Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie CD do Roksan Caspian?

luk2305

Rekomendowane odpowiedzi

Belial

Ja tylko podzieliłem się z Forum ,co sam u siebie odnotowałem. I to grzecznie. Po tygodniowych odsłuchach kontroli basu nie ma i nie było: zazanaczam na głośnikach o średniej impedancji 4 ohm.

Kolega Belial'u - naskoczyłeś jak... Tak teraz uczą na politologii?

Vasago, 4 Wrz 2006, 09:47

>Mam wrazenie, ze to byl zarzut wobec dogona, ktory, niewiadomo czemu, wszedl w ton "wiem, ale nie

>powiem, bo i tak nie zrozumiecie".

Wrażenie skierowuje na mylny trop. Wątek nie jest długi więc przeczytaj chronologicznie wejścia mgr'a politologii.

zildjian

Mój ostatni wpis nie był adresowany do ciebie nie wiem zatem skąd to nagłe oburzenie... Oczywiście przepraszam jeżeli uraziłem.

basu nie ma i nie było: zazanaczam na głośnikach o średniej impedancji 4 ohm.

Być może tak właśnie jest, nie testowałem Caspiana na głośnikach 4 ohm... Z odpowiednimi kolumnami ten wzmak potrafi zagrać bardzo dobrze, jeszcze lepiej jest z końcówką mocy ( niestety nie należy ona do urządzeń tanich )

Tak teraz uczą na politologii?

Doprawdy ciężko mi odpowiedzieć jak uczą teraz gdyż ukończyłem 4 lata temu....

Belial

Odświeżam pamięć w całkiem niedługim wątku i zamieszczam stosowny cytat z wpisu ,od którego to zacząłeś z zacietrzewieniem godnym lepszej sprawy gonić gawiedż niezadowoloną z Caspiana. Było to po 1szym krytycznym wpisie o Caspianie , nb - moim.

Belial, 31 Sie 2006, 22:40

Zadziwiające jest to, że" polscy

>audiofile" z forum audio stereo, potrafią zbrukać nawet tak dobrego wzmaka ( bo jest cholernie

>dobry).... mimo, iż sprzęt dostał worek nagród, to oni i tak wiedzą lepiej. Proponuję niektórym

>podpiąć Caspiana do Technicsa SL-PG3 i głośników od kompa.....BĘDZIE WSPANIALE !!!!!!!

Podtrzymuję,iż Roksan ściemnił nie podając nigdzie info ograniczeniu co do głośników (poza tyłem obudowy). Inna sprawa,że końcówka nie ma takiego ograniczenia. Dlatego Roksan jest zwolennikiem bi-ampingu ? (Bezsensownego zresztą w w warunkach domowych).

-> zildjan

Generalnie masz racje, z tym ze wpis dogon'a:

>>Belial

>Na temat tego Caspiana mogę zrobić tobie wykład , a mój znajomy który zna sie świetnie na

>elektronice w tym i na serii RoXan naświetliłby tobie o co chodzi [ był serwisantem dystrybutora !

>].

>Ale nie wiem czy to miałoby wiekszy sens , skoro twój nowy etap to właśnie ten Caspian.

>ETAP , czyli nie koniec drogi.

>Proszę ciebie abyś nie pisał o selekcjonowaniu elementów i innych takich informacjach-nowinkach

>jeżeli nic o tym nie wiesz.

mozna w najlepszym razie nazwac "protekcjonalnym" :-) Jesli polaczymy to z wpisem w 'o mnie' autora, to mamy 2 mozliwosci - albo autor jest prowokatorem i calkiem niezlym jajcarzem (to by bylo fajnie), albo nadetym idiota (to by nie bylo fajnie).

Jesli zastosowanie ma wniosek 2 - to obie strony pokazaly porownywalna klase :-)

Pozdrawiam

zildjian

Podtrzymuję,iż Roksan ściemnił nie podając nigdzie info ograniczeniu co do głośników (poza tyłem

>obudowy).

Jeżeli więc podał z tyłu obudowy, to jednak GDZIEŚ podał, prawda? Dlaczego więc piszesz, że nie podał jej nigdzie? Logika się kłania...

Moją motywacja obrony tego urzadzenia było i jest jego dobre brzmienie nie zaś twoje niedopatrzenie w kwestii doboru kolumn, które uwazam za mało istotne w obrębie całego watku.

qb_1, 4 Wrz 2006, 10:32

>Aha - a system Caspian (Integra + CD) zebral kiedys w HFM niezbyt pochlebne opinie. Z tego co

>pamietam wina za to obarczono jeden z komponentow, ale nie pamietam ktory.

>

>Pozdr.

Qb_1

Przeczytaj więc HFM nr 2?/02. Baaaardzo pochlebna opinia.

Belial, 4 Wrz 2006, 10:34

>zildjian

>

>Podtrzymuję,iż Roksan ściemnił nie podając nigdzie info ograniczeniu co do głośników (poza tyłem

>>obudowy).

>

>Jeżeli więc podał z tyłu obudowy, to jednak GDZIEŚ podał, prawda? Dlaczego więc piszesz, że nie

>podał jej nigdzie? Logika się kłania...

Czytaj dokładnie moje i nie tylko moje wpisy. Piana zasłania oczy ?

>

>Moją motywacja obrony tego urzadzenia było i jest jego dobre brzmienie nie zaś twoje niedopatrzenie

>w kwestii doboru kolumn, które uwazam za mało istotne w obrębie całego watku.

A tu jest logika ? He,he. Przestańmy chłopie. Podtrzymuję ostrzeżenie co doboru tego pieca versus posiadane kolumny. Odsłuch mimo zapatrzenia w markę - konieczny. I tyla ! Hough !

zildjian, 4 Wrz 2006, 10:36

>Przeczytaj więc HFM nr 2?/02. Baaaardzo pochlebna opinia.

Pewnie od tego czasu stosunki dystrybutora z pismem sie ochlodzily, bo klocki z Decibela coraz czesciej maja 'srednia' prase.

Prawda pewnie lezy gdzies pomiedzy tymi dwiema recenzjami :-) Jednoczesnie pokazuje to, jak dalece rzetelne sa opinie w prasie

qb_1, 4 Wrz 2006, 10:51

>Prawda pewnie lezy gdzies pomiedzy tymi dwiema recenzjami :-) Jednoczesnie pokazuje to, jak dalece

>rzetelne sa opinie w prasie

Dlatego kupuję już bardzo wybiórczo. Ale za to płyt.... o Boże !

zildjian

Czytaj dokładnie moje i nie tylko moje wpisy. Piana zasłania oczy ?

Mnie z pewnością nie, Tobie....? Sam pomyśl...

Przestańmy chłopie

Jestem za !!!

Nie zamierzam Caspiana ani kupować ani testować z kazdymi kolumnami.

Po co? Wiem z czym ten wzmak gra dobrze i ta wiedza w zupełności mi wystarcza. I tyla! Hough !

No to jako autor wpisu, o którym tradycyjnie już wszyscy zapomnieli (gdzieś od poziomu góra 10 wpisu) ;) powiem tylko, że z moimi kolumnami - obudowa zamknięta, 8 Ohm - DIY na Vif-ach made by Opus Audio/Argos - Roksan Caspian gra świetnie - kontrola basu jest jak najbardziej, przestrzeń wyborna, no i w porównaniu do Rotela 02, którego używałem do tej pory jakość wysokich sporo wzrosła. Teraz tylko jeszcze zmienić źródło, bo z Rotelem RCD 02 to zapewne nie jest jeszcze wszystko na co go stać. Dlatego właśnie (dyskretnie przypominam) ;) zadałem w atku pytanie o CD. Pozdr dla wszystkich

luk2305, 4 Wrz 2006, 19:50

No wlasnie, ja tez zapomnialem o czym byl watek i zaczalem nap...

Przeczytaj obie recenzje systemu Roksan'a (2/02 i chyba 04/06 lub 05/06 - nie pamietam).

Naim to byl dobry trop.

Ze sluchanych w ciagu ostatnich kilku miesiecy CD bardzo podobal mi sie Sphinx Myth IX - sila spokoju, 'czarne tlo', niezla dynamika, b. dobra przejrzystosc. Ladna rzecz, tylko kosztowna.

Niezmiennie tez polecilbym wszystkie inkarnacje Meridianow 506, 507 i 508. Pewny zakup, mozesz zapytac Gutten'a ;-) Rozdzielczosc, muzykalnosc i granie wbrew pozorom po 'lagodnej' stronie, wyjatkiem moglby byc 588, ktory IMO nie wpisuje sie w ten kanon.

Ciekawa opcja bylby Helios/Eera z seri 1, 2 lub 3. Tutaj trzeba jednak pomieszkac z nim jakis czas, zeby sie przekonac czy nie bedzie zbyt meczaco.

Dosc ciekawy moglby byc Sonneteer Byron - mnie sie zupelnie nie podobal, ale ma pewne zalety - gleboki i dobrze prowadzony bas, gra tak...rytmicznie, jak dla mnie jednak zbyt wylagodzony i przyciemniony.

Pozdrawiam.

Panowie

Czepiliście się tego Caspiana jakby Wam "Nas..ł" na głowę.

A dobrze wiecie, iż dobrze połączone klocki grają lepiej niż 2 razy droższe - źle dobrane.

Druga sprawa jest taka, że jakiś czas temu niektórzy z Was lub koledzy, którzy kiedyś częściej tu zaglądali, model ten wychwalali pod niebiosa.

A to że producent napisał coś małym maczkiem, to jak najbardziej normalne i nie piszcie że jak zaciągacie kredyt w banku to nie czytacie wszystkiego co dotyczy kredytu, również to małym druczkiem (pretensje możecie mnieć do siebie)

Mam CD z tej serii i mogę go śmiało polecić, ponieważ to GRA! Z moim zestawieniem GRA!

Więc więcej zrozumienia i konkretnych rad, bo mądrości że coś jest do dupy to wsadźcie sobie wiecie gdzie! :)

pzdr

marek s

Czepiliście się tego Caspiana jakby Wam "Nas..ł" na głowę

No właśnie, juz też......mnie to..... Wchodzi jeden z drugim na wątek, jeden ma do powiedzenia tyle, że Caspian nie gra bo podłaczył złe kolumny, drugi ( totalny kretyn), głosi wszem i wobec, że sprzęt nie gra ale odlaczego to on nie wie...Nie wiem czym jest podyktowana głupota ludzka ale jedno wiem na pewno- żaden idiota nie kupi Caspiana - i bardzo dobrze....

Roksan to porzadna firma specjalizujaca sie zreszta w analogu - robi swietne gramofony. Prowadzi je rodzina z Iranu (nie pamietam dokladnie ale chyba jednak nie myle sie). Roksan jest sprzedawany na calym swiecie a nie jest mala i lokalna manufaktura znana w UK i w Polsce jak niektorzy sugeruja.

Wzmacniacz Caspian, szczegolnie rewelacyjna wersja ostatnia o dosc glupim numrze mkIII, bije moim zdaniem na glowe taki bezduszny bzdet jak NAD S300. Slusznie zreszta w kilku niemieckich pisemkach wlasnie tak ustawiono notowania obu: Caspian na gorze, NAD 300 pod nim.

Dzwiek jest otwarty, przy tym dosc cieply w srodku pasma i o doskonalej detalicznosci. Prawdziwe hi-endowe smaczki w nurcie chociazby accuphase.

Dzisiejsze wzmacniacze nie maja zadnych problemow z 4 ohmami a i przy obciazeniu 2 ohmy tez ladnie sobie daja rade na skrajach pasma. Pitolenie o problemach z 4 ohmami jest tylko pitoleniem chyba ze zalozymy, ze dla kazdego wzmacniacza 8 ohmow jest przyjemniejsze niz 4 (bo jest).

Sluchalem wiele razy Caspiana i to z roznymi kolumnami bo to jest wzmacniacz sprzedawany w zaprzyjaznionym sklepie od wielu lat i z dobrym skutkiem. Jest dobrze! Posluchajcie go z kolumnami np. Audio Physic Virgo czy Focalami. Gra swietnie.

pzdrw

soso

>belial

Dlatego są odmienne pojęcia, debile, idioci, kretyni, a nade wszystko zieloni.

Skoro wszystko chłopie wiesz to po ch.. się pytasz innych o co chodzi !?

Przecież sam wiesz wszystko najlepiej.

Jak Roxan jest rewelacja to sobie dokup CD Roxana, będzie super.

dogoń

>Skoro wszystko chłopie wiesz to po ch.. się pytasz innych o co chodzi !?

Po to dogoń ażeby udowodnić debilowi, idiocie, ktetynowi, że jest debilem, kretynem i idiotą. I juz tak nie pisz ostentacyjnie "Roxan" bo ci ten wyimaginowany McInoschk wybuchnie. A właśnie zmień sobie "o mnie" bo moim zdaniem sprzęt masz na poziomie przedszkolaka.... Zenada !!!!! Dorosły facet a taki.....

Belial, 5 Wrz 2006, 03:34

jeden ma do powiedzenia tyle,

>że Caspian nie gra bo podłaczył złe kolumny

Odwrotnie !

>drugi ( totalny kretyn), głosi wszem i wobec, że sprzęt

>nie gra ale odlaczego to on nie wie...

Jaki był temat Twej pracy magisterskiej na politologii?

>Nie wiem czym jest podyktowana głupota ludzka ale jedno wiem

>na pewno- żaden idiota nie kupi Caspiana - i bardzo dobrze....

Och, dziękuję !

zildjian

Powiem krótko: spieprzaj dziadu!

I dodam od siebie: do szkołyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!

I może jeszcze jedno: jak masz zamiar pierdzielić jak potłuczony, nie zabieraj głosu w ogóle.....

Pozdrawiam

>Beli Al

Oprócz fantazji to trzeba miec synku pieniądze , dzieki nim zdobywasz wiedzę.

Lepiej synek napisz ze szukasz chetnego na zakup tego "twojego" Roxan'a, a nie śćiemniasz że jest super.

Dla ciebie pewnie jest i tak juz zostanie. Ciekawe tylko co napiszesz i pod jakim nickiem za dwa czy trzy lata. Trzymaj sie Beli Ali !

Wyjatkowo zarozumiały buc z ciebie, no ale może kiedys sie nawrócisz ?

Ten facet mnie po prostu .........

Słuchaj człowiecze, lubisz wszystko duże np. MCCornic/intosch z rozlazłym przepastnym basem, dobry sprzet na wiejskie iprezki w amerykaNSkich stodołach (remizach), do tego duże kolumny, też lubisz ( nie ważne jakie), byleby były duże, nie masz pojęcia o audiofilizmie, rozmiarami klocków rekompensujesz sobie "To" czego "bozia" poskąpiła ci w naturze, nie mam ugh... Caspiana, nie handluje nimi, nie zamierzam kupic, w przeciwieństwie do ciebie uwazam natomiast, ze to co dobre nie musi byc ogromne, to co dobre jest z bardzo dobrej jakosci elementów i perfekcyjnie wykonane oraz dobrane, ale to temat nie dla ciebie DYLETANCIE!!!!

>Beli Al

Co ty synek wiesz o MaCintoshu? Nic ! Bo znasz go tylko z pisemek, albo niższe modele z półki sklepowej.

Stać ciebie tylko na prymitywne odzywki , a mądrości mało.

P.S.

Skąd synek przyszło ci do główki że ja mam tylko jakieś drogie/ wieśniackie urządzenia.

Mam tez wieśniackie tanie urządzenia. Ale poco ci to tłumacze skoro to i tak do ciebie nie dotrze ?!

dogon, 5 Wrz 2006, 19:23

>Co ty synek wiesz o MaCintoshu?

Nie staje w obronie Belial'a, ale pisownia nazwy firmy, ktora raczyles zaproponowac nie swiadczy tez dobrze o Twojej znajomosci tych urzadzen, szczegolnie jesli mozez spojrzec chociazby na plyte czolowa :-) Oczywiscie wiem, ze to zwykla pomylka, ale przyznasz, ze dosc zabawna w kontekscie waszej filozoficznej dysputy :-)

Pozdr.

Co ty synek wiesz o MaCintoshu?

Buahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Nie no człowieku, ty nawet nie wiesz jak sie piszę nazwe firmy, która raczyłeś zaproponowac w swoim "o mnie", przyznasz się w końcu do swojego wyjątkowego idiotyzmu, bo juz chyba bardziej niz ty sam sobie nie da sie go wyłuszczyć?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.