Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo D570 zamiast Q1 do 17m2?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

witam, z racji tego że jak nieraz już tu pisałem nie do końca pasuje mi charakterystyka brzmienia mojego zestawu (słucham rocka i mam za dużo średnicy kosztem niskich tonów - ogólnie niskich nie tylko najniższych basów) przymierzam się do zmiany kolumn, i tu mam dylemat co wybrać w cenie ok. 1500? Najchętniej zmieniłbym na jakieś inne monitory tylko z bardziej uwypuklonym niskim zakresem, (B&W 602 s3 ???- nie mam pojęcia czy spełniają te kryteria) ostatnio zastanawiam się nad tymi Jamo D570, czy ktoś by mógł opisać jak wypadną w porównaniu do Q1? Wiem że Foni ma obecnie te kolumny a dawniej miał właśnie q1 węć chyba coś mógłby powiedzieć na ten temat? Gdzieś tu przeczytałem że D570 mają bardzo dużo średnicy, czy to prawda? Obawiam się żebym nie zamienił jak ten "stryjek siekierki na kijek" :)

https://www.audiostereo.pl/topic/28209-jamo-d570-zamiast-q1-do-17m2/

jgx

Patrząc na modyfikacje jakie masz - to czy czasem nie trafiły do Ciebie moje Q jedyneczki?

PS. D570 to zupełnie inne granie, zupełnie, zupełnie, zupełnie. Ja zmieniałem bez zastanowienia tyle że u mnie 27m2. Słuchałem ich również w 16m2 ale bez zatkanych BR pokój pęka.

Słuchając rozumu....

jgx, 14 Wrz 2006, 12:13

>witam, z racji tego że jak nieraz już tu pisałem nie do końca pasuje mi charakterystyka brzmienia

>mojego zestawu (słucham rocka i mam za dużo średnicy kosztem niskich tonów - ogólnie niskich nie

>tylko najniższych basów) przymierzam się do zmiany kolumn, i tu mam dylemat co wybrać w cenie ok.

>1500? Najchętniej zmieniłbym na jakieś inne monitory tylko z bardziej uwypuklonym niskim zakresem,

>(B&W 602 s3 ???- nie mam pojęcia czy spełniają te kryteria) ostatnio zastanawiam się nad tymi Jamo

>D570, czy ktoś by mógł opisać jak wypadną w porównaniu do Q1? Wiem że Foni ma obecnie te kolumny a

>dawniej miał właśnie q1 węć chyba coś mógłby powiedzieć na ten temat? Gdzieś tu przeczytałem że D570

>mają bardzo dużo średnicy, czy to prawda?

Sporo magii w tym co piszesz, jgx .

Dla wyjasnienia spraw:

1. Jamo D570 v. kef Q1 - to jest roznica klas, no przynajmniej dwoch na korzysc Jamo oczywiscie. Co by nie mowic Q1 to jednak dolna/srednia budzetowka a D570 srednia/gorna budzetowka.

2. Jamo D570 jak przypuszczam (mialem D590 a nawet jeszcze mam (do odsprzedania)) ma nie tyle 'bardzo duzo srednicy' co bardzo ladna srednice. Same zas kolumny sa swietnie zbalansowane i pod tym wzgledem moga byc wzorcem w tej klasie. Zreszta dlatego wlasnie wygraly test grupowy w niemieckim pisemku Audio bo byly zdaniem opiniujacych najbardziej neutralne i przyjazne dla wszelkiego typu muzyki i sprzetu oraze nie forsowaly zadnego podzakresu czy wlasnego brzmienia.

3. Jezeli czegos sie obawiac to w malym pokoju wlasnie nieco za duzego basu na niskich poziomach glosnosci - tak byc moze ale szczerze mowiac takich doswiadczen nie robilem.

4. IMHO Jamo D570 sa lepsze od B&W 602 s3

pzdrw

soso

>foni,jgx ma ode mnie Kefki:)

zgadza się, kolumny są od elfana, wnioskuje z wypowiedzi że powinnem uzyskać poprawe brzmienia o jaką mi chodziło, elfan napisz jak sprawują się podłogówki w niewielkim pomieszczeniu

>mi sie sprawuja super ale ja nie mam jamo ;)

sugerujesz ze te Jamo to kicha?:)

wiem że masz fajne klocki ale nie mam tyle kasy niestety :( moze kiedyś bedziesz niedrogo pozbywał się ich to je wezme - prawem serii:)

moich kolumn sie dłuuugo nie pozbede;).A jesli cos to za te pieniadze za jakie je kupiłem jak nie drozej :D.Nie mówie ze jamo sa kicha bo nie słuchałem,ale wiem ze podzespoły jak i jakosc paczek to jakies o klase nizej,jak nie wiecej;).Moja jedna kolumna to prawie 40 kg....Nie pisze tego po to zeby je zachwalac ale przynajmniej po podzespołach mozna ocenic co o jak.Jakosc skrzynek i podzespoły dosc mocno wpływaja na bas,i rezonanse,oczywiscie srojenie wiadomo ze tez jest tu wazne.A Q1 to swietne kolumienki,i napewno nie jest to klasa nizsza od jamo...a napewno nie klasa cenowa...Q1 to podstawki D570 to podłogówka,wiec to dziwne porównanie....Trzeba tez przyznac ze jamo w cenie przynajmniej tej z allegro to dosc solidne kolumny jak na komercyjny wyrób w porównaniu do konkurencji,tej komercyjnej:)

Wg mnie cała seria Q KEFa nie ma startu do tych Jamo (nie słyszałem tylko Q7). Nie rozumiem w ogóle jak można nawet je ze sobą porównywać. Sory ale szybko Elfan zrobiłeś specjalista brzmienia na podstawie oceny zdjęcia. Posłuchaj a nie oceniaj po przetwornikach czy elementach zwrotnicy. Mam nadzieję że się nie obrazisz bo jak wiesz to razem z KEFa startowaliśmy. Ba! Nawet chyba Ciebie na nie namawiałem :-)

KEFy wyglądają bardzo fajnie, jakość wykonania w moich oczach wyższa od tych JAMO (szkło na górze i okleina ....taki sobie efekt jak dla mnie). Brzmieniowo jednak Jamo D kasują KEFa Q.

Ale to moje zdanie. W moim systemie. W moim pokoju. W moich uszach. Aha! To ostanie to nie tylko moich dotyczy - w końcu czasem ktoś tam mnie odwiedzi raz na jakiś czas.....

O wyeksponowaniu średnicy nie ma mowy. Wręcz w KEFach jest ona na tyle wyeksponowana, że człowiek pierwotnie za nią tęskni. Ot taki psikus.

Słuchając rozumu....

"Posłuchaj a nie oceniaj po przetwornikach czy elementach zwrotnicy."

foni,ja wiem ze nie mozna oceniac brzmienia bo konstrukcji ale to o czyms swiadczy,prawda??bo chyba nie powiesz ze to jest pomijalne:).

"Brzmieniowo jednak Jamo D kasują KEFa Q. "

byc moze,ale Twoim zdaniem,w Twoim pokoju z twoim sprzetem,jak napisałes,ale napewno nie jest to inna czy tez nizsza klasa jako produkt......Przedzia łcenowy np Q5 jest taki jak D570...A ze seria Q inaczej gra to juz inna bajka.

Cóż....napisałem u mnie, z moim sprzętem, w moim pokoju itp. itd. bo staram się być maksymalnie obiektywny.

Tak się składa że Jamo D570 miałem okazję słuchać w 3 różnych systemach i żeby było ciekawiej w każdym grały wcześniej KEFy (a to Q1, a to Q4, a to Q5). Grały bo już nie grają. Oczywiście nadal to o niczym nie świadczy. A może jednak? Bo dla mnie jak najbardziej i dlatego z czystym sumieniem powtarzam: to inna klasa i tyle.

Słuchając rozumu....

jgx

Witam. Mam te kolumny ale jak wypadają z Q1 to nie wiem. Jeżeli chodzi o średnice to u mnie jest troche wycofana ale

to jest pewnie wina okablowania. Niskie tony wypadają dobrze ale czasami szczególnie w muzyce rockowej jest ich

troche za duzo. Pozdrawiam

kyrtap napisz w jakim pomieszczeniu (powieżchnia) grają u ciebie te jamo

elfan napisał:

"moich kolumn sie dłuuugo nie pozbede;).A jesli cos to za te pieniadze za jakie je kupiłem jak nie drozej"

zastanawia mnie czemu ktoś miał by za używane kolumny płacić więcej niż za nowe skoro one są w ofercie do kupienia nówki? No chyba że masz jakąś ponadstandardową wersje ale niezauważyłem tego?

a jeśli chodzi klase wykonania Q1 to w pełni się zgodze z Elfanem - jest bardzo dobra, solidne wykonanie i dobra prezencja - połączenie tych monitorów z dedykowanymi standami własnej roboty (podstawa dolna i górna z grubego szkła wiernie odzwierciedla kształt kolumny - dolna większa dla stabilności + stalowe wypełnione piaskiem rury w kolorze srebro + kolce w tym samym kolorze, kabel głośnkiowy poprowadzony w rurze w osobnym tunelu + wokół wygrzany piach wszystko jadnie poklejone UV, ciężkie i stabilne a jednocześnie wzrokowo lekkie) spowodowało że żonka nie chce słyszeć o wymianie ich na jakieś "ogromne podłogowe potwory" :):). No troszke się pochwaliłem:) ale naprawde bardzo mi żal pozbywać się tych kolumn i napewno bym tego nie robił gdyby bardziej podpasowały pod moje preferencje brzmieniowe

foni

myśle że jeśli chodzi o dżwięk to wiesz co piszesz w końcu miałeś i te i te, tymbardziej ze jak twierdzisz słuchałeś tych jamo i kefów w różnych konfiguracjach, chyba zdam się na twoje ucho :) i wezme te jamo, jesli się okaże ze mają za dużo basu w miom pokoju to najwyzej zastosuje wypróbowaną skarpete:)

jgx

no niech Ci będzie że to Elfan chwali wykonanie Q1

A jak będziesz miał wątpliości co do pewnych aspektów brzmienia to poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Narazie więcej nie robię. Podoba mi się i tyle ;-)

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

foni

chyba nie podejżewasz że tego nie czytałem:)

Próbowałeś zalicytować zdajśie te d570, (chyba że to tylko ten sam nick) czy w cenie 1000 PLN nówki po moich testach ocyzwicie, ale mieszkam w blokach by cię intresowały jakby mi jednak dżwięk nie podpasował?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja bym sie powaznie zastanowił!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Foni

kefków nie oddam:) z jamo zobaczymy

Elfan

widziałem już to wcześniej i nawet mocno się zastanawiałem ale jamo będą mnie kosztować 1000PLN (nówki fabryczne) więc różnica jest spora, coprawda jakość napewno również (na korzyść radiconów oczywiście) ale po zmianie mieszkania brak mi kasy:( więc jednak jamo, a z tą zwrotką to prowokujesz:), swoją drogą naprawde taka tragiczna? a co można powiedzieć o przetwornikach? jakiej są klasy i w jakich cenach (coś pisało że po kilkanaście eurasów:(

"zastanawia mnie czemu ktoś miał by za używane kolumny płacić więcej niż za nowe skoro one są w ofercie do kupienia nówki? No chyba że masz jakąś ponadstandardową wersje ale niezauważyłem tego?"

zapomniałem odpowiedziec.Tak,mam wersje co grała na Audioshow 2005.Z logo firmy,i zwrotnica na wyzszej jakosci elementach niz w standardzie i lepszej klasy okablowaniu.POza tym standardowo kolumny te sa sprzedawane jako kit do samodzielnego skłądania,a ja miałem poskładane;)

elfan

wiem ze na temat glosnikow sporo mozesz powiedziec:) ale prosze nie zachwalaj grania po jakosci wykonania i na odwrot - szczegolnie ze jamo nie sluchales, namącisz tylko koledze w glowie. NIE KAŻDE ZŁOTO CO SIĘ ŚWIECI:)

sluchalem juz sporo glosnikow w roznych przedzialach cenowych i powiem tylko tyle: Jamo deklasuja wielu swoich konkurentow a przy obecnej cenie z Allegro to po prostu Hicior i tyle.

"ale prosze nie zachwalaj grania po jakosci wykonania i na odwrot"

ja juz napisałem jakie jest moje zdanie.I nie jestetak ze wiem jak co gra po zdjeciahc produktu.Z tym ze tez napisałem o czym to swiadczy.Moze zle rozumujesz ta jakosc wykonania.Bo dla mnie jakosc wykonania to nie tylko ładnie położony fornir ale tez jakosc paczki jak i zwrotnica,no i przetworniki.Jak pisałem wczesniej,jakosc wykonania jak na cene z allegro tych kolumn jest na poziomie i jest ok.Ale dalej bede twiedziłze seria Q nie jest nizszej klasy kolumnami,ale poprostu inaczej grajacymi....To tyle,nie bede sie juz po kilka razy powtarzał:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.