Skocz do zawartości
IGNORED

Zodiak DSS 402 i kolumny Tonsil ZG 10/4

Kalasznikow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem nowy na tym forum. Jestem kompletnym audio i elektro laikiem, więc, jak walnę jakąś głupote, to się nie śmiejcie za głośno ;)

Mam taki zestawik audio - Zodiak DSS 402 i kolumny Tonsil ZG 10/4.

Chciałbym wiedzieć, czyjest jakaś możliwość, żeby zodiak nie odbierał tak bardzo zakłóceń z otoczenia i sam z siebie ich nie wytwarzał? (jak podgłaszam, to coraz bardziej buczy... a jak ktoś coś elektrycznego włączy, to dokładnie słyszę zakłócenia)

Jeszcze odnośnie kolumn. Zauważyłem, że są tak szczelne, że utrudniają swobodny ruch membran i jeden mały głośnik przykręciłem na podkładkach, żeby powietrze mogło spokojnie świrować w środku. Ale zmierzam do tego, czy jest wogóle sens w dorobieniu do tych kolumien tej takiej rurki, co się bass reflex nazywa. Jeśli to coś da, to czy ktoś z tu obecnych wie gdzie wywiercić dziurę i jakie wymiary ma mieć rura?

No i te dziwne wtyczki z tyłu... doprowadziłem sobie głos z komputera do zodiaka wykorzystując gniazdo wejścia magnetofonowego, bo na nim najmniej buczenia. Wszystko gra ładnie, ale tam idzie 5 przewodów, a nie 3, jak z jacka... nie wiem jak dokładnie to ma być podłaczone.

Jak wcisnę przycisk od odbierania sygnału z mikrofonu, to buczy, jak cholera 50Hz... nie wiem przez co to jest.

Za odpowiedzi z góry dziękuję :)

https://www.audiostereo.pl/topic/28018-zodiak-dss-402-i-kolumny-tonsil-zg-104/

>Chciałbym wiedzieć, czyjest jakaś możliwość, żeby zodiak nie odbierał tak bardzo zakłóceń z

>otoczenia i sam z siebie ich nie wytwarzał? (jak podgłaszam, to coraz bardziej buczy... a jak ktoś

>coś elektrycznego włączy, to dokładnie słyszę zakłócenia)

moze powysychaly kondensatory?

>Jeszcze odnośnie kolumn. Zauważyłem, że są tak szczelne, że utrudniają swobodny ruch membran i jeden

>mały głośnik przykręciłem na podkładkach, żeby powietrze mogło spokojnie świrować w środku.

Jesli kolumny sa typu zamknietego to wlasnie maja byc szczelne! Jak je rozszczelnisz na 90% bedzie gorzej.

> Ale

>zmierzam do tego, czy jest wogóle sens w dorobieniu do tych kolumien tej takiej rurki, co się bass

>reflex nazywa. Jeśli to coś da, to czy ktoś z tu obecnych wie gdzie wywiercić dziurę i jakie wymiary

>ma mieć rura?

daj sobie spokoj, nie kazdy glosnik nadaje sie do obudowy BR a te ktore tam sa - na pewno nie.

>No i te dziwne wtyczki z tyłu...

zaraz "dziwne" - to sie nazywa standard DIN

> doprowadziłem sobie głos z komputera do zodiaka wykorzystując

>gniazdo wejścia magnetofonowego, bo na nim najmniej buczenia. Wszystko gra ładnie, ale tam idzie 5

>przewodów, a nie 3, jak z jacka... nie wiem jak dokładnie to ma być podłaczone.

pin 3 (numerki znajdziesz na wtyczce jak sie przyjrzysz) czyli srodkowy jest masa a pozostale to 2 wejscia (lewy i prawy) i 2 wyjscia (analogicznie). Nie pamietam tylko ktore jest ktore - musisz sprawdzic eksperymentalnie.

Nie mam w tej chwili schematu tego radia, ale:

zmniejszenuie iosćiz akloceń można chyba uzyskac wymieniająć główny kondensator w zasilaniiu (pewnie 2200uF/40V na nowy np 3300-4700uF/50V)

można poprawić przedwzmacnaicz - jesli są tam ajkeiś wzm. operacyjne lub np UL1321 to zmienić na NE5532 - przez wykfalifikowanego elektronika.

nie ma tam żadnych op-ampów, same tranzystory, schemat bardzo podobny do Tosca 303 itp. Do wymiany prawdopodobnie kond 2*4700/40V w zasilaczu, kondensatory sprzęgające, kiepskie potencjometry. w razie potrzeby dysponuje schematem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.