilem wiec troche poziom glosnosci w subie (byl to powazny blad) usiadlem wygodnie i czekalem na scene w ktorej ukazuje sie gandalf. Mimo tego ze wiedzialem czego mam sie spodziewac (tak mi sie przynajmniej wydawalo) paradigm o malo nie zrzucil mnie z krzesla zreszta nie tylko mnie, razem ze mna podskoczyly wszystkie przedmioty ktore nie sa przytwierdzone na stale !!! ogladanie filmow w asyscie tego glosnika dostarczy NAPRAWDE niezapomnianych wrazen, podczas projekcjii "druzyny pierscienia" ani razu sie na nim niezawiodlem, ten sub ciagle mnie zaskakuje i podejzewam ze minie jeszcze troche czasu zanim poznam pelnie jego mozliwosci. Dodatkowym atutem jest fakt ze kupilem go za 1900zł, w tej cenie do kina domowego nic lepszego chyba nieznajdziecie!

szczerze polecam i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-42305
  • 1 rok później...

tez go sluchalem jest cudowny ale sluchalem go w pomieszczeniu okolo 40m2 gral bosko , przecudnie to dzielo sztuki , ale czy w pomieszczeniu ponizej 20m2 on wogole zagra , jaki moze byc efekt, mam bardzo specyficzny gust polegajacy na tym ze lubie miesisty tlusty przeciagniety dlugi bas ktory niemal ze lekko przyglusza reszte pasma , taki bas ze uzszy pekaja sciany zaczynaja skakac i meble leca :) dlatego mysle o tym subie to muzyki glownie , ale zauwazylem ze mowi sie tu poniekad o falach stojacych i ze to w jakis sposob popsuje jego dzwiek w mniejszym pomieszczeniu , dlatego zapytam was jaki bedzie objaw tych fal , spekuluje iz wystapia w pomieszczeniu ponizej 20m2 ??

https://www.audiostereo.pl/topic/2761-sprawa-subwoofera/#findComment-194828
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.