Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do 1100 zł

modeusz

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki polecilibyście mi subwoofer w granicach do 1100 zł.Na razie mam radmorka ale dostałem już wzmacniacz z przedwzmacniaczem sony lbt d709 (do kina domowego to chyba na pewno ma wyjście na sub).Wraz z 4 kolumnami polaris chciałbym sobie upotężnić bas zakupem suba.Myślałem nad jbl e150.Chciałbym żeby w moim bas był bardzo miękki.A dodam że nie mam zbyt dużego pokoju (mniej niż18m2)Ale lubię duży bas zagłuszający wysokie tony więc rozmiar pokoju nie gra dla mnie roli.Polecilibyście mi jakiśinny czy ten jest dobry mwyborem?Ma być tylk odo muzygi np techno lub rap o

https://www.audiostereo.pl/topic/28166-subwoofer-do-1100-z%C5%82/

Naprawdę sporo cisnienia trzeba będzie wygenerować ;) Ciężko będzie za 1100zł wyrwać coś ciekawego co wytworzy odpowiedna dawkę basu.

modeusz jak jestes z okolic legnicy to zapraszam na odsluch swojego suba, gwarantuje że Ci się spodoba.

ech chętnie bym skosztował twojej propozycji ale niestety jestem daleko bo spod warszawy z zielonki:)

Oczywiście nie musi ciśnienia roić i nie musi się trząść nawet szyby.Chodzi o to żeby był bas miękki i żeby dopełniał moje polarisy najniższymi częstotliwościami (choć moje kolumienki i tak bardzo nisko schodzą)Ale z subem lepiej hehe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może taki magnat?

Ktoś mówił że jak za takącenęto ma pasmo przenoszenia słabe ale ja widzę bardzo dobre!Gdzieś w internecie wyczytałem.Czy ktoś spotkał się z tym magnatem w rzeczywistości i może podzielić się wrażeniami z odsłuchu?

Ukryta Zawartość

Witam, ten sub JBL e150 raczej nie generuje specjalnie miękkiego basu, poszukaj koniecznie subów z membraną umieszczoną wewnątrz skrzyni (obudowa pasmowoprzepustowa), będziesz wtedy bardziej zadowolony. Pozdrawiam

Coś mi się wydaje, że ten sub magnata ma membranę nie wewnątrz obudowy, tylko na zewnątrz skierowaną do dołu. Przydało by się tez sprawdzic czy to solidna konstrukcja i ile on waży (zeby się nie okazało, że np. przy 30cm basowcu waży 10 kg, bo to nie wróży dobrze). W tej cenie ciężko będzie znaleźć dobrego suba. Warto rozglądnąć się też w ofercie paradigima ( ta firma reaczej badziewnych subów nie robi i ich miękkie brzmienie pewnie Ci się spodoba). Aha, większość producentów w przypadku ich tańszych konstrukcji strasznie fantazjuje przy podawaniu pasma przenoszenia (te 20 Hz to już jakieś jaja). Nawet na głośniczkach komputerowych można napisać 20 Hz, tylko, że przy 1000 krotnym spadku głośności. Jeśli przetestujesz te suby nawet 30 Hz sygnałem testowym, pewnie nic nie usłyszysz. Rozglądnij się też może na rynku wtórnym. Pozdrawiam

P.S. Jeśli ktoś zna jakiegoś nowego suba do 1000 zł, który zchodzi do 20 Hz (np. przy -3dB), to na drugi dzień biegnę do sklepu go kupić :-)

paradigm mówisz?hm jak będzie gdzieś koło wawy to bym kupił do 1100 zł.Magnat rzeczywiście ma system downfire.i chyba waży 24 kg.Ta to najmiększe basy przy głośniku w środku obudowy?

Ukryta Zawartość

o paradigm i to za poniżej 1000

Ukryta Zawartość

Zwykle ustawia się suba w 1/3 długości ściany, między kolumnami (w dużym pomieszczeniu czasem trochę za linią kolumn). Stawiając suba w samym rogu pokoju - uzyskamy największy możliwy bas, ale jego jakość będzie wyjątkowo zła. Gdyby komuś przyszło do głowy ustawić go na środku, to bas będzie najmniejszy, ale wyższej jakości. Jednym słowem jedna osoba targa suba po pokoju, a ty siedzisz w miejscu odsłuchowym i wybierasz gdzie Ci gra optymalnie :-) Pozdrawiam

modeusz

kiedys jak kupowalem swoje polarisy u takiego Pana mial tez w sprzedarzy aktywnego suba bodajze na poteznym glosniku tvm mial ze 30cm lekko mial jakos 80W ale "pokoj odsluchowy" 15m2 roznosil na strzepy - mowie powaznie jak sie stalo w pokoju to ubranie drzalo, nie mowiac o herbacie na stole:) jak na Jurasic Park:)kosztowal 700zl ... kurcze nie pamietam juz modelu ale do dzis pamietam jak gral- to byl najwikszy sub jaki slyszalem...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

tu jest link do niego

Ukryta Zawartość

tylko nie pamietam jaki byl tam wzmacniacz zalozony...

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

poszukalem na stronie i ni ewidze juz go :/ teraz sprzedaja aktywnego ale juz na 2x 226...

ha ten reproduktor:) wygląda tak jakby był głośnikiem niskotonowym od polarisów.

tak ale basy duże a jak tam icha jakość czy były twarde czy miękkie (preferujęte drugie i to max jeśli ma twarde to dla mnie jest spalony każdy sprzęt audio.O

a lepszy ten magnat

Ukryta Zawartość

czy ten betasub 300a co podawałem wcześniej?

Ukryta Zawartość

Betasub lepszy,

a ten jeszcze lepszy

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troche drozszy ale wg. specyfikacji producenta zaczyna sie od 20 Hz. To zadkosc. Producenci sprzetu pro zazwyczaj nie naginaja parametrow i faktycznie jest szansa, ze on zejdzie tak nisko. Mam model wczesniejszy tego producenta (o dziwo byl nieco drozszy) i zaczyna od 30 Hz, zgodnie z tym co zadeklarowano w specyfikacji.

Generalnie markowe suby (genelec, adam) z prawdziwym startem od 20 Hz kosztuja zazwyczaj ponad 10'000.

Jesli ten model maudio faktycznie ma pasmo od 20Hz i przy akceptowalnej jakosci basu no to na chwile obecna nie ma konkurencji.

ps.

marka m-audio wiekszosci pewnie nie kojazy sie zbyt dobrze ;) ale nie ma obaw to m-audio to nie jset to samo maudio ktore robi radyjka z atrapami lamp i kolumny do kina domowego za 1000 pln ;)

To jest solidna marka, ktora od wielu lat (wczesniej pod nazwa midiman) zajmuje sie robieniem sprzetu pro.

Ukryta Zawartość

Dolna częstotliwość dla subwooferów jest zwykle podawana "in-room", z mojego doświadczenia wynika że ten room jest tak dobrany żeby dobrze "wyjszło". Parametry subów są naginane, bo i inaczej nie sposób - suby względem klasycznych kolumn w dwójnasób grają w interakcji z pomieszczeniem. Można jedynie ekstrapolować możliwe zejście z parametrów drajwera, konstrukcji, wymiarów and last but not least - mocy wzmacniacza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.