Skocz do zawartości
IGNORED

Cedeki z dużą dynamiką...

Brum

Rekomendowane odpowiedzi

arek67, 24 Sie 2006, 16:15

>Bardzo dużo CD ma kłopoty z odtwarzaniem takiego basu, w tym

>oczywiście z jego dynamiką, nie mówiąc już o kolumnach. Wzmacniacze generalnie dają sobie z tym

>radę.

Wąskim gardłem są głośniki (zwłaszcza w obudoqie basrefleks) i pomieszczenie. W porównaniu do tego co one robią lub nie robią każdy odtwarzacz CD można nazwać bezproblemowym jezewli chodzi o dźwięki rzędu kilkudziesięciu Hertzów.

Nie rupcie ludzią wody z muzgóf.

Ludziska,

ale ja przecież podłączyłem zamiast cedeka, komputer (cd-rom)... Reszta systemu się nie zmieniła. Wzmacniacz, kolumny i kable były jak wczesniej... Utwór leciał przez Windows Media Player (bez podbić). Piszecie, by usłyszeć zmiane konieczna jest zamiana wzmacniacza... Ale po co?? On zagrał jak chciałem!! Zagrał tak, że uderzenie stopy było punktowe, mięsiste. Mowicie - "gardło" głośników... one też zagrały i cięły powietrze młotami Primusa. Pisałem, że reszta była nie do przyjęcia - Rotel to Rotel...

Dochodzę do wniosku, że to wszytsko było dalekie od neutralności. Być może sygnał z karty dzwiękowej byl znieksztacony... ale zwyczajnie mi się to spodobał - w aspekcie "uderzenia". Muza mocna, dynamiczna i odważna grała z większym rozmachem. Stąd temat, bo być może są odtwarzacze, które same w sobie mają odbiegający od przyjętej normy zakres niskich częstotliwości i dynamikę. Tak na słuch, a nie Hertze. Audiofilski wzorzec neutralności zostawmy na boku... Nie wierze że nie ma różnicy odtwarzaczy w tym względzie...

Dodanie niskich tonów we wzmacniaczu nie załatwia sprawy, bo nie chodzi o przesadne dudnienie, tylko "tłustość" dzwięku.... i nie mam tu na myśli żadnych boomboxów... :D

Dziękuję za odpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.