Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wyciąć końcówkę filmu???

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą o pomoc do znawców edycji plików filmowych. Otóż mam film, który zajmuje 736 MB i muszę wyciąć ostatnie minuty aby zmieścił się na CD. I tu pojawia się problem, ponieważ nie jest to plik avi tylko jakiś BSplayer. Próbowałem go skrócić za pomocą VirtualDuba 1.5.3, ale mi się nie udało bo ten program obsługuje zdaje się tylko pliki avi. Co mam więc zrobić??? Jaki to tego użyć program?

Wiem, że BSplayer to odtwarzacz plików bo sam go mam, ale jak kliknę na ten film to pisze, że typ: BSplayer file więc to raczej nie jest .avi. Zresztą to jakiś dziwny typ pliku bo BSplayer go nie odtwarza, ani All Player także tylko Winamp.

'BSplayer file' to znaczy że dany rodzaj pliku jest skojarzony z programem BSPlayer. Czyli nie znaczy to absolutnie nic. Proponuję Ci otworzyć go w WinAmpie (jeśli faktycznie tylko on Ci go odtwarza) i spróbować znaleźć informacje o właściwościach filmu oraz rodzaju zastosowanego kodeka. A wtedy będziesz wiedział co dalej z tym fantem począć.

BTW próbowałeś to otwierać przy pomocy Windows Media Maker? Wiem, że to gniot ale a nuż okaże się pomocny w edycji końcówki...

A nie można metodą "brute force" po prostu podzielić pliku na 2 częsci, np. 720 i 16MB? Jesli większy się potem będzie odtwarzał to wystarczy. Podzileić mozna chyba Windows Commanderem.

Możesz też ustawić większy overburning w nagrywarce. Najwyżej końcówka pliku się nie zmieści lub nie będzie można wypalic lead-out.

Jak otworzę film w winampie to pisze, że jest to kodek MPEG (to o to chodzi?). Podzieliłem film Windows Commanderem i wyszły mi 3 pliki po 238 MB i jeden 20 MB i jeszcze jeden jakiś CRC co ma 100 bajtów. Jak to teraz scalić aby wyszło 700 MB???

VirtualDubem nic nie mogę wskórać. On zdaje się obsługuje tylko pliki .avi. Jak klikne w commanderze scalaj to znowu mam plik o wielkości 736 MB. Jak to zrobić aby było tylko 700 MB???

WB nie tnie mpeg-ów. CRC to plik kontrolny (cyklicznej nadmiarowości sumy kontrolej (hehe jakie mądre ;) Cyclic Redundacne Checksum). To cos źle podzieliłeś - chyba automatycznie a nie ręcznie - zrób to jeszcze raz. Spróbuj scalić tylko 3 pierwsze lub podzielić od nowa (można wybrać albo typ nośnika albo wielkość fragmnentów).

Jeśli jest to plik mpeg, to najlepiej użyć programu do szybkiego i bezstratnego cięcia takich plików np.: Mpg2Cut2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Commanderem nie dzieliłem automatycznie tylko wybrałem pliki po 200 MB bo taką mam największą mozliwość (jest jeszcze 100 MB, a potem to już tylko 1,44 MB i coś koło tego). Więc nie wiem jak to zrobić. Ściągnąłem ten program Mpg2Cut, ale jak się to przycina (plik z filmem załadowałem ustawiłem suwak, ale co dalej). A ten Windows Media Maker to co to jest i skąd to wziąść???

Jeśli już załadowało film i masz podgląd pierwszej klatki, to klikasz w pierwszy kwadracik po prawej stronie paska przesuwu. Zanaczasz w ten sposób początek filmu. Potem na pasku przesuwu przewiń film do końca, do miejsca obcięcia i kliknij w ostatni kwadracik po prawej stronie. Następnie w menu File nacisnąć Save this Clip i zaczekaj aż program skończy. Uważać trzeba żeby nie zapisywać do tego samego katalogu. Program bardzo prosty w obsłudze, nie trzeba tam niczego dodatkowo ustawiać w opcjach, jeśli tylko chce się przyciąć film.

Dzięki Karmaj za pomoc. Nareszcie sobie przyciąłem jak mi pasowało. Program faktycznie prost w obsłudze (jak się wie co i jak :) i bardzo szybki. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.