Skocz do zawartości
IGNORED

przejscie optyczne na analog

lb

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Mam projektor z wyjsciem cyfrowym (optoma dv10) i chcialbym je podlaczyc do wzmacniacza stereo, a on ma tylko wejscia czincz, czy istnieja "proste" przejsciowki ktore by pozwolily na zrealizowanie takiego podlaczania. Jak sadze sygnal cyfrowy idzie w formacie 5.1 - ja potrzebuje stereo - taka przejsciowka musialaby zawierac dekoder?

pozdrawiam

LB

https://www.audiostereo.pl/topic/27928-przejscie-optyczne-na-analog/

-> lb

W Twoim przypadku konieczna jest konwersja sygnału cyfrowego do analogowe, czyli potrzebujesz przetwornik cyfrowo-analogowy. Niestety, sprawę dodatkowo komplikuje fakt, że zapewne projektor wysyła sygnał dolby digital lub dts. Czyli zwykły DAC stereo (np. NOS-DAC) sobie z tym nie poradzi, będziesz miał trzask zamiast dźwięku. Dlatego wydaje mi się, że jedynym dobrym rozwiązaniem byłoby użycie amplitunera KD z dekoderami DD i DTS lub też samego procesora KD (także z DD i DTS).

Napisz dokładnie, co i jak masz połączone, to może coś na to poradzimy.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Mam projektor z wyjsciem cyfrowym (optoma dv10) i chcialbym je podlaczyc do wzmacniacza stereo

wytlumacz nam jaki sens mialo by takie polaczenie / jaki sygnal mial by wychodzic z tego projektora (audio/video?) !?!?!?

zakladam ze audio - czyli np z DVD -> cyfrowo do projektora -> cyfrowo z projektora do DAC -> dalej analogowo do wzmaka ?

bardziej absurdalnej kombinacji nie mozna wymyslec. Czy nie mozna analogowo z DVD do wzmaka?

xajas

www.jaschiks.com

Hehe, absurdalna powiadasz :)

1 - projektor ma wbudowane glosniki i dvd

2 - wyjscia audio to analog (jack) i cyfrowe

3 - wbudowanych glosnikow nie da sie wylaczyc - tak projektor ma :) - mozna je sciszyc do zera ale wyjscie audio analog rowniez sie wtedy sciszy - bo ma wspolna regulacje glosnosci, nie sciszy sie w tym przypadku kanal audio digital

Wolalbym uniknac rozkrecania projektora i odlaczania glosnikow, ale pewnie tak zrobie - i bedzie po problemie. Myslalem ze moga byc jakies tanie konwertery digital/analog ale piszecie ze raczej nie ma. Wyjscie diital audio moze wyslylac w pcm albo raw, zdaje sie ze pcm jest calkiem prosty do odkodowania?

pozdrawiam

LB

-> lb

Jeśli projektor potrafi wysyłać PCM (również wtedy, gdy sygnał to DD i DTS), to nie ma problemu, z konwersją poradzi sobie każdy DAC. Ja na Twoim miejscu połączył bym to z HD-970 (wiem, że ma dwa wejścia cyfrowe) i nie będzie problemu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ha! To jest pomysl ! Nawet o tym nie pomyslalem zeby podlaczyc sie do CD playera! Faktycznie tam jest wejscie cyfrowe in :) A powiedz mi jeszcze jak nazywa sie ten typ kabla polaczeniowego - samo zlacze wyglada kwadratowo, ale wtyk zdaje sie przypomina jack'a?

serdercznie pozdrawiam!

LB

Niestety, nie znalazlem w necie zdjęcia gniazd połączeniowych Twojego projektora, więc nie wiem, co dokładnie tam siedzi. Porównaj to może z gniazdami cyfrowymi Harmana. Lub zamieść zdjęcie na forum, to zidentyfikujemy :)

Ale jak piszesz, że gniazdo jest kwadratowe, to pewnie jest to łącze optyczne Toslink.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie.

O, ale znalazłem zdjęcie tylnej ścianki. Tak, do tego połączenia jest potrzebny zwykły kabel optyczny Toslink.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastosuj typowy kabelek, mający z jednej strony cinch, a z drugie jack, wtykając go do tego wyjścia i po problemie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> porlick

lb, 31 Sie 2006, 14:21

"3 - wbudowanych glosnikow nie da sie wylaczyc - tak projektor ma :) - mozna je sciszyc do zera ale wyjscie audio analog rowniez sie wtedy sciszy - bo ma wspolna regulacje glosnosci, nie sciszy sie w tym przypadku kanal audio digital"

Jednak sprawa nie jest łatwa, lb musiałby w tym przypadku fizycznie odłączyć wbudowane w projektor głośniki. Poza tym DAC w HD970 jest na 100% dużo wyższej klasy, niż ten wbudowany w projektor. Czyli przy połączniu optycznym jakość dźwięku będzie dużo wyższa niż przy analogowym.

Pozdrawiam.

>"3 - wbudowanych glosnikow nie da sie wylaczyc - tak projektor ma :) - mozna je sciszyc do zera ale

>wyjscie audio analog rowniez sie wtedy sciszy - bo ma wspolna regulacje glosnosci,

Można jeszcze sprawdzić, czy producent, wybierając na wyjście analogowe złączę jack, nie zrobił tego po to, by w prosty sposób uzyskać odłączanie głośników po wetknięciu wtyku do gniazda, jak ma to miejsce w wielu przypadkach.

Z tego wlasnie caly jest ambaras ze optoma dv10 tak wlasnie nie ma tego rozwiazanego, bez uciekania sie do manualnych sposob na wylaczenie glosnikow wbudowanych da sie sluchanie zrealizowac tylko przez wyjscie optyczne - przy glosnosci w menu projektora na zero - tylko wtedy glosniczki nie pracuja. Glupie to.

Nie no bez jaj :) - przeciez to ewidentna niedorobka ze nie mozna tych glosniczkow wylaczyc, przeciez to nie jest problem, wystarczy dodac opcje w software'rze co ma na to zlacze isc np (all/sub/off). A glosniczki te sa fatalne, nic wspolnego z kinem domowym nie maja.

LB

-> lb

A jak tam połączenie optyczne projektora z HD 970? Doszło do skutku? :)

Pozdrawiam.

-> lb

Nie działa? Ale jak to? Sorry za to pytanie, ale oczywiście ustawiłeś odtwarzacz cd, żeby przetwarzał sygnał optyczny (przycisk Source na pilocie, wybór OPTICAL IN) oraz projektor, żeby wysyłał sygnał cyfrowy PCM, tak? To w takim razie absolutnie tego nie rozumiem...

• 2 tygodnie później...

Hello!

Przelaczylem source'a ale klapa - dzwiek przez cd/wzmak puszczony kablem cyfrowym chronologicznie pozniej sie uaktywnia - jest przesuniety w stosunku do obrazu. Probowalem pare ustawien ale nie udalo mi sie go zsynchronizowac, szkoda bo slychac wyraznie wieksza jakosc po optical. Jeszcze w wolnej chwili pogrzebie, moze sie uda cos wypracowac, znalezc jakiesc magiczne podmenu w menu :)

pozdrawiam

LB

Witam wszystkich "forumowiczow". Mam pytania tak głupie, że az strach pytać ;-). Chcąc niechcąc stałem się posiadaczem zestawu kina domowego ("skladaka"). Dostałem swego czasu w prezencie głośniki przednie, tylne i centralny oraz subwoofer firmy Ceratec (www.ceratec-deutschland.com). Mam stare DVD Sony DVP-NS330 i niedawno kupiłem sobie na wyprzedaży w Niemczech amplituner Sony STR-DE 598. TV mam 32-calowy Sony, typu nie pamietam. Subwoofera nie podłączam, bo jest brzydki i nie pasuje mi w mieszkaniu :-) Nie jestem fanem kina domowego i powiem uczciwie, że mam słuch absolutny (jak graja to slysze). Chciałbym poprosić kogoś z Was cierpliwego, komu mogłbym przesłać zdjęcia wejść i wyjść w amplitunerze, dvd i telewizorze i kto po chłopsku podpowie mi jakie kable kupić i jak podlaczyc to porządnie, żeby radio, tv, dvd grało na 5 głośnikach. W chwili obecnej np. dvd odtwarza raz na 2 a raz na 5 glośnikach, w zależności od tego, co i gdzie uda mi się jakoś przełączyć. W tej technice jestem niekumaty kompletnie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Sławek (slawek_krupinski(at)poczta.wytnij.to.onet.pl)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.