Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumn do 1200zł - DIY czy fabryczne?

Simonello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam do dyspozycji 1200zł na kolumny podłogowe, mogą być uywane. Słucham głównie rocka i jazzu.

Czy jakieś używki w tej cenie są w stanie pobić DIY?

No właśnie, rozważam tez wykonanie sobie kolumn, wtedy na głośniki same mam 1000-1100zł.

Zainteresowały mnie dwa projekty - 2x XT18WH i XT25TG oraz M-21, M-13 i Morelka MDT-29. Zwrotę do tegoż zestawu zaprojktował misiomor. Ale na pewno w tej cenie można zrobić jeszcze sporo innych zestawień.

No właśnie - jakich? Jestem otwarty na wszystkie propozycje, jedyne moje wymagania sa takie, że musi być projekt zwroty, no i oczywiście mieścić się w założonym budżecie.

Pozdrawiam i czekam na propozycje!

kosztem 100-200zl (tyle wynika z podanych przez ciebie danych) raczej nie zrobisz 2 przyzwoitych obudow, zwrotnic etc. Wiec albo budzet wzrosnie albo musisz rozejrzec sie za tanszymi projektami.

Ale o co Ci chodzi? Podałem budżet na same głośniki i doskonale sobie zdaję sprawę, że budy i wykończenie to minimum 400zł. A na DIY mogę przeznaczyć więcej, gdyż nie byłby to jednorazowy wydatek.

o nic mi nie chodzi, zwrocilem tylko uwage na ten szczegol.

W takim razie najlepiej znajdz kogos kto zlozyl ktorys z podanych projektow i posluchaj jak gra bo moze sie okazac ze brzmienie zachwalane przez kogos zupelnie ci nie odpowiada. Tu wychodzi pewna zaleta kupienia gotowych kolumn - sluchasz i albo kupujesz bo pasuja albo nie.

Rozejrzyj się wśród kolumn fabrycznych. Ile kosztują takie, które są oparte na XT18WH i tweeterze klasy Morela (np. Scan 9300, Vifa XT25)?

Jeżeli to dobrze zrobisz, to uzyskasz jakość o niebo lepszą niż miałbyś z kolumn za 1300zł ze sklepu, nawet kupionych z drugiej ręki.

Moze nie bede pisal nic wiecej zeby nie byc stronniczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Borygo, szok za tą kasę. Jakbyś podciął je jeszcze od dołu, to Avalony;)

Bardzo ładne.

Patrząc na spl, nie myślałeś, zeby dac troche mneijszego koda i trochę mniejszą cewkę?

Może już to przerabiałeś, nie traktuj tej częsci mojego wpisu, że "sie czepiam".

Jestem ciekaw czy taka zmiana wyjdzie dżwiekowi na zdrowie?

Za 1,2Kzł:) Ciężko w salonie uświadczyc coś takiego za 4-6.

Pozdrawiam

lancaster, 24 Sie 2006, 13:45

Jezeli bym zrobil tak jak piszesz (mniejszy kondensator - wieksza cewka, musial bym przy tym lekko zmienic lpada) to w zestawie pojawilo by sie wiecej najwyzszej gory, tutaj wchodza w gre juz preferencje uzytkownika.

Pole do popisu jest duze i mozna w szerokim zakresie kreowac brzmienie zestawu.

foxbat, serio, gdybym nie mial w domu zestawów, albo potrzebował nowych to brałbym od ręki.

Pierwszy raz tu pisze coś takiego, a borygo dla jasności nie znam, ani nikt w jego imieniu mi za ten wpis nie płaci.

Megaokazja.

Pozdrawiam

borygo, Ty chcesz chyba doprowadzic do zapaści polskiego rynku audio;)

Lancaster, no tez tak mysle... Tylko jest jeden problem, kto teraz kupi te mcgyverowki co sa w ogloszeniach za 1400zl ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, to proste. Dopóki te sie nie sprzedadza-raczej nikt.

Ale i tak uważam, ze wyroby MG za te 1400 są ucziwie policzone.

Borys pewnie robi zwrot kosztów i rusza w nowe DIY, a MG to wiesz...giełda, akcje....eeeech światowe życie;)

Pozdrawiam

Borys, a nie będzie to czasami tak(tylko głośno myślę-może źle), że przez mniejszy kond dla wysokotonówki osłabisz wyższy środek, a przez mniejszą cewkę dla midbasu uzupełnisz go na powrót dodając jednocześnie wiecej masy średnicy?

Nie wiem, czy to w tym wypadku dobrze, czy źle, ale tak mniej więcej to działa?

Pozdrawiam

Lancaster, ja nie pisze, ze mcgyverowki sa niewarte 1400zl bo pewnie sa. Czlowiek sie napracowal i nalezy sie kasa... Tylko, ze w takim starciu nie maja szans (optycznie! coby mi mistrz czegos nie zarzucil ;). Aha i to sie nazywa prawdziwe DIY, a McG juz nazywa w ogloszeniach swoje wyroby jak trzeba - handmade ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

borysgo2, 24 Sie 2006, 13:44

>McGyver, 24 Sie 2006, 13:29

>

>Obudowa jest z 20mm ups. Musze poprawic. Przednia scianka podwojna.

Spoko, tak myślałem że to pomyłka. Jak zrobiłeś te ścięcia? Fajne są. I jaki to gatunek forniru?

lancaster, 24 Sie 2006, 14:03

Bedzie troche podobnie do tego co piszesz, chodzi tutaj o dobroc filtrow, m.i. tak dobiera sie filtr aby skompensowac bs. Upraszczajac sprawe mozna powiedziec tak: filtr z wieksza cewka filtruje z dalsza obnizajac efektywnosc zestawu, pozwala to czasami na kompensacje w 2dr zestawach (ale nie zawsze), filtr z wiekszym kondensatorem filtruje z blizsza pozostawiajac efektywnosc bisko f podzialu.

Wiekszy/mniejszy - chodzi o odbieganie od wzorcow opracowanych juz filtrow, ktore wszyscy znaja.

Odbieganie od tych wzorcow powoduje rowniez pewne inne zmiany, pisalem juz o tym na forum ale jakos nikt nie chcial ze mna gadac. Generalnie sprowadza sie to do tego ze znaczne odbieganie od wzorcow filtrow psuje ich wlasciwosci, nie na darmo Butterworth, Likwitz, Chebyschew opracowywali swoje wzorce, ja sie z nimi zgadzam i znacznie od nich nie odbiegam.

McGyver, 24 Sie 2006, 14:04

Czeczot brzozowy - mam tego w domu z 200kG.

Ps jak ci idzie z pomiarami - podobno sie zabrales za to.

Re: Simonello, 24 Sie 2006, 10:00

>Mam do dyspozycji 1200zł na kolumny podłogowe, mogą być uywane. Słucham głównie rocka i jazzu.

(...)

>Pozdrawiam i czekam na propozycje!

może taka propozycja:

Ukryta Zawartość

to wprawdzie nie tyle "używka" co już "vintage", ale głośniki wyglądają na sprawne, cena 950 zł

do rocka i jazzu chyba się nadadzą :-)

zwłaszcza, że celujesz w segment "budżetowy"

do rozważenia

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Borys, OK, ale jak trochę popsujesz Butterwortha w stronę Linkwitza to wyjdzie Bessel?;)

I jeszcze sporo zależy od samego spl głośnika? Bo jeżeli określony filtr zakłąda ttakie a nie inne filtrowanie, to chyba chodzi o uzyskanie takiej a nie innej ch-ki po przefiltrowaniou, a nie o podręcznikowy model filtra?

Wiem, ze wiesz, dlatego pytam;)

A tak serio, to z tą muzyką i strojeniem zwrotek fajna zabawa.

Pozdrawiam

Simonello, dogadaj sie z Borysem i bierz te paczki, mówię Ci.

Masz gotowca, za zrobienie którego zapłącisz podobnie, a jeszcze pozostaną pomiary i skldanie zwrotki, tutaj to tak jak pisze Borys tylko kosmetyka pod gust została do zrobienia. A może akurat nawet są wstrzelone?

Pozdrawiam

Bardzo mi się podobają kolumny bosrysgo pod wzgldem technicznym i kształtem budowy, jednak fornir zupełnie nie dla mnie. A poza tym, chcę mieć tą frajdę i zrobić coś sam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.