Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba do posiadaczy Dynaudio ze śląska

T_o-m_e-k

Rekomendowane odpowiedzi

Moja prośba jest następująca. Mieszkam w okolicy Bielska-Białej i chciałem zaprosić do siebie szanownych posiadaczy Dynaudio 52, 52SE, 1.3 MKII, 1.1. Oczywiście wraz z kolumienkami. Zwracam koszty dojazdu i zapraszam na dobrą kawą, a jeśli ktoś wpadnie z kierowcą, to także na coś mocniejszego. Wedle gustu ;-) Myślę, że dużo posłuchamy i "pogadamy" o muzyce i sprzęcie.

Zależy mi na posłuchaniu Dynek w moim pokoju, gdzie generalnie jest pewien problem z basem, gdyż pokój jest zbliżony do kwadratu, a i powierzchnia nie jest też największa. Około 17 metrów kwadratowych. Generalnie wypożyczenie dynek z salonu to już pewne zobowiązanie, a przyznam się, że zależałoby mi na kupnie dynek z drugiej ręki.

Po odsłuchach w salonach audio coraz bardziej skłaniam się do monitorków Dynaudio. Sprzęt na którym gram to Rotel 971 (modyfikowany wg "przepisu" w Radioelektroniku) + Harman HK 680. Do tego Stereovox HDSE (dobra rzecz) i kable głośnikowe Straight Wire Octave. Przesłuchałem Sonus Faber Concerto, Elaci 510, Usher S-520, B&W CM1, Dynaudio 52SE, 1.3 MKII oraz szereg kolumn podłogowych, od JMLab 716 poprzez Dali Ikon 6, KEF IQ7, Harpia Pat, po Minas Anor by Mcgyver (tych byłem nawet chwilowym właścicielem). Reasumując najlepsze wydają mi się dynki, choć mają swoje wady - typu zaokrąglony bas i przeciętna dynamika. Oczywiście średnica a zwłaszcza wysokie są wyśmienite. Jakość instrumentów smyczkowych nie ma sobie równych.

Słucham lekkiego jazzu i takiegoż rocka/bluesa. Można by powiedzieć, że w równych proporcjach.

Głównie cenię sobie odpoczynek w trakcie odsłuchu, stąd stawiam bardziej na muzykalność niż bezbłędną dokładność, analityczność.

Co do HK680, to ciągnie dynki bardzo dobrze. Porównywałem jakość basu i dynamikę po przepięciu na wzmaka za 20 kpln i różnice były niewielkie. Oczywiście detale i ilość powietrza były znacząco lepsze w zakresie średnicy i góry - ale to już inna bajka. Tak więc nie obawiam się problemów z wysterowaniem dynek.

Tak więc JEŚLI KTOŚ MIAŁBY OCHOTĘ MNIE ODWIEDZIĆ, SERDECZNIE ZAPRASZAM!

Pozdrawiam i czekam na "pozytywny" odzew braci audiofilskiej.

Tomek

Witam,

Ja niestety jestem z woj. dolnośląskiego tak więc nie skorzystam z Twojego zaproszenia :]

Jak w 17m2 masz problemy z basem to odradzam 52SE. Ja je mam w 15m2 ale dobrze zaadaptowany, (no i nie kwadrat) uważam że to absolutne minimum dla tych kolumn. Dynki 52SE katalogowo schodzą do 47Hz. Ponoć Contoury mają mniej basu tak więc to może być strzał w 10. Choć jeśli się nie boisz poeksperymentować (no i jesteś kawalerem ;), to możesz zaadaptować różne ustroje w tym pokoju, niekoniecznie od razu jakieś drogie...

I love the sound of crashing guitars

Co do ilości basu 52SE vs Contour 1.3 mam takie same odczucia. Porównywałem bezpośrednio jedne i drugie. Fakt, że studio miało pomiędzy 25 a 30 metrów. Więc trudno mi to było odnieść do moich 17. Jedno jest pewne. Bas Contourów był mniej obszerny. To dało się odczuć po kilku chwilach nagrania. Nie były to różnice kluczowe, ale jednak zauważalne. Szczerze mówiąc, zastanawiam się nawet nad Contour 1.1. Schodzą niżej od 42 ale oczywiście dosyć daleko im do 1.3. Co uderzyło mnie przy porównaniu 1.1 i 1.3 to może nawet nie tyle różnica w ilości basu co w skali dźwięku. 1.3 grają wyraźnie większym dźwiękiem. Dzięki za wpis - jeśli mieszkasz bliżej Katowic niż Wrocławia to nadal zapraszam. To przecież nie są międzygalaktyczne odległości ...

Jestem z Jeleniej Góry, a to raczej bliżej Wrocławia, tak więc jednak trochę daleko :/ Z tymi 52SE to to są kolumienki na głośnikach od serii Contour, mam nadzieję że słuchałeś na swoim wzmaku właśnie coś z tych serii, bo z tego co wiem i słyszałem, to są one o wiele trudniejsze do napędzenia od zwykłych Audience 42, 52. I tu i na konkurencyjnym forum mówili mi, że najlepszym zestawieniem dla Contour/AudienceSE są dopiero piece Krella, choć oczywiście można szukać czegoś taniej (kolega forumowicz Nijaki słucha z Vincentem 233).

PS. Ja właśnie jestem w trakcie poszukiwania wzmaka do swoich Dynek ;)

->Marcin (g)

Dzięki za radę ale ja bym szukał chyba jakiegoś mocno, twardo i jasno grającego tranzystora, nie zależy mi na jeszcze większym ocieplaniu brzmienia, teraz bardziej kierowałbym się w stronę neutralności przekazu. Choć przyznam że żadnej lampy jeszcze nie słuchałem… :)

Witaj

Jestem z Bielska-Białej.

Wlasnie zmieniam sprzet z Dynaudio Contour 1,3Mk2 i niezlego wzmaka do nich na .... ale to troche inna bajka. Jezeli masz ochote posluchac tego u siebie, nie ma sprawy ani kosztów. ODEZWIJ SIE NA PRIV. Jedynym problemem moze byc moj chwilowy brak czasu, ale jakos to ulozymy...

Pozdrawiam

Jesli chodzi o problem z basem to mam podobnie,kwadratowy pokoj i podbicie w okolicach 80-100 hz.

W moim przypadku eksperymenty z roznymi kolumnami dawaly podobny efekt czyli nie da sie wyeliminowac tego podbicia poprzez zmiane kolumn na mniejsze. Nawet male usherki 520 buczaly na tej czestotliwosci.

Probowalem roznych ustawien,blizej,dalej od scian i nic-jest rezonans pomieszczenia.

Naszczescie niedlugo sie przeprowadzam ,gdyby nie to probowal bym porad akustyka,cos w rodzaju pulapki basowej na zamowienie.

Wzmak do Dynaudio niekoniecznie musi byc szybki,z powerem itp.

Mi bardzo ladnie gra Cyrus 8vs z Psx-em z dynkami 50.

Przede wszystkim muzykalnie i niemeczaco,z piekna barwa,mozna sluchac godzinami.

Zastanow sie tez nad nowymi Dynaudio Focus 140,zastosowano tam kilka nowych rozwiazan z drozszych dynek oraz delikadnie wygieta w luk obudowe po bokach oraz nowy tweeter.

Bylem posluchac w sklepie i porwnywalem do 52se, i wrazenia mam jaknajbardziej pozytywne.

Tak dobre ze jak uzbieram 5500 zl.to je bede mial w domu na dlugo:)

Przymierzam sie do napisania recenzji z tego odsluchu

byłem słuchac razem z mamz-em tych focusów. pewnie maciek napisze dłuższą opinię, zatem ja tylko skrótowo: są znakomite - w porównaniu do 52se są mile do przodu. to najlepsze monitopry dynka jakie słuchałem (słyszałem też kontury 1.3). było wszystko w dźwieku - wypełnienie, ZNAKOMITA przestrzeń, barwa. mogłyby zastąpić moje harbethy i pewnie nie czułbym przygnebnienia (oczywiście, że bym czuł, bo sie do nich przywiązałem:). to najlepsze monitry jakie słyszałem w cenie ok 5k pln. (trochę powyżej - nie pytałem dokładnie, bo nie szukam głośników dla siebie). słuchany zestaw to napęd - wadia (nie pamietam modelu), przetwornik audionemesis (moim zdaniem znakomity, cena ok 2 tys złotych, a subiektywnie dla mnie grało lepiej niż bezpośrednio z wadii), wzmak cyrus ovs+ dodtakowe zasilanie psx, czy jak tam się to diabelstwo nazywa. grało wyśmiecie. jednoczesnie chciałem podziekowac panu Jasikowi za miły odsłuch - słuchaliśmu u niego w Nieporęcie (korzystaliśmy ze wszelkich dostepnych urządzeń, kabli i płyt, bez względu na czasem dziwny mariaż cenowy urzadzeń). to były pierwsze dynki, które mnie odpowiadały.

pozdr i czekamy na recenzję mamz -a

parmezan

• 3 miesiące później...

Zgadzam się , że wzmak do monitorów Dynaudio to nie musi być jakaś duża elektrownia. Problem raczej tkwi w jakości i konstrukcji wzmacniacza. Duże znaczenie ma jego szybkość i sposób prezentacji niskich częstotliwości. Osobiście polecam jakiegoś Coplanda, albo Primare. Ktoś powie, że to są tzw. "sucholce", ale przy świetnej reprodukcji barw przez kolumny Dynaudio efekt ten nie ma aż tak wielkiego znaczenia.

Z najnowszych monitorów świetne są Focus 140. Osobiście posiadam Contour 1.3 mk2. To monitorki dość specyficzne, trudno utrzymać w ryzach niski bas. Maksymalne możliwości pokazują przy współpracy z mocnymi tranzystorowymi końcówkami mocy.

A tak na marginesie ... rivage ... twoje nowe monitorki są świetne, sam słuchałem.

• 5 miesięcy później...

Czy ktos mial okazje skonfrontowac Focus 140 ze starymi Contour 1.3 SE (nie mk2)? Jak moze wypasc porownanie - Contour to wyzsza seria, ale nowe Focusy to tez znakomite kolumny. Z gory dziekuje za wszelkie opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.