Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Luxmana L 430

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nosze sie z zamiarem kupna nowych kolumn do L 430. Jeszcze nie teraz ale z koncem roku. W zwiazku z tym chcialbym zapytac o Wasze propozycje. L 430 to znany wszystkim poczciwy wzmak. Pomieszczenie docelowo ma ok 20m2 i jest srednio wytlumione. Muzyka: rock progresywny, klasyczny, instrumentalne pejzaze i stary dobry pop. Preferencje brzmieniowe: spokoj bez cienia mulenia, duza szczegolowosc, ladna scena i kontrolowany basik. Urzadzeniem towarzyszacym bedzie rownie poczciwy Pioneer PD 9700 (za moment po upgrade). Nie uciekam od DIY ale kwota jaka moge przeznaczyc na ten cel jest - ze wzgeldu na inne wydatki - zaporowa: 2000zl. Kolumny powinny byc uzywane. Nie sadze zeby cos nowego wartego uwagi za ta cene mozna bylo kupic. Pozdrawiam. Rafal

PS Okablowanie: Tara Labs Prism 1100i jako IC i XLO Pro 600 jako glosnikowy choc to z pewnoscia mozna zmienic.

https://www.audiostereo.pl/topic/27891-kolumny-do-luxmana-l-430/

Muszę Cię zaskoczyć !

Do L 430 super będą pasowały kolumny Zygmunta , a jako cedek zegarek z siedmioma melodyjkami ze stadionu dziesięciolecia w Warszawie.

System sprawdzony i polecany.

pozdro

Siema Disco!

Wydaje mi sie ..nie jestem nawet pewien znajac wzmaka L430 że:

Muszą być to kolumny o nienajgorszej efektywnosci..tak 89-90 dB

Z podbitym basem "lekko" ale jezeli PD9700 go ma to niekoniecznie.

Koniecznie z jedwabna kopułką (jezu tylko nie vifa! vifa nie umie produkowac kopułek)seas,scan-speak

Dobre by były KEfy luxman lubi kefy.......z tym ze ja ich np wogóle nie lubie poza modelami z lat 80-poczatku90 z głosnikiem typu "stadion"

Jakby tak ESA Continuum to wiem że zagra zarabiscie ..wiem słyszałem byłem pewien podziwu tylko cena esy..

=> disco

Przeca nikt nie wie jak gra Twój Luxman, miał być ciepły, a ponoć jest jasny - do tego leciwy Pionek niewiadomo w jakim stanie, daj już spokój z tymi zabytkami, bo za miesiąc i tak będziesz go zmieniał, nie masz szans na stabilizację, choćby na rok, taka droga prowadzi donikąd :)))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zyzio i sprocket - darujcie sobie zlosliwosci

1. L 430 gra "analogowym" dzwiekiem - jasno gral ze wzgledu na nieoryginalne kondy w zasilaczu (o calej sprawie najlepiej wie Piotrek608 bo sam zalatwial mi nowe kondy - dzieki raz jeszcze) pisalem o tym widac ze obaj panowie nie doczytali

2. ten system zostaje na jakis dluzszy czas z roznych wzgledow dlatego zalozylem ten watek

=> disco

Twe wpisy czytam uważnie, wiem że wymieniałeś kondy, ale to nie zmienia faktu, że mało kto wie jak gra on po wymianie kondów, bo gra inaczej niż ten sam model ze starymi kondami, albo wymienionymi, ale nieorginalnymi, a to z prostej przyczyny każdy egzemplarz takiego leciwca gra inaczej :)))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mysle ze na wiele dluzej - planuje pare inwestycji w upgrade Luxmana i Pioneer'a

po prostu po paru dobrych latach poszukiwan i odsluchow przekonalem sie ze brzmienie cdekow Pioneer'a to jest to co lubie a L 430 jako wzmak takze okazal sie trafiony w moj gust wiec zostaja oba...

udalo mi sie kupic oba klocki w bdb stanie - w Pioneerze wymienilem soczewke (cdeki z tej polki rzadko sprzedaja na zachodzie a jesli juz to w fatalnym stanie) poza tym to niemal nietknieta dziewica, L 430 mial kondy zamiast na 15.000uF i 63v to 8200uF i 50v (napiecie na kondach po zmierzeniu mialo 56v wiec dobrze grac nie mogl) ale to jedyna wada tego klocka reszta w 100% oryginalna (mam serwisowke)

poza ojcem w szpitalu od 5 miesiecy (operacja za przynajmniej pol roku) mam inne wazne wydatki i skoro to brzmienie zaczelo mi odpowiadac postanowilem oba kloce zestawic na dluzej - prawde mowiac mam juz dosc poszukiwan przebierania oceny zdaje sie ze sie zestarzalem i chce miec wreszcie czas dla rodziny i sluchania muzyki (kiedy ja przeslucham te 2000 plyt...)

THAT'S ALL

a teraz czekam na konkrety jak to uczynil Piotrek608...

czy tylko z Kefami w tej cenie?

discomaniac71, 29 Sie 2006, 21:36

>kwota jaka moge przeznaczyc na ten cel jest - ze

>wzgeldu na inne wydatki - zaporowa: 2000zl. Kolumny powinny byc uzywane. Nie sadze zeby cos nowego

>wartego uwagi za ta cene mozna bylo kupic.

Obawiam się że z używek też może być ciężko kupić coś dobrego w tej cenie... tym bardziej że już jesteś 'trochę' osłuchany ;-) Może jakieś stare B&W? Do "analogowej" elektroniki chyba by przypasowały. Ciemne głośniki w stylu dynaudio to już byłoby chyba za dużo tej analogowości ;-) Jak skończę wykańczać mieszkanie (jeszcze dywan i zasłony i kanapa) to zapraszam do mnie posłuchać jak grają harpie w takim jak Twój metrażu. A już nie jest źle ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Wiesz Disco , ja prosty chłopak jestem , pisać poprawnie jeszcze się nie nauczyłem , ale przerwę pomiędzy '' nie '' a ''tknięta '' popełniłem celowo aby podkreślić twoje kretyńskie określenie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

a co do okreslenia: Luxmany bywaja grzebane najczesciej - moj nie byl a jedyna ingerencja byla wymiana kondow - okreslenie nietknieta dziewica pojawia sie na forum - rozumiem jednak ze ty musiales sie do czegos doczepic bo inaczej bylbys chory podobnie jak niejaki discorelax17

A to że takie określenie pojawiało się już na forum , nie oznacza że jest właściwe...nawet nasz wielki pan Prezydent L.K . powiada ...'' i nikt nam nie wmówi że czarne jest czarne ! '' ,... myślisz że ma rację ?

NIEMAL robi wielka róznice jesli chodzi o dziewice:D

a w temacie,krzych na do sprzedania swoje Avance Epsilony.Ja miałem wersje podstawkowa i grało to niezle,własnie tak jak opisałes ze lubisz.Ale jak bedzie z LUx-em to nie wiem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.