Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny z membraną bierną - relacja

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

ponieważ ten wątek zawiera treści związane po części z narzędziami mam pytanko ich dotyczące.

warto coś takiego kupić? koszt to ok 27$ + przesyłka ze stanów. pasuje do większości znanych frezarek w tym do posiadanej przeze mnie makity. jest co prawda wyskalowany w calach, ale to chyba mały problem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podpatrz w Festo cyrkiel z plexi też kiedyś mieli i zrób sobie sam szkoda zachodu na wynalazki.Plexę bez trudu kupisz,głowna jej zaleta to łatwy poślizg ,chociaż n.p. podsawki do frezarek robili z rezotexu (takie szmaty prasowane zalane tworzywem,bardzo mocne robi się z tego n.p. cichobieżne koła zębate,dawniej rozdzielnice pradu-dobry izolator )Trochę na obróbce plexi się tępią narzedzia nawet te węglikowe także niech Ci dotną w sklepie na przemyślany wymiar

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

no dobra, kombinuję dalej. wytnę sobie w takim razie coś takiego laserem - chyba w stali bo w aluminium grawerka wychodzi gorzej niż źle.

chciałbym zrobić sobie ten cyrkiel w miarę uniwersalny. dlatego robię od razu odległości dla różnej grubości frezów - od 6 do 24 mm. no i oczywiście dla kilku najczęściej spotykanych średnic występujących w głośnikach.

przy okazji pytanie do znawców tematu głośników. jakie średnice koszów występują najczęściej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

80, 94, 100, 104, 105, 110, 111, 116, 118, 120, 125, 130, 142, 146, 148, 150, 157, 160, 165, 170, 175, 176, 178, 180, 182, 184, 186, 188, 210, 215, 217, 220, 222, 225, 255, 272.

tyle pamiętam, może ktoś coś jeszcze dopisze.

• 1 miesiąc później...

prace stanęły w martwym punkcie. nie miałem dostępu do pilarki tarczowej - kolega który pożyczył mi ostatnio festoola jest tak zajęty i zapracowany, że nie mogłem dociąć brakujących kilku kształtek. ja też nie maiłem za bardzo czasu by chodzić za tematem (zmiana pracy, remont + meble w kuchni). ponieważ trochę się mi rozluźniło a i chęci na dokończenie rozpoczętej budowy coraz większe no i powodowany chęcią uniezależnienia się od obcych narzędzi, poszerzyłem znacząco swój warsztat.

na razie w ruch poszła pilarka - i choć nie jest to to samo co festool to jestem zadowolony z zakupu. na razie docinałem blaty do kuchni. na kolumny przyjdzie czas w następny "łykend" - może uda się też coś zrobić w tygodniu. w festoolu listwa prowadząca powinna być przyłożona dokładnie na lini cięcia - w makicie jest odstęp ok 0,5 mm. no i makita ma niestety tylko jeden dozmiar tej listwy: 140 cm. nie wiem czy nie kupię sobie jeszcze jednej żeby ją dociąć tak na 60 - 70 cm. praca byłaby trochę wygodniejsza.

co do cyrkla - na szczęście nie dałem do zrobienia. nikt nie powiedział mi że zrobiłem błąd. ciekawe czy ktoś wie jaki?

Ukryta Zawartość

post-4633-100001586 1204114362_thumb.gif

post-4633-100001587 1179617192_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie, błąd jest zasadniczy i wynika z błędnego wyliczenia odległości. zamiast dodawać połowę średnicy frezu ja ją odajmowałem. powinno to wyglądać tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba za bardzo kombinujesz, według praw geometrii ta twoja poprawka jest błedna, ten pierwszy szablon jest prawidłowy moim zdaniem, chociaż w życiu takiego szablonu nie widziałem i w sumie pomysłowo to wyglada, ale tyle sie "certolić" żeby nafrezować dwie srednice pod kołnierze głośnika to lekkie przegięcie.

Jakis cyrkiel w zestawie do frezarki powinien być, a środki dotniesz wyżynarką.

Te kształty ładne, cos ala sonus. Pracy od ch.. a efekt niewiadomy, podziwiam zapał, sam tez 3 miesiące siedziałem nad obudowami w wolnym czasie. Ryzykant z ciebie, bo efekty moga być srednie. Może np sie okazać, że dobre głośniki w odgrodzie graja lepiej i całe te mecyje z obudową o kant...

pzdr

• 3 tygodnie później...

długi weekend spędziłem po części w piwnicy. niestety cały czas mam wyrzuty sumienia że zakłócam sąsiadom wypoczynek, dlatego trochę się ograniczam.. w niedzielę nie odpalam elektronarzędzi :).

dociąłem wszystkie kształtki, wyrżnąłem środki no i posklejałem to wszystko do kupy. teraz dopiero widać jakie duże są te skrzynie. w ruch poszedł "czołg" - wszystko wyszlifowałem i okleiłem przód i tył 5mm mdf-em. wiem, że prace idą bardzo powoli a i tak najtrudniejsze jeszcze przede mną. mam nadzieję że trzymacie jeszcze za mnie kciuki ;).

Ukryta Zawartość

post-4633-100000408 1181413516_thumb.jpg

post-4633-100000409 1181413516_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

kubeł zimnej wody na głowę...

okazało się że mimo całej masy ścisków, ograniczników i innych zmyślnych pomocy kształtki nie skleiły się idealnie. całość wypaczyła się w jedną stronę. mam więc wybrzuszenie ok 2 mm na środku kolumny z lewej strony i takie samo wgłębienie z prawej. mimo że na oko nic nie widać po przyłożeniu poziomicy widać szpary. sytuacja nie do przyjęcia. grunt to się nie poddawać - zabawiłem się w małego chemika. pierwsze co mi przyszło na myśl to wylewka z żywicy epoksydowej. ma to swoją drugą dobrą stronę. taka dodatkowa warstwa z innego materiału pomoże dodatkowo wytłumić drgania obudowy. jak już to niech to będzie solidna warstwa. 5 mm wylewki. jako wypełniacza użyłem pyłu jaki pozostał z cięcia mdfu i wiórówki. mam tego dość sporo ;). żywica to epidian 5 a utwardzacz to z-1. mimo wszystko przeliczyłem się z ilością. zamówionej żywicy nie starczyło nawet na jedną stronę kolumny :(. jedzie już do mnie kolejne 5 kg.

tak to na razie wygląda:

.

Ukryta Zawartość

post-4633-100007790 1185644679_thumb.jpg

post-4633-100007791 1185644679_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kombinujesz kolego prze okropnie za zakup tych twoich elektro narzędzi to bym zrobił zestaw 5.1 a wycinanie bym zlecił firmie co ma cnc tak jak ja to kiedyś zrobiłem co do milimetry kolumna składana z 48 płyt wyciętych z mdf 28mm wyszło równiuteńko

moje formatki też były równe, niestety sklejenie nie wyszło tak jak chciałem. listwy ograniczające wygięły się - widocznie były za wiotkie i cała kolumna "się wygła" ;). jednak kształtki zewnętrzne idą już na cnc. właśnie zbieram oferty od fachowców.

a elektronarzędzia już mi się zwróciły bo zrobiłem sobie samemu meble do kuchni. zaoszczędziłem jakieś 15k pln'ów.

.. a i jeszcze jedno, tak to jest już choroba :), ale dobrze mi z tym.

Wydaje mi sie, ze nic nie da takiej satysfakcji, jak zrobienie kolumn OD PODSZEWKI.

Obok sluchania muzyki, mysle, ze wlasnie to jest najpiekniejsze w tym sporcie:)

Pozdrawiam bardzo serdecznie tomant, jestem pod niesamowitym wrazeniem samozaparcia i nie poddawaj sie chocby nie wiem co:)

przedstawiam wylewkę - lusterko. tym razem żywica bez wypełniacza.

zaświtał mi w głowie pewien szalony pomysł, ale to już będzie dotyczyć nowego projektu :).

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to wogóle chyba jest wdzięczny materiał. niestety dość drogi, a nawet można powiedzieć bardzo drogi. ale gdyby połączyć to z betonem...

ale najpierw trzeba skończyć to co się zaczęło. mam teraz kilka dni wolnego, więc powolutku popycham sprawę do przodu. nie mogę zatracić się jednak całkowicie w odlewnictwie. 3 tygodnie temu zostałem powtórnie tatusiem, więc sami rozumiecie...

dalsza część budowy. odlana część to ten ciemny fragment. na przekroju widać nieregularną pierwszą warstwę z wypełniaczem i drugą gładką warstwę czystej żywicy. całość bardzo dobrze stwardniała. miałem spore kłopoty z odklejeniem listew aluminiowych mimo że spryskałem je wcześniej "odklejaczem". górna warstwa lekko zeszlifowana wygląda na nierówną, ale tylko tak wygląda. ręką nie idzie wyczuć nierówności.

fajna zabawa z tą żywicą. muszę znaleźć jakieś tańsze źródło zaopatrzenia.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i czas na przyklejenie kolejnej warstwy MDFu. i kolejny eksperyment w związku z tym. no bo czym przykleić mdf do żywicy? zrobiłem sobie z epidianu klej. wyszło bardzo lepkie i chyba chwyci. niestety kilka godzin trzeba odczekać. dla pewności 24 :).

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można. wszystko brałem jak na razie stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale znajdę chyba tańsze źródło - bo namierzyłem już prawie producenta.

klej zadziałał trzyma wszystko jak cholera. trza się dzisiaj zabrać za drugą stronę :). pewnie znowu z tydzień zejdzie.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

no i w końcu się doczekałem :). mam już chyba wszystko co jest potrzebne do zrobienia tych kolumn. ciekawe jak ten cyrkiel się sprawdzi. materiał to 10mm akryl.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tez bym się pisał na taki cyrkiel gdzie go kupiłeś tzn gdzie zamówiłeś może podaj jakiś plan w cad może jakieś wspólne zamówienie zrobimy będzie taniej tylko może z aluminium

tylko, że chyba każda wyrzynarka ma inne mocowanie więc jak rozwiązać to żeby było to uniwersalne? może każdy nawierciłby sobie to mocowanie we własnym zakresie. i myślę że warto wybrać 2 frezy (średnice) i porobić więcej możliwości (średnic głośników). i dobrym pomysłem byłoby chyba zrobienie podłużnego otworu do płynnej regulacji średnicy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.