Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet ok. 8500 PLN, pomożecie?

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

>Nie jesteś audiofilem jak piszesz .. więc kup tego Denona w środowisku nieadiofili uchodzi on za

>stricte audiofilską i "drogą" markę :)

>

>To tyle w temacie Denona !!!

Amen.

temat wyglada mi na trollowany ale zachowujac sie przyzwoicie napisze, ze najlepiej udaj sie mily 'nowy' czlowieku na forum do jakiegos sklepu z hi-fi i tam popros fachowa obsluge o 'cos za 8500' a oni ci zaprezentuja i jezeli sie spodoba to kup - bedzie pieknie po prostu, jak w bajce.

Kiedys bylem w wielkim sklepie i jakas para ogladala/odsluchiwala komplecik pianocrafta. Nie chce tu obrazac posiadaczy podobnych kompletow ale osmiele sie powiedziec, ze ow konkretny pianocraft w tym konkretnym sklepie gral po prostu tragicznie (pewnie gdzie indziej gra lepiej) - wysokie tony typu krew z uszu i do tego zawrotnie bezbarwny bas jak z najtanszego suba. Moze pan sprzedawca tak podkrecil wszelkie regulacje by zagralo z maksymalnym podbiciem na skrajach pasma - nie wiem. W kazdym razie dzwiekowa tragedia. Kupujaca para wyraznie zaskoczona tym co sie dzieje zatem pan sprzedawca, swietny zapewne fachowiec od hi-fi mowi taki oto tekst:

- Gra swietnie, bardzo czysto.

No i to by byla cala prawda o hi-fi - 'gra czysto'. W moim rozumieniu tych slow po prostu nie szumi. I o to chodzi!

Zatem do sklepu marsz, odsluchujemy i jezeli sie spodoba to kupujemy. A tutejsze wywody forumowiczow? Lepiej zapomniec ;-) Swoja droga - jak ktos chce helicony 400 za 8500 zl to chetnie odsprzedam, na dodatek sa w wersji 'jubileum' ;-)

pzdro

soso

soso, z twojej wypowiedzi bije szczerość, ale i pewna troska o mnie...masz rację, zrobię podobnie jak piszesz: powiem co mam na myśli, poproszę by podpięto mi klocki proponowane przez Was, potem poprosze o sugestię kolesia w sklepie.

Mam tylko jedną uwagę do tematu: kochani, a co byście zrobili, gdyby w pewnym momencie na forum pojawił się człowiek o cudownym słuchu i zasobności portfela takiej, że byłby w stanie kupić cztery nówki cabrio BMW i napisał coś w ten deseń: "co ma być za sprzęt? sprzęt za 10 000zł? cjłopie tyle to moje kable kosztowały!". Morał: każdy kupuje to na co go stać, jakie ma ucho itp. A Wy nie dość że od razu porównujecie swoje z moim to jeszcze między sobą drzecie...ale podoba mi się to!!!!

Re: MariuszJ, 20 Wrz 2006, 12:55

>> Swoja droga - jak ktos chce helicony 400 za 8500 zl to chetnie

>> odsprzedam

>

>Soso, poważka?

ale Dzarro pisze, że słucha "poważki"

co to takiego??!

powazka to klasyka - dzis sie urodziliscie? przeciez to forum audio a nie przedszkole i klocki to nie lego ;-)

a co do heliconow - oczywiscie, za 8500 puszcze nawet i dzis

pzdrw

soso

Re: Machidiel, 20 Wrz 2006, 12:56

>Morał: każdy kupuje to na co go stać, jakie ma ucho itp.

dokładnie!

każdy kupuje to na co go stać :-)

tylko, że mniej ma to wspólnego z budżetem a więcej z umysłem

zauważ, że tu nikt w wątku nie obśmiał Cię z powodu szczupłości Twojego budżetu itp.

wręcz przeciwnie - ja np. zasugerowałem, że bedziesy przepłacać za te Denony, że w istocie ten budżet jest nie tylko wystarczający, ale nawet a duży jak na taki dźwięk

a pieniądze na kable radziłem dołożyć do kolumn

->Machidiel

Moim zdaniem 8500kz to wcale nie tak mało na początek ale trzeba w myśl żelaznej zasady Forum (a jest taka? :-) ruszyć 4 litery do sklepu, tudzież poprosić jakiegoś forumowicza o możliwość posłuchania jego sprzętu, również tzw. DIY. Jeśli chodzi o nowe fanty to w sklepie też można kupić taniej rzecz nową aczkolwiek pochodzącą np. z ekspozycji itp. Jeśli tylko nie będzie to MM, to warto. :-) Ponadto również w sklepach bardzo często stoi sprzęt komisowy w bardzo dobrych cenach i takim też stanie techniczno-wizualnym.

Poza tym poproś sprzedawcę żeby pomógł Ci złożyć zestaw w takiej a takiej cenie, żeby doradził jak najlepiej zainwestować pieniążki (a wtedy możesz upewnic się na forum czy to aby dobre rady). Oprócz jednego sklepu jaki znam, który pokazuje jawnie, że woli kasę klienta niż jego zadowolenie cała reszta chętnie pomoże w temacie, np. Hifi Club na Kopernika (tam raczej drogie rzeczy ale często mają coś komisowego), Audioforte na Rejtana, Audio System na Waliców, Audiofil na Boya, Audiopunkt na Batorego, Top Hifi na Andersa.... itd.

Najlepiej to dawać rady, wiem ale przynajmniej spróbuj.

Pozdrawiam,

Re: soso, 20 Wrz 2006, 13:02

>powazka to klasyka - dzis sie urodziliscie?

? ? ?

obracam się w środowisku melomanów klasycznych

słowa "poważka" nie ma w nim w użyciu

może w innych środowiskach…

Machidiel, 20 Wrz 2006, 12:56

>soso, z twojej wypowiedzi bije szczerość, ale i pewna troska o mnie...masz rację, zrobię podobnie

>jak piszesz: powiem co mam na myśli, poproszę by podpięto mi klocki proponowane przez Was, potem

>poprosze o sugestię kolesia w sklepie.

>Mam tylko jedną uwagę do tematu: kochani, a co byście zrobili, gdyby w pewnym momencie na forum

>pojawił się człowiek o cudownym słuchu i zasobności portfela takiej, że byłby w stanie kupić cztery

>nówki cabrio BMW i napisał coś w ten deseń: "co ma być za sprzęt? sprzęt za 10 000zł? cjłopie tyle

>to moje kable kosztowały!". Morał: każdy kupuje to na co go stać, jakie ma ucho itp. A Wy nie dość

>że od razu porównujecie swoje z moim to jeszcze między sobą drzecie...ale podoba mi się to!!!!

KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :)

A sprzedawca wciśnie Ci to co mu najdłużej zalega na półce lub ewentulanie to na czym ma największą marżę!

Moja rada w tym budżecie 2hand od audiofila :)

zdezi

ps. stempur sprzedaje swoje kolumny a on słucha mocnego rocka !!!

Re: Profil, 20 Wrz 2006, 13:04

>Poza tym poproś sprzedawcę żeby pomógł Ci złożyć zestaw w takiej a takiej cenie, żeby doradził jak

>najlepiej zainwestować pieniążki

żartujesz czy jesteś sprzedawcą?

Profil, dzięki.

Najbliższy sklep, w którym mogę dokonać i odsłuchu i zobaczyć jak wypada koncert to sklep Albatros w Gdańsku lub w Gdyni.

Może ktoś tam już był?

A co relatywności ceny to...cieszcie się, że nie napisała tutaj moja koleżanka, która jka usłyszała, że chcę wydać ponad 8kzł, krzyknęła: "O Boziu! A ja kupię wierzę za 1000zł i tak samo zagra." Po czym pokłusowała w las...

>A sprzedawca wciśnie Ci to co mu najdłużej zalega na półce lub ewentulanie to na czym ma największą marżę!

no właśnie :-))

a w ogóle to Zdezi ma rację:

KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :) KUP DENONA + JBL !!! To dobry wybór dla black-metalowca :)

->Machidiel,

Tym bardziej się nie spiesz, wierzę w Twój wybór, nie sprzedawcy a Warszawa jest w Polsce, poświęć 1 dzień na poszukiwania swojego dźwięku.

Pozdr.

->graaf,

Widocznie nigdy nie kupiłeś nic w 'normalnym' sklepie tylko w MM lub na tureckim straganie :-)

kupowałem w Audiofanie i Audioklanie

a odpowiem Ci słowani Zdeziego:

>A sprzedawca wciśnie Ci to co mu najdłużej zalega na półce lub ewentulanie to na czym ma największą marżę

i tyle o "radach sprzedawców"

Profil -->

Sprzęt mam zamiar nabyć w połowie listopada, więc nie ma pośpiechu. Pojeżdżę, poszukam. popytam. A zapytanie na forum powinieniem był zostawić sobie na koniec...młody jestem, uczę się.

Trzymaj się, równy chłop z Ciebie

JarlBjorn, 20 Wrz 2006, 13:09

>>a co do heliconow - oczywiscie, za 8500 puszcze nawet i dzis

>

>A jakim kolumnom ustapia pola, jesli wolno zapytac?

Zakupilbym helicony 800, ktore mialem przez miesiac u siebie i bardzo mi sie podobaly. Ze wzgledow finansowych pomyslalem, ze kupie 400, zaoszczedze i bedzie to samo bo pokoj nieduzy, 50 m2 i 400-tki wystarcza. Ale okazalo sie, ze 400 od 800 roznia sie nie tylko basem ale to z gruntu nieco inne brzmienie. To tak w skrocie.

pzdro

soso

Rady Profila są z pewnością cenne. Jedna uwaga - na Waliców można zaufać sprzedawcom, ale jak pojawi się nerwowy brodacz ok. 50-ki(szef) to lepiej przełożyć odsłuch na inny dzień. Najleosza obsługa jest bez wątpienia w Audioforte.

> Soso

Rzucilem okiem na strone polskiego dystrubutora, cena tych Heliconow jest "odjechana", 12,9 tys. zl za sztuke... Za 9500 mozna miec nowe Electry 936 - para. Podejrzewam ze masz jakies zagraniczne zrodlo...

>Rady Profila są z pewnością cenne. Jedna uwaga - na Waliców można zaufać sprzedawcom, ale jak

>pojawi się nerwowy brodacz ok. 50-ki(szef) to lepiej przełożyć odsłuch na inny dzień. Najleosza

>obsługa jest bez wątpienia w Audioforte.

Przyjąłem do wiadomości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.