Skocz do zawartości
IGNORED

Peerless XXLS 12 C (P830845)

TeQuila

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie odnosnie w/w Peerless'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktos ma doswiadczenia w aplikacji w obudowie zamknietej. Chodzi mi nie tylo o zejscie tylko raczej o subiektywne odczucia odnosnie szybkosci i zroznicowania basu. Nadmienie moze, ze mam zamiar zrobic dwie sztuki w wersji aktywnej wspolpracujace z monitorkami przetwarzajacymi praktycznie od 60Hz. Pomieszczenie 35m2.

T.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28045-peerless-xxls-12-c-p830845/
  • 2 miesiące później...
  • 11 miesięcy później...

Witam

Odkopuję ten wątek bo zainteresowała mnie pewna aukcja:

Ukryta Zawartość

Bardzo kuszące jest dla mnie to, że obudowa jest zamknięta - nie jest kolejną buczącą bass-reflexową skrzynią...

Gość twierdzi, że gra to rewelacyjnie. Jak Wy uważacie? Chętnie posłucham opinii Szanownych Forumowiczów. Mile widziane osoby które mieli/mają styczność z subwooferami na (X)XLS-ach.

Cena nie wydaje mi się wygórowana.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Czesc! Tak sie sklada ,ze mam konstrukcje na tych przetwornikach. Sa to dwa pasywne subwoofery lub bardziej moduly subniskotonowe do stereo. Obudowa zamknieta wg. przepisu ze strony Peerless.Jestem z nich bardzo zadowolony, zupelny brak typowego dla slabych sub. z bass refleks buczenia. Kilka cech to: mala wrazliwosc na ustawienie w pokoju ,bas fundamentalny, zwarty ,szybki , punktualny odczuwalny nie tylko uchem. Podoba mi sie ,ze nie buczy caly czas bez wzgledu na to czy sciezka zawiera niskie rejestry czy tez nie. Dla chcacych wykonac lub kupic cos podobnego kilka wskazowek: obudowa musi byc wyjatkowo solidna ,sztywna i wytrzymala. Moje skrzynki maja scianki 40 mm ze sklejki i MDF , dodatkowo wzmocnione dwoma drewnianymi krzyzakami wewnatrz. Wszystko posklejane i poskrecane wkretami , calosc wazy ok 60 kg .Od spodu kolce na betonowej podlodze . Mimo tego musialem dociazyc od gory nastepne 60 kg, i to wcale nie jest przesada. Glosniki sa b mocne i maja duze wychylenia.Mimo tego przy glosniejszym sluchaniu czuc dlonia wibracje obudowy.Rozwazam rozparcie slupem miedzy skrzynia a sufitem. Zmierzam do tego ze oferowany na aukcji subwoofer "na oko" ma za licha skrzynke. A juz na pewno za lekka. Moj naped to prawdziwe 2x200 W ,filtrowanie - passive low level 48Hz 12 dB/oct. Pokoj ok 45 m bardzo wytlumiony ,sciany nieregularne , betonowa podloga z wykladzina i basu nie jest wcale za duzo.Konstrukcje na Peerlesach 12" polecam, mam rowniez B&W ASW 350 i porownanie nie ma sensu.Pozdrawiam.

Staram sie obalać mit buczącego B-R. To że bas z obudowy bass reflex buczy nie jest wina zastosowania obudowy z otworem rezonansowy , to jest tylko i wyłącznie wina błedu konstrukcyjnego tak przy budowaniu skrzynki , przy strojeniu portu oraz błąd w doborze głosnika.

OZ panowie tez potrafi buczeć , grać basem ze słaba kontrolą.

Pzdr.

Uczeni w piśmie twierdzą,ze obudowa zamknięta jest wykorzystywana w subwooferach, gdyż wcześniejszy ale łagodniejszy spadek charakterystyki łatwo można skorygować elektronicznie tj. za pomoca aktywnego wzmacniacza.

>Ale ci "piśmienni" wiedzą też że da się to zrobić tylko do pewnego stopnia zanim głośnik, że tak

>powiem wypluje membrane ;-)

Dlatego trzeba zastosować SS 23W4557, bez korekty elektroniki w 18l OZ f6 27db i pełana wytrzymałość mocowa do sameeeeeego dołu, nic więcej nie potrzeba

Z tą ceną 1000 za obudowę to chyba się facet pomylił o jedno zero :)

Mam suba na XLS 12" z membraną bierną

Ukryta Zawartość

Jak masz blisko to zapraszam na posłuchanie.

Kawał basu z tego jest :)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Schemat wzmacniacza znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Dla mnie to jest idealna końcówka do suba. Naprawdę polecam każdemu, kto lubi szybki bas, a szczególnie do tak potężnego i "ciężkiego" głośnika.

Jest tylko jeden problem, na rynku jest dużo podrobionych tranzystorów Mj15003/4. Mam z tym często problemy, nawet jak kupowałem "oryginały" w dobrych sklepach okazywało się, że są chińskie (i często się palą).

Co ciekawe, kupując "oryginały" w różnych sklepach zawsze wyglądają inaczej :-)

Po latach doszedłem do wniosku, że oryginały mają bardzo cienką blaszkę podstawy (albo to tylko moje szczęście).

Druga "wada" to pracochłonność budowy i dość sporo części.

post-1349-100002151 1201458831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Moją ostatnio popełniona konstrukcja jest wlasnie sub na XXLS12 -obudowa moze lekko przyciasna bo 56l ale mysle,ze mozna zaakceptowac taki rozmiar.Napedzam to wzmakiem Irka z Diyaudio.pl-jednak ten wzmak to absolutne minimum dla tego bydlaka-co do brzmienia-nie sadziłem ze tak duzu glosnik z tak ciezką membrana moze tak kapitalnie reagowac na nawet najdrobniejsze impulsy,dobra kontrola,swietne wypełnienie w dole-wart swojej ceny!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.