Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer Amiga...

paralax

Rekomendowane odpowiedzi

AMIGA ! To komputer z dusza...

Ja dumny posiadacz ATARI 65xe w 6tej klasie podstawowki zobaczylem u kumpla A500...

Puscil mi Dino Wars, Nort&South, F-18 Interceptor jakas olimpiade i...genialna SHADOW of the BEAST

Szok szczeka na ziemi i molestowanie rodzicow o kupno tego cacuszka...swiat juz nie byl taki sam. Zycie teraz bieglo w innym tempie. Chyba nie sklamie jak powiem ze to byla rzecz z ktorej najbardziej sie cieszylem na swiecie (mowie o rzeczach do kupienia oczywiscie) cud miod malina.

Gry ktore zawsze bede cieplo wspominal to :

Cykl Bestia, Pinballe, PP Hammer, Lotusy, Moonstone,Lemingi i wiele innych.

Pod tym adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziecie skany z Amigowych czasopism i nie tylko...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obie części Bestii, South&North, Lemingi, Settlers, Cannon Fodder, IsharII, Elvira ..., Lure of Temptest, Ivanhoe, Buble Boble, NBA..., Prince of Presia, Privater ?,

była też fajna platformówka ze świetną animacją postaci, typu SF, tyt. jendak nie pomnę

strategia - chodziło o zjednoczenie Japonii, tytuł?

jakieś karate, gdzi w intro kapitalnie animowany cień postaci wykonywał jakieś kata,

i wiele wiele innych

cannon fodder, dune 2, golden axe, legion!, moonstone!, north&south, settlers!, wings of fury, cala seria sensible soccer! bylo jeszcze pare fajnych ale te najbardziej lubilem, trzymam je caly czas na dysku gdyby mnie naszla ochota powspominac stare czasy i odpalic winuae :)

Może coś na 1200 np Banshee.

Pamiętacie SWIV. Śmigłowiec plus samochód i dokładnie 2,5 godziny dzięki NCC-1701A ciągłego trzymania fire.

Dużo czasu spędziłem przy bardzo dobrej symulacji Thunderhawk na PC był wtedy LHX, potem pojawił się

Gunschip 2000 AGA na obie platformy, mnie jednak przypadł do gustu Thunderhawk (notabene myśłałem że to APACZ a całkiem niedawno przekonałem się, że jest to studyjny model południowo afrykańskiego Rojkjavik).

Było też coś z akcją w wietnamie, takie dziwne, trochę strzelania ze snajperki, torchę innego trybu - czyli Lost Partol. Rozbija się śmigłowiec masz kilku ludzi, trochę jedzenia , sprzętu i broni. Idziesz z grupą do bazy.

Bardzo rozbudowany RPG z elementami zręcznościowymi, snajper, walka wręcz, zasadzka.

PMD może pamiętasz muzyczne klimaty z Diggers, swego czasu chwalony z muzykę.

Dla mnie oprawa z Turicana 2 wtedy powalała na kolana, w sumie około 10 kawałków.

Zachowało mi się kilkaset modułów, słucham sobie ich od czasu do czasu. Są to przede wszsytkim kawałki z gierek, trochę nowości mam z CD wydawanych z gazetami.

Wejściówka z Pinball dreams lub logo Gremlin software potrafiło wsztąsnąć pokojem.

Jesli ktos chce, dysponuje calkiem sporym archiwum amigowych diskmagow/dem w divx i normalnych/modulow/slideshowow itp.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>cadam,

chyba od wersji 2.1 systemu (KS 37.350) jest Cross-DOS. Uruchamiasz to albo wrzucasz do WBstartup, montujesz urządzenie PC0: stacja dysków DD na PC i zgrywasz na dyskietki sformatowane na720kB - pod Amiga lub PC.

Jesli nie masz to można Cross-DOS i plik PC0z katalogu Devices przegrać z wyższego OS.

Można też zamontować HDD sformatowany na FAT16 (pojemność partycji do kilkaset MB) i skopiować z Amigi na dysk PC-towy, potrzebny jest taki mały programik, MountDOS i CrossDos chyba też. Najlepiej przeniosić jako np archiwa LHA i koniecznie zdekompresować moduły z Power Packera (często skompresowane bez dodanego .pp na końcu).

Kabel do podłączenia dysku 2,5 cala do Amig w obudowie desktop można kupić bez problemu np tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przypominam, iż potrzebne są także "sanki".

Ukryta Zawartość

Witam

Tutaj masz programik do przenoszenia danych. PC to głąb, nic bez protezy nie potrafi przeczytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cadam:

Dla mnie optymalnie byłoby przepchnąć kablem null-modem: wolno, ale pewnie; jeśli masz HD (więc nie musisz przekładać dyskietek) puszczasz, i idziesz na spacer, wracasz, zrobione :) Kabel null-modem powinno się (jeszcze...) dostać w sklepie pecetowym, problem jest w przelotce z "dużego RS232" (taki masz w Amidze) na "mały RS232" (taki masz w pececie). Kiedyś udało mi się takową zdobyć (używałem serialowej myszy od PC), ale gdzieś mi chyba wsiąkła :((( Oczywiście, w necie bez problemu znajdziesz schemat połączeń takiej przelotki i/lub kabla, dla kogokolwiek, kto miał kiedyś lutownicę w ręku zrobienie czegoś takiego to pestka.

A na diabła Ci kieszeń USB?

Zapnij dysk do komputerka, odpal dyskietkę "Install" (w zestawach z HD takowa być powinna; jeśli nie masz, pożycz od sąsiada, zassij z netu, etc.), i klikaj "Yes, Yes, Continue, Yes, Continue..." :)))

Marcin (g), 10 Wrz 2006, 19:46

>A na diabła Ci kieszeń USB?

>

>Zapnij dysk do komputerka, odpal dyskietkę "Install" (w zestawach z HD takowa być powinna; jeśli nie

>masz, pożycz od sąsiada, zassij z netu, etc.), i klikaj "Yes, Yes, Continue, Yes, Continue..." :)))

Chwilunia.

Niemogę znaleźć tej gazetki a pamięć szwankuje.

Było coś tam z low level format, i ustawianiem urządzenia - wybierz SCSI.

Moment idę poszukać tej gazetki.

Dobra mam Commodore & Amiga 11/93

1. Kickastart od wersji 37.300.

2. Programik HD ToolBox.

3. Nie mocuj się z kołyską. Jeżeli zajdzie potrzena to obróć taśmę o 180 stopni.

4. jak ruszy HdToolBox wybierz Change Drive Type. W Drives Type powinno być SCSI drive.

5. Kliknij Define New. W tym oknie kliknij Read Configuration ( komp odczyta dane twardziela) potem dwa razy kliknij ok.

6. Program zapyta się czy zmienić konfigurację, iże wszystkie dane będą stracone jeżeli chcesz dalej to kliknij continue.

7. Wybierz opcję low-level format drive (nie wiem jak pójdzie z nowoczesny twardzielem)i odchacz dodatkowo Verify data on drive.

8 Twardziel skonfigurowany pora na podział na partycje. Wybierasz partition drive i dzielisz. Pamiętaj by pierszą zaznaczyć jako boottable.

9 PO isuatwieniu wszsytkiego wciskasz Save changes to drive i na koniec EXIT.

10 Uruchom znowu dyskietkę install. Partycje pokaża się jako NDOS. PO kolei z WORKBENCHA formatuj partycje,

pamiętaj odchaczyć Fast File System.Formatuj pełną opcją FORMAT.

Na koniec.

Stare Workbenche nie mają instalki. Skorzystaj z Directory Opus lub innego menedźera plików i zgraj zawartość wymaganych dyskietek na twardziela. W zależności od potrzeby modyfikuj plik startup sequence.

To wszystko.

Do instalacji dysku twardego w Amidze potrzebny jest HDToolBox. Ale on służy do zakładania partycji amigowych pod FFS. I rzeczywiscie trzeba wybrać typ dysku SCCI (tak!). Ale nie robić formatu low level linear.

Można podłączyć też, najlepiej jako drugi dysk z partycją FAT16 o rozmiarze do 540MB (nie pamiętam czy moze być ich więcej).

Montuje się je porgramikiem MountDos chyba poprzez komendę MountDos MD11: gdzie MD11 to przykładowa nazwa skryptu sterownika z DEVS/Dostrivers/ dla tego dysku/partycji pecetowej.

Molibden, 10 Wrz 2006, 22:08

>Do instalacji dysku twardego w Amidze potrzebny jest HDToolBox. Ale on służy do zakładania partycji

>amigowych pod FFS. I rzeczywiscie trzeba wybrać typ dysku SCCI (tak!). Ale nie robić formatu low

>level linear.

>Można podłączyć też, najlepiej jako drugi dysk z partycją FAT16 o rozmiarze do 540MB (nie pamiętam

>czy moze być ich więcej).

>Montuje się je porgramikiem MountDos chyba poprzez komendę MountDos MD11: gdzie MD11 to przykładowa

>nazwa skryptu sterownika z DEVS/Dostrivers/ dla tego dysku/partycji pecetowej.

Streściłem dokładnie artykuł. Nowych twardzieli nie trzeba tak formatować. To artefakt ze starych czasów. Na Blaszaku też trzeba było to robić.

Generalnie straszono problemami powyżej 160MB ale do 1200 maiłęm 1GB Seagate Medalista PIO4.

Zrezygnowac z Low level format i jechać dalej.

100 MB dla 600 to i tak ogromne może. Cały mój 3.1 z bibliotekami, duperelami zajmował może 30MB.

CAŁY SYSTEM OPERACYJNY. który dzaił i wygląda tak samo jak XP, bo w 3.11, 95 , nawet Milenium takich bajerów jak Magic WB nie było.

Tak OK, bo ja to pisałem zanim pojawił się Twój post, więc nie zamierzałem namieszać.

Miałem też dysk 4GB (z bratem na pół ;-) i też nie wiedziałem co z tym miejscem robić, partycja systemowa zajmowała 30MB, na kolejnej były poinstalowane programy i stuff, a ostatnia służyła jako wielki Temp gdzie całe płyty z Magazynu Amiga kopiowałem żeby nie męczyć się z hałaśliwym CD-ROMem...

gipsy2

To moj poprzedni wpis, a co do sceny to mialem z nia do czynienia gdzies od 1990 roku....

>Jesli ktos chce, dysponuje calkiem sporym archiwum amigowych diskmagow/dem w divx i

>normalnych/modulow/slideshowow itp.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.