Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o takim projeckie??

Tom@l85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem początkujący w dziedzinie DIY ale postanowiłem wykonać coś sam nie tyle dla fenomenalnego efektu co dla frajdy z tego że sam coś zrobiłem i nie jest to seryjna kolumna bez duszy. poczytałem to i owo no i tak moim celem jest budowa monitorków dwudrożnych, zastanawiam sie nad połaczeniem takich przetworników jak:

średnioniskotonowy Visaton W130S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wysokotonowy USHER UA025-10

Ukryta Zawartość

lub

Vifa D20TD-05-06

Ukryta Zawartość

Ponieważ dopiero zaczynam z tym przygode prosiłbym o jakieś rady tudzież uwagi na temat tego połączenia

i czy jest sens robić takowe czy może coś o podobnych parametrach można znaleźć u producenta TVMacoustic,

dodam że zależy mi na dosyć naturalnej brzmieniu góry dobrych średnich o bas w takim monitorze będzie ciezko ale nie jest to mój priorytet, za wszelkie rady z góry dziękuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27769-co-s%C4%85dzicie-o-takim-projeckie/

Tom@l85

W130s ma bardzo marna efektywnosc, jezeli bedziesz chcial chociaz po czesci skompensowac baffle step to efektywnosc calego zestawu bedzie w granicach 80-82dB. Na dol polecal bym ci 2rz ze wzgledu bliskiej obecnosci rezonansu membrany blisko f podzialu (w rzecyzwistosci sa pewnie wieksze). Kopolka to juz twoja sprawa, generalnie to mozna by tego uchera wyprobowac, dosc niskie fs wiec moze udalo by sie podzial zrobic na 3k (standardowo).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Tom@l85, 24 Sie 2006, 01:07

W klasie tego visatona znajduje sie rodzimy tonsil 13/40/2 (np 2 lub 10 z okraglym koszem), zerknij na temat o klonach totema mitte. Ogolnie polipropyleny tonisla sa dosc dobre. A jeszcze lepiej 13/50/9 czasami udaje sie go kupic za normalne pieniadze, mozesz poszukac informacni na ten temat na tym forum.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Oki poczytam coś o nim i zastanowie się nad jego wyborem, ale podejrzewam że zwrotnicy sam nie zrobię gdyż nie jestem jeszcze na tyle obeznany w tym temacie aby złożyć coś co będzie prawdziwa zwrotnicą stawiam pierwsze kroki i tu raczej będe liczył na Waszą pomoc. Jeszcze apropos winISD czy ta zwrotnica którą wylicza ów program ma w ogóle w praktyce jakies działanie czy należy ją traktowac z przymróżeniem oka??

Poczytałem o Totemach, tego pierwszego Tonsila w wersji GDN 13/40/2 nie moge nigdzie znaleść i chyba ciężko z jego dostępnoscią może ktos z forumowiczów by miał i odsprzedał jestem chętny natomiast znalazłem wersje GDN 13/40/10,8

Ukryta Zawartość

tylko zastanawiam sie czy zostawiać z nim te Ushery czy może wybrac coś z Tonsila ale zależałoby mi na tym aby góra grała dosyć dobrze wiec polećcie jakiś wysokotonowiec;)

Ukryta Zawartość

13/40/2 zarówno 4, jak 8ohm tu kupisz:

Ukryta Zawartość

Nawet dobiorą Ci parę;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dokladnie, najlepiej zadzwonić.

Dziś dostałem info, ze GDN13/40/2 8ohm mają ponad 120 sztuk, a 4 ohmowych mają jeszcze pewnei nawet kilka kompletyów pomierzonych.

Uwazam, ze za tą kase są bardzo dobre.

Pozdrawiam

Skoro już jesteś pod ręką a śledziłem temat o Totemach Mitte które bodajże składałeś, powiedz mi czy warto złożyć tego Tonsila z Tym usherem którego podałem czy lepiej poszukać tego wysokotonowca Tonsila z klonów Totemów??? I jak wyelimminować ewntualny baffle step o tórym wyżej wspominał któryś z kolegów bo nie mam o tym zielonego pojęcia podobnie jak ze zwrotnicą wiec prosiłbym o pomoc :/

Najprosciej zrobić oryginalny projekt. Wszystko masz na tacy.

Tylko tak jak pisał jeden z kolegów-krysias, te głośniki grają dobrze z naprawdę dobrym(dla nich)wzmakiem.

Taki GC bardzo dobrze pełni rolę kompana dla nich.

Pozdrawiam

PS Ten GDWK 8 cudem świata nie jest, ale przy kopulce z Tannoy M2 sporo lepszy. Slyszalem droższe konstrukcje, które miały slabszą górę. Z tego głośnika masz chociaż namiastkę blach perkusji, co nie zawsze jest do uświadzenia nawet w kolumnach za x tysięcy z jedwabnymi kopulkami.

zresztą poczytaj testy Mite w polskiej prasie-raczej bardzo przychylne.

A i sprzedać łatwiej klona Mite, niż DIY. Tak to niestety wyglada.

A gra jako całosć naprawdę fajnie z wyłączeniem ciężkiego lojenia, bo do takiej muzyki te kolumny stworzone nie są.

Pozdrawiam

lancaster

czy tego GDWK 8 tez dostane w PROTONSILU?? chodzi mi raczej aby te monitorki grały przyjemnie wieczorkiem do snu w pokoju 12m^2 a nie o powalający efekt, głównie zależy mi aby stworzyć cos samemu, coś co niekoniecznie jest nowym odkryciem;) ma to poprostu przyjemnie dla ucha grać;) W związku z tym zdecyduje się chyba na Klony masz może gotowy projekt zwrotnicy do tego zestawu

Ukryta Zawartość

Odwagi, to tylko tak grubo wyglada;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

HUH to mam co czytać...:P dzięki za dotychczasową pomoc i porady w razie jakichś wątpliwośći jeszcze trochę tu pomarudze:P mam nadzieje że mnie nie zabijecie za jakies głupie pytania :P

Pozdrawiam.

Dzwoniłem do PRTONSILA głośniczki (GDN 13/40/2 4Ohm oraz GDWK 10/8/7 80hm)zamówione :D wiec czekam na przesyłke niecierpliwie a czy jest ktoś kto mógłby dla mnie wykonac obudowy do Totemów Mitte jeśli tak to prosze o kontakt na GG 4455152 lub na maila [email protected] tymczasem kombinuje jakich frim elementy zastosowac w zwrotnicy.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.