Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć diodę LED w Gainclonie ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, kończę właśnie monobloki Gainclonowe i mam problem. Prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie jak podłączyć diodę LED w Gainclonie, bez osobnego trafa. Dioda jest zielona, kupiłem na Wolumenie, sprzedający powiedział, że działa na 3-4 V. Trafo, które mam to 250 VA 2 x 22 V. Płytki takie jak na zdjęciu niżej. Najlepiej jakby ktoś z szacownych forumowiczów mi to rozrysował jak dokładnie ma być ;-)

Mam też pytanie, czy taka dioda nie wpłynie negatywnie na jakość zasilania. Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

najlepiej gdybys wiedzial na jaki prad jest ta dioda, ja proponuje abys kupil potek 10k i dal go w szereg z dioda, podlacz do + i do masy, oczywiscie pamietaj aby nie pomylic nozek:) potka najpierw ustaw na 10k pozniej skrec na mniej a na ile ocen juz na oko:)

Hehe, dzięki wszystkim, szczególnie Gasolinowi za ładny rysunek ;-) Teraz wiem o wiele więcej. Mam nadzieję, że przez głupią diodę nie zjaram układu lub coś w tym stylu :-).

Czy tak jak na rysunku poniżej może być, z tym rezystorem 1,5 k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pamiętaj tylko aby rezystor był metalizowany o tolerancji 0.05%, a przewody połączeniowe teflonowane, bo w przeciwnym przypadku nastapi degradacja dźwięku gajnklona; cofnięcie góry i wypchnięcie średnic ...

Niebieski to budżetowe hi-fi, Hi-end zaczyna się od zielonych... ;-) Rezystorek dam Dale taki mi się ostał. Zaraz robię próbę, jak u kogoś z was za jakieś 20 minut przygaśnie światło to znaczy, że mi się nie udało...

rogus mam pytanko tylko nie pomyśl że się czepiam to po prostu ciekawość. Z Twojego pytania wynika że na elektronice raczej się nie znasz i dlatego mnie zastanawia czy w wątku o GC jest taka dokładna instrukcja jak go złożyć że może to zrobić każdy bez wiedzy (oczywiście mógłbym przeczytać ten wątek w całości ale jet trochę długi;)), czy może ktoś już sprzedaje płytki z instukcjami (kity). Oczywiście GC jest banalnie prosty (trochę chyba z tego wynika taka jego popularność w stosunku np do wzmaków na tranzystorach) ale jednak występują tam duże napięcia i prądy, więc jak na pierwszy w życiu złożony ukłąd elektroniczy jest to (moim zdaniem) trochę wyzwanie. Jeszcze raz podkreślam że nie jest to żadna wycieczka osobista co do Ciebie i Twoich umiejętności tylko ciekawość czy ktoś to ładnie opisał "dla wszystkich".

A jeszcze jedno, jak tam radość ze złożenia włąsnorecznie czegoś? Wciągnęło do dalszych działań?

Trryt

Tak, to prawda elektronikiem nie jestem ;-) ale parę klocków złożyłem, gainclon, przetwornik NOS DAC Petera, Bufor ML. Jeżeli czegoś nie wiem to pytam na forum. Co do Gainclona, którego złożyłem jakieś 2 lata temu, to była to moja pierwsza konstrukcja, byłem zupełnie zielony, pierwszy raz coś w ogóle lutowałem, ale korzystając z instrukcji poradziłem sobie i odpalił za pierwszym razem. Grunt to wszystko kilka razy sprawdzić, a potem jeszcze raz.

Prawdziwy sprawdzian dla mnie to będzie Pass Aleph 5, ale na szczęście mogę liczyć na pomoc znajomych z forum, w szczególności Matthew i Magazyniera, od których to dużo się nauczyłem i cały czas zadaję niemądre pytania ;-) Prawda jest taka, że uczymy się na gorąco, na składanej konstrukcji, zawsze może coś zaskoczyć, ale jeśli zrobimy poprawnie według schematu to jest duża szansa, że będzie ok :-)

W przyszłym tygodniu lutuję preamp Passa 1.7, tak więc jest ruch w interesie ;-)

Pozdr.

Co do kitów to sprzedaje je Peter Daniel z Kanady, są grupowe zamówienia z forum. Radzę jednak przeczytać wątek "Gainclone", jak to zrobisz, będziesz wiedział praktycznie wszystko o tej banalnej konstrukcji. Ze swojej strony mogę polecić zastosowanie kondensatorów Black Gate N 100 uf przy chipie oraz Black Gate STD 1000 uf na mostku, są drogie, ale naprawdę warto, oraz jak najkrótsze kable w środku wzmacniacza, to naprawdę się sprawdza. Poprawnie wykonany Gainclone na bardzo dobrych częściach da Ci dużo satysfakcji. Passa 5 robię dlatego, że chcę mieć oba te wzmacniacze, a nie dlatego, że uważam iż jest lepszy ;-)

> trryt

Peter przygotował taką instrukcję montażu , że juz chyba łatwiej sie nie da :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant

Dzięki. Koncepcji mam wiele :-) Myślałem o pleksji, aluminiowej siatce, zwykłej płycie aluminiowej... na razie dam pomalowany na czarno kawałek MDF. Nie wiesz gdzie można kupić pleksję, żeby wyglądała jak szkło, albo aluminiową siatkę, najlepiej czarną ?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - fajny efekt

poza tym kupowałem kiedyś w poznaniu (ale to ponad 10 lat temu) ale gdzie to za choinkę nie mogę sobie przypomnieć. zabij mnie, ale nie pamiętam.

generalnie taka siatka to chyba nie najlepszy pomysl. bardzo fajnie to wygląda, ale kurz będzie ci osiadał we wzmacniaczu. daj jakąś grubą blachę aluminiową i będzie na pewno ładnie. ja będę niebawem rozglądał się za szybką do preampa msfalcona. mogę przy okazji rozejrzeć się za czymś dla ciebie. może wystarczy odwiedzić najbliższego szklarza ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rogus, 22 Sie 2006, 20:52

>gdzie można kupić pleksję,

>żeby wyglądała jak szkło ?

Ja ostatnio kupiłem przezroczystą plexi w LM na modlińskiej. arkusz 50x50 cm kosztował ~35 plnów.

ciężko się taką plexi obrabia żeby ładnie wyszło. chyba że kupisz mleczną.

rogus

Jak ciąłem plexę wyrzynarką to przecięty materiał praktycznie od razu spawał się ze sobą.

Jest jeszcze www.artplex.pl na Dobrej - przytną Ci na wymiar, jak cenowo wyglądają, to nie pamiętam.

Koloom

No tak, nie pomyślałem o temperaturze :-) Adres, który mi podałeś podał mi też forumowicz Jacm, tak więc przejadę się tam i nie będę kombinował, zrobię z jakimś nadrukiem.

Pozdr.

rogus, 23 Sie 2006, 07:46

>Czym ją ciąłeś, czy wyżynarka do dobry pomysł ?

owszem wyrzynarka, ustawiłem na niewielki "posuw" i jakoś poszło.

na razie nie mam pomysłu czym to kleić.

plexę chciałem wykorzystać na obudowę do pasywki - takie akwarium ;)

na razie efekty klejenia są żałosne.

• 5 lat później...

Witam

Postanowiłem odgrzebać temat podłączenia diody do Gainclona, a to z takiej okazji, że zastosowałem się do chematu wklejonego przez gasolina i mi wywala korki :)

Po wyprostowaniu mam +-35VDC. Do plusa idzie rezystor, potem dioda, potem masa. Z obliczeń wyszło, że potrzebny będzie rezystor 1,3k/0,8W więc na wszelki wypadek dałem 1,5k/1W. Dioda jest 25mA na 3,5V. Oczywiście minus diody podłączony do masy. Odpalam i wywala korki. Przez kilka sekund dioda się świeci, tyle co przez ten ułamek sekundy zdążyły się naładować kondensatory. Czyli podłączenie poprawne bo świeci.

Nie mam soft startu, ale nie wydaje mi się, że to wina jego braku. Bo gainclone działa bez niego.

Zatem o co kaman?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.