Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Akai AM-57

Djeight

Rekomendowane odpowiedzi

5 Wrz 2006, 16:08

Więc chciałem się zapytać czy te Opampy będą pasować bez jakich kolwiek innych zmian w układzie orginalnym? Porównywałem OPA2134 z tym mistubishi i on by chyba najlepiej pasował ale nie wiem czy jakieś inne zmiany też zastosować,

i jeszcze takie pytanie gdzie mógłbym kupić tego Opa i w jakiej one sa cenie? bo patrząc w sklepie do którego mam najbliżej czyli w Gdyni , oni jego na składzie nie posiadają :/ , może znacie jakiś sklep w Trójmieście bądz w internecie gdzie bym go mógł tanio kupić ?

Proszę również o odpowiedzi na te pytania.

Wszystkie Op-ampy powinny być w tme (www.tme.pl). Generalnie od wymiany wzmacniaczy operacyjnych bym polecał zacząć grzebanie w układzie. Powinny pasować bez przereóbek - op-ampy mają w wiekszości taki sam układ wyprowadzeń.

• 11 miesięcy później...

Witam

Po kolei.

Mam taki wzmacniacz na warsztacie. Po kolei obalam mity:

1. nie ma takiego wzmaka, którego nie udałoby się poprawić - fakt

2. W tym jest za dużo tanich cienkich kabli sygnałowych - fakt

3. W każdym wzmacniaczu gdzie droga sygnału jest za długa dźwięk węźnie w głośnikach, nie jest otwarty, brakuje mu detali - tak jest i w tym wypadku.

4. Najlepsze niedrogie wzmacniacze w latach 80-siątych budował Kenwood (np, model KA-990 w ogóle nie ma kabli, po prostu przełącznik sygnałowy jest na tylnej ściance obudowy). Zresztą

Luxman L-190/L-210 są zbudowane z tanich elementów, grały przyzwoicie tylko dlatego, że sygnał nie gnał w nich metrami.

5. Wracając do Akai, trzeba niestety się napracować.

1) Przedwzmacniacz z końcówką mocy połączyć krótkimi przewodami dobrej kasy (tam jest po 5 kabelków na kanał, 3 zasilające: +, -, masa i 2 druty sygnałowe - sygnałowe trzeba wymienić.

2) Ten wzmacniacz operacyjny .... ja lubię brzmienie NE5532A, ale to sprawa gustu. Parametrami lepszy jest, ale cena wysoka OP-270 Analog Devices. Na pewno jak z kablami będzie porządek to będzie poprawa.

3) Droga od tego żałosnego separatora wejść do potencjometru i dalej do przedwzmacniacza - to straszne.

Lepiej przenieść potencjometr do tyłu, pominąć ten śmietnik (sopran, bas i inne zniekształcacze). Separator wejść - muszę się zastanowić - może na przekaźnikach, ale jak jesteś początkujący to lepiej go zostaw. Do separatora na przekaźnikach sygnał można wziąć choćby poprzez te LC7882, albo wysterować tanzystory z zasilania tych diodek na przedniej ściance,

4) No a poza tym - końcówka tak na oko całkiem niezła (nie mam schematu), przedwzmacniach rozbudowany jakoś - jakbym miał schemat dokonałbym cudu. Pewni też byłoby co zmienia, ale bez schematu to nici.

Art

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.