Skocz do zawartości
IGNORED

Co się stało z SACD i DVD-Audio ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Cos klasy sacd napewno jest potrzebne. problem w tym ze spece od dac nie przykladaja sie i robia coraz gorsze dac. Chodzi o to ze juz niedlugo niebedzie dac z wyjsciem pradowym i zew. i/v a tylko z wyjsciem napieciowym. I co z tego ze te dac maja super male thd ale kiepskie brzmieniespowodowane wew. Op. Ale trzeba przyznac ze potencjal dsd jest ogromny. To jest system zapisy naprawde super. Duzo lepszy od LP.

Wiecie co... trochę jałowa ta dyskusja - takie bawienie się we wróżkę. Zobaczymy co nam przyniesie rynek w kolejnych latach. Będzie okazja żeby wypożyczyć, odsłuchać i albo się przerzucić na nową technologię albo zostać przy starej. Jeżeli jeszcze można spokojnie kupić płyty LP i to często nowe, to nie ma się co martwić o dostępność CD przez długie lata. W każdym przypadku będzie dobrze - jak powstaną urządzenia odtwarzające materiał zapisany cyfrowo o brzmieniu lepszym niż dzisiejsze audiofilskie CDki - to super - będzie możliwość polepszenia swojego systemu. Jak z kolei te nowości się nie sprawdzą brzmieniowo - to też dobrze - duża część użytkowników CD pod wpływem marketingu przesiądzie się na nowe zabawki a stare wystawi na sprzedaż co poskutkuje spadkiem cen :)

Kal

nie słyszałem żadnego cyfrowego systemu oprócz CD więc nie będę się wypowiadał. a czy CD jest lepsze od LP? hmmm - trudno zrobić tak jednoznaczne porównanie. Na pewno w odniesieniu do nagrań z czasów kiedy królował zapis analogowy LP będzie korzystniejsze, z kolei nowsze chyba lepiej brzmią na CD - jaki jest sens robić całą obróbkę w domenie cyfrowej i na końcu tłoczyć winyla?

Kal

->npl

Wiem, że Linn sprzedaje pliki a nawet zaczął produkowac serwery więc idzie za ciosem, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Czy znalazł ktoś porównanie dotyczące plików i płyt zrobione w sensowny sposób?

- jaki jest sens robić całą obróbkę w domenie cyfrowej i na końcu tłoczyć winyla?

1. Żeby uniknąć przynajmniej jednej konwersji CA. to już co najmniej 50% zysku.

2. Konwersja AC jest dokonywana w studiach przy użyciu często dużo lepszych urządzeń, niż te, które większość z nas ma w domu.

3. Taśma cyfrowa teraz już często zawiera informację cyfrową o wyższej gęstości. Chciałbym wierzyć, że w takiej postaci jest podstawą produkcji płyt analogowych. Natomiast na CD mamy już mało ambitny standard po downsamplingu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

dsd ma jedna duza zalete. Szeregowy zapis cyfry. Zegar tez jest wysoki bo 2.8MHz wiec sporo wyzej od sygnalow audio. DSD tez jest latwy do przetworzenia na sygnal analogowy gdyz taki strumien mozna w sposob naturalny i latwy zamienic na sygnal analogowy. Wiec o zapisie analogowym mozna zapomniec. Zostaje tylko cyfra. DSD ma te zalete ze latwo z niego uzyskac sygnal dla wzm cyfrowego. Choc nadal klucze przelaczajace na tak wysokiej f nie naleza do najlatwiejszych. I byc moze dlatego sie ich nie robi a tylko zwykla klase D.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A mnie ten Pioneerek zaintrygował i jego wybór na odtwarzacz roku hmmm wie ktoś coś o nim??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jareq:

Było o nim coś na forum. Fajnie że Pioneer wraca do stereo, trochę szkoda tylko, że nie zastosował odwróconego napędu, ale może kiedyś jeszcze go odkurzy...

Kal

npl, 8 Wrz 2007, 15:54

>tylko co to za powrót cedekiem za 2k zł... ;)

Nagroda EISA - to chyba udany ;-)

Na forum i w necie nie ma zbyt wiele na temat brzmienia tego playerka,a szkoda bom ciekaw opinii (w trakcie poszukiwania źródła do systemu).Widziałem go live i sprawia dość solidne wrażenie z ciekawym designem,ale sprzedawca na pytanie o dźwięk pokręcił nosem ;-)

Pozdrawiam

nie wiem czy gra lepiej, ale posiadacze gramofonów z wysokiej półki na pewno się z tym nie zgodzą.

jeśli przygotować świetne nagrania w sacd, to też brzmią rewelacyjnie.

k2 hd to dobra wiadomość dla posiadaczy "zwykłych" kompaktów, tylko co z tego, jeśli będą wydawane/remasterowane tak tylko nieliczne płyty...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Mam nadzieję, że K2 HD może się nie upowszechni ale chociaż rozpowszechni :) Ci, co wydali grube tysiące na gramofon pewnie, że się z tym nie zgodzą, zresztą K2 też na boomboxie nie zagra, ale jakośc taśmy matki dla winyla jest nieosiągalna - jest on tylko lepszą bądź gorszą kopią. A K2 HD ma grac tak jak taśma matka, bo jeśli jakośc mastera nie będzie odpowiednia, to nie będzie to K2 HD :)

npl, 8 Wrz 2007, 20:28

>nie wiem czy gra lepiej, ale posiadacze gramofonów z wysokiej półki na pewno się z tym nie zgodzą.

Czy lepiej czy gorzej to musi sam każdy ocenić,ale na pewno inaczej.I jak dla mnie dźwięk z analogu jest po prostu subiektywnie lepszy.

Ale mam nadzieję na rozpowszechnienie się k2HD, w końcu nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby poprawiać brzmienie ze źródeł cyfrowych:-)

Myslę że szukanie przyszłości w XRCD to lekka przesada. Ostatnio czytałem że sami specjaliści tego zacnego projektu pracują już nad pełną wersją swojego wynalazku tyle że na bazie nośnika DVD, bo płyta CD nie mieści wszystkiego i rezultat jest za mało spektakularny. Zresztą kto rozsądny pakowałby się jeszcze dzisiaj w CD ?

Z muzyką w jakości studyjnej to chyba nie ma problemu od tego przeciez jest BluRay i montowany juz obecnie DTS audio master czy coś takiego. Właśnie na płytach BluRay mają być wydawane studyjne nagrania, ale to czas pokaże. Myślę że bardziej to zależy od opłat, licencji, dogadania się producentów itp, bo sama podstawa techniczna juz jest.

BluRay to technologia zapisu i nie ma nic do rzeczy ze studyjna jakością.

Formatem studyjnym jest chyba obecnie najczęściej 88,1 czy 96Mhz/24 bit (przy czym są jeszcze jakieś formaty 32 i 64 bit floating point i formaty o wyższej częstotliwości nadbróbkowaniu). Kazdy na komputerze może zgrać kazde nagranie do takich formatów i sprawdzić że jest je w stanie zapisać na dowolnym nosniku, który je pomieści

BluRay to po prostu niebieski laser do CDR-DVDR, który pozwala upchnac więcej danych na tej samej powierzchni nośnika wypalanego.

BluRay to technologia zapisu i nie ma nic do rzeczy ze studyjna jakością.

Formatem studyjnym jest chyba obecnie najczęściej 88,1 czy 96Mhz/24 bit (przy czym są jeszcze jakieś formaty 32 i 64 bit floating point i formaty o wyższej częstotliwości nadbróbkowaniu). Kazdy na komputerze może zgrać kazde nagranie do takich formatów i sprawdzić że jest je w stanie zapisać na dowolnym nosniku, który je pomieści

BluRay to po prostu niebieski laser do CDR-DVDR, który pozwala upchnac więcej danych na tej samej powierzchni nośnika wypalanego.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

asfanter, 9 Wrz 2007, 08:25

>Myslę że szukanie przyszłości w XRCD to lekka przesada. Ostatnio czytałem że sami specjaliści tego

>zacnego projektu pracują już nad pełną wersją swojego wynalazku tyle że na bazie nośnika DVD, bo

>płyta CD nie mieści wszystkiego i rezultat jest za mało spektakularny.

Założę się, że nie słyszałeś K2 HD, bo na pewno byś nie napisał, że rezultat jest za mało spektakularny. Faktem jest, że nie słyszałem w życiu czegoś tak spektakularnego. A upychanie danych na DVD nie ma sensu, bo takie płyty byłyby później odtwarzane na tanich playerach ze skopaną sekcją analogową i cały efekt szlag by trafił. Jakośc torów audio w będących na rynku i u ludzi playerach CD jest średnio nieporównywalnie wyższa niż w playerach DVD.

Jakośc torów audio w będących na rynku i u ludzi playerach

>CD jest średnio nieporównywalnie wyższa niż w playerach DVD.

Technicznie nic nie stoi na przeszkodzie żeby w playerach DVD zaimplementować sekcje analogowe wysokiej jakości.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.