Skocz do zawartości
IGNORED

Regał na LP - ciekawe propozycje?

Harry z Tybetu

Rekomendowane odpowiedzi

Leszek, 24 Sty 2007, 11:08

to sobie popatrz dokładnie ,ja mam parę takich pionowo zwichrowanych płyt nie zawsze dobre tworzywo i temperatura jest tego przyczyną .pozatym płyt jest tylko w stosie góra 10 sztuk

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - płyty, kasety, płyty CD i DVD nawet: TYLKO PIONOWO. W linku jest wszystko napisane, to strona Library of Congress z radami jak co przechowywać.

Ja mam w pracy takie fajne, duże i głębokie szafki, w których różne dokumenty "wiesza się", właśnie pionowo. Szafki oczywiście zamykane. Chciałabym coś takiego na vinyle.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyty przechowywane pionowo maja szansę być proste tylko wtedy gdy gdy dolegają do siebie i nie działa żadna siła wyboczająca, w przypadku pochylenia nawet o 5 stopni płyta ma prawo się wykrzywić spróbuj na cienkiej kartce papieru zobacz co się dzieje.Te płyty na w/w zdjęciach na pewno sa narażone na pofalowanie:(

pozdrawiam

Rafaell

=>vanvideo, 24 Sty 2007, 19:34

Czuję się zaszczycony, już mnie cytują na forum, mój ranking rośnie a ja tylko myślałem że pomagam odsiewać ziarna od plew

mój autocytat do Ciebie

"Nie pieprz"

pozdrawiam

Rafaell

Rafaelu niektóre płyty mam już 20 lat cały czas w pozycji pionowej,a na talerzu gramofonowym od czasu do czasu w poziomej i nigdy nie zdarzyło mi się żeby któraś się zwichrowała samoistnie ;o)Kiedyś spotkałem się z jednym egzemplarzem płyty winylowej falującej jak morze bałtyckie,ale właściciel zostawił ją pewnego dnia w samochodzie gdy temperatura otoczenia przekraczała 30 stopni Celsjusza to i nie dziwota,że ją pofalowało :O)

Pozdrawiammmmmmmmmmmm

=>Leszek, 25 Sty 2007, 07:04

Gratuluję u mnie w mieszkaniu na poddaszu latem potrafi być 40 stopni (w samochodzie dużo wiecej)-mnie to nie przeszkadza lubię jak jest ciepło ale płytom niestety tak-nie wiem jak Cię mam przekonać mam Ci taką płytę wysłać-według mnie poprostu materiał płyty był kiepski i pofalowała by się nawet w 20 stopniach i najlepsza w.g. expertów pozycja pionowa nie pomogła.

Co do widzianego przezemnie regału, był to wyrób profesjonalny (parę tysięcy płyt) a nie na zamówienie (bardzo duża płytoteka w instytucie Kultury Francuskiej wtedy na ul.Jana w Krakowie ) i płyty były przechowywane poziomo-już nie dyskutuję bo mi się niechce tak jak w kawale o Rabinach jadących w pociagu "jedzie dwóch rabinów w pociągu i Icek,podróż się dłuży cisza .Icek nie wytrzymuje i pyta czemu miedzy sobą nie rozmawiają gdyż on chciałby usłyszeć coś mądrego, na to jeden mu odpowiada "ja wiem wszystko,on wie wszystko to o czym my będziemy rozmawiać"

pozdrawiam

Rafaell

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

gdyby nie to, ze potrzebuję kolor orzech włoski caravaggio to już dawno bym to kupił.

Moze ktoś wie jak taki MDF przekolorować?

post-10196-100008419 1170919561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

149 zł za tą skrzyneczkę to dużo. Wizyta w markecie budowlanym, trochę klejenia i mamy to samo cztery razy taniej.

W tej cenie to zrobisz skrzynkę z drewna i zostanie jeszcze na bejce w odpowiednim kolorze.

Pozdrawiam

Ptyś

• 4 miesiące później...

odświeżam wątek ponieważ mam pytanie:

Jakich wymiarów wewnętrznych powinny być sześciany jak w rozwiązaniu VanVideo? Tak aby swobodnie można było przerzucać płyty?

Kal

Tak sobie mysle ze to juz zabawa dla perfekcjonistow ale na chlopski rozum daje znaczna wygode:

- zostawienie 3cm-4cm od gory by dalo sie przerzucac umieszczana nad plytami dlonia

- zrobienie dostawnych malych skosow na bocznych sciankach by plyty calym ciezarem samie sie nie przerzucaly w jedna strone przy szukaniu

- zrobienie dzwiczek jak w szafce ze szczelna z izolacja gumowa by bylo mniej kurzu

• 2 miesiące później...

Hej,

W najbliższym czasie będę się przymierzał do paru kubików.

Macie jakiś sprytny patent na takie "żeberka" w środku, tak żeby płyty stały pionowo?

Mój pierwszy pomysł to dać takie L z drutu stalowego powiedzmy fi 3-5 mm tak co pięć centymetrów, jednym końcem do górnej ścianki, drugim do tej poprzecznej tylnej. Pytanie czy nie byłyby potrzebne też na dole.

Pozdrowienia

• 1 rok później...

Ja poszedłem w szufladę ;). Ta wisząca półeczka razem z płytami waży już teraz około 80kg - będzie w przyszłości doskonałą podstawą pod gramofon. Niestety pojemność ograniczona. Jak ją robiłem to wydawało się że 1 metr dla cienkich winyli będzie wystarczający.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.