Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór zestawu - problem

keff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przegladam to forum od paru miesięcy. Spedziłem wiele godzin na czytaniu na interesujące mnie tematy.

Chcę kupić zestaw do słuchania muzyki (plus coś do odtwarzania dvd).

Byłem zdecydowany na pianocrafta e600 mk2, ale ku memu szczęściu/nieszczęściu przestali je produkować.

Wiem, że wyszły nowe wersje, ale jakoś straciłem przekonanie że to dobry wybór.

Czytałem wiele podobnych wątków, ale w większości z nich pojawiały się propozycje sprzętu używanego, mnie interesuje tylko nowy.

Więc tak:

1. budżet 2,5 tys (z kablami, standami i byle jakim dvd)

2. ma to być amplituner (wiem, że wzmak lepszy, ale się uparłem), cd i kolumny (obojętne czy podłogowe czy podstawkowe)

3. czego słucham: bardzo róznie, m.in. radiohead, coldplay, franz ferdinand, lamchop, interpol, troche też akustycznych rzeczy, ale głównie rock.

4. wielkośc pomieszczenia - tu mam problem, ponieważ pokój jest połączony z kuchnią, a te połączone są z korytarzem co w efekcie powoduje, że tworzy sie spora powierzchnia, mimo, że sam pokój jest mały. Widać to

na załączonym obrazku. Jest mało miejsca, więc kolumny będą musiały stać przy ścianie, więc bassreflex wskazany jest z przodu (pianocraft ma z tyłu i to mnie martwi). Pokój z kuchnia mają ~25m^2, natomiast korytarz to kolejne 10 m^2. (na końcu korytarza jest mały "pokoik" - tez otwarty - kolejne 5 m^2. Nie wiem czy to istotne, ale na korytarzu są schody i wyjscie na góre... więc mam duży problem jaki sprzęt do nagłośnienia trzeba.

5. jaki dźwięk lubie - trudno mi określić, bo nie jestem osłuchany. Lubię jak jest więcej wysokich tonów, bas też lubię, ale bez przesady i chyba nie zbyt ostry żeby był.

Wiem, że budżet jest skromny, ale liczę, że coś mi podpowiecie. Czy pozostać przy pianocraft np. e410 do tego tanie dvd, standy i po sprawie, czy jednak warto spróbować czegoś innego.

W mieście gdzie mieszkam nie mam za dużej mozliwości odsłuchu (jest MM i jeden lepszy sklep). Mam nadzieje, że mi coś doradzicie i wtedy wybiorę się do Krakowa na odsłuch konkretnych modeli.

Dzięki z góry za wszelkie propozycje, sugestie i uwagi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/28146-wyb%C3%B3r-zestawu-problem/

>a te kolumny muszą tak stać? nie mogą być naprzeciwko sofy?

hmm, cieżka sprawa, poniewaz na przeciwko jest okno i grzejnik, a w rogu stoi tv a pod nim ma byc sprzęt.

mając już kolumny musiałbym spróbować czy się zmieszczą,

Radzę pomysleć nad jakimś przyzwoitym ustawieniem kolumn. Ustawienie tak jaj na rysunku nie rokuje uzyskania poprawnego dźwięku, a o stereofonii zapomnij. Ergo - możesz kupić cokolwiek bez zastanawiania się co lepsze. Cokolwiek byś nie kupił będzie się marnować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.