Skocz do zawartości
IGNORED

jakie komponenty do pudel tonsil zg15c11

Benjamin Braddock

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam Zg 10-c/8-2 (dokladna nazwa) siedza tam GDN 16/12 i GDW 9/15. Wiadomo hardcorowej imprezy na tym nie zrobisz ale do milego sluchania beda idealne. Umnie graja rowniez pod radmorem 5102, a czasem pod 5412 na12m^2 i naprawde to wystarczy do naglosnienia takiego pokoju.

wiesz nie mam potrzeby grac glosno , mocno, ale lubie czysty wyrazisty dzwiek , slucham w wiekszosci Jazzu i Electroniki a tam potrzebna jest tak dynamika bardziej niz glosny dzwiek. a slucham z winyli duzo wiec samo to daje dobry dzwiek... a pokuj mam troszke ponad 15m2

jeszcze jedno lub dwa pytania!

czy w pudle to wszystkie scianki wylozyc watą

i drugie

czy glupim byloby pomyslem na przednia scianke kolumny dokrecic deske z nowo nawierconymi i dopasowanymi otworami ( chodzi mi o deske tych samych wymiarow , sprawialo by to wrazenie ze kolumna jest glebsza a i lepiej trzymalyby sie przetwoeniki drewna niz płyty) oprucz tego ladnie pomalowana lakierem deska wyglada lepiej niz nie jedna okleina.... ale to tylko pomysl narazie

Jeżeli chodzi o dodanie deski na przód, to...

Moim zdaniem to naprawdę niezły pomysł. Trzeba by się postarać, żeby to dobrze dopasować wyglądem. Ale pogrubienie przedniej ścianki, oprócz lepszego doasowania otworów do głośników, powinno też usztywnić ściankę, co jest jak najbardziej pozytywne.

A wata...

Myślę, że najlepiej wypełnić watą całe wnętrze skrzyneczek. Raczej nie ubijałbym tej waty na siłę, ale luźno wrzuconą watą raczej wypełniłbym całe skrzynki.

Janusz z Torunia

Faktycznie dolozenie dodatkowej plyty na przod bardziej usztywni konstrukcje ale czy w tak malych monitorkach jest sens sie w to bawic, przeciez tu nie bedzie naprezen jak wystepuja w subwooferach na 20cm glosnikach nie wspominajac o 30cm. Lepiej wlozyc poprzecznie belke rozporowa miedzy sciankami niz bawic sie w przednia plyte. A co do wytlumienia, to duzo trzeba eksperymentowac z tym bo wytlumienie daje rozne efekty. Ja bym dal ok 2cm gabki na scianki i luzno wylozyl wata badz tzw watolina - takie wytlumienie mysle, ze wystarczy.

> Stodal

To się zgadza, że przy tak małej powierzchni usztywnienie nie jest konieczne.

Ale Benjamin zamierza to zrobić w innym celu. O ile dobrze zrozumiałem, obecne otwory w przedniej ściance nie pasują do głośników. I żeby to poprawić, to można dać "nową" przednią ściankę.

A że przy okazji ona się dodatkowo usztywni, to z tego powodu niekoniecznie będzie lepiej, ale na pewno nie gorzej.

Janusz z Torunia

> Benjamin Braddock

Witam, tak sie skalda, ze jakies 4-5 lat temu mialem podobny dylemat, kiedy dostalem takie obudowy. Grzebalem w nich przez caly ten czas, zmienialem niskotonowy, wysokotonowe i kombinowalem wciaz ze zwrotnicami. Kolumny rok temu zastapilem Phonarami, bo dosc juz mialem tych roszad, a i oczekiwania wzrosly. Niemniej jednak to, na czym stanelo, to glosnik niskotonowy Tonsila: GDN20/60/11 z celulozowa membrana, glosnik wysokotonowy Peerless DT-100 - bardzo ladny tweeter, polecam Ci, gra bardzo ladnie, wyraziscie ale nie ostro (!), mozna powiedziec miodnie. I nie jest drogi! Na pewno zmiescisz sie w swoim przedziale, a moze cos jeszcze zostanie na jakies standy. Zwrotnica byla zbudowana na cewkach powietrznych i kondensatorach Jantzena z allegro, ale zabij mnie, juz nie pamietam podzialu ani stromosci, musialbym rozebrac kolumny.

Acha, w przyplywie emocji, dolozylem jeszcze bassreflex - ale nie jest konieczny, GDN w zamknietej obudowie gral bardziej punktualnie:) Ale za to moglem zejsc do pozycji flat we wzmacniaczu:)

Kolumny mam do dzis, bo zal mi ich oddac i graja okazyjnie z komputerem i WS-ką Unitry:)

Jak bede mial chwile, to dorzuce zdjecia.

Pozdrawiam

Oto zdjecia moich sentymentalnych wynalazkow, na audiofilskich 'standach' prosto z salonu Ikei:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-693-100005692 1170301218_thumb.jpg

post-693-100005693 1170301216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakbys mial ochote na te Peerlessy, polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - szybko i sprawnie

Ukryta Zawartość

pieknie zrobione , tez sie zastanawiam nad bassreflexem ale nie znam sie tak dobrze na tym, wiec nie wiem, a glosniki to teoretycznie juz mam, ale dzieki za propozycje.

m4c - gadasz bzdury i nawet nie rozorozniasz wielkosci obudowy, a to wprowadza w blad. Jak mogles miec od Zg-15 jak te na zdjeciach to wygladaja jak od ZG-30c - w nich siedzial GDN 20/40 i gdwk 9/40 badz 9/80. Nie wyobrazalne jest wsadzenie GDN 20/60 w kolumne o szerokosci 20cm liczonej od krawedzi do krawedzi, a taka szerokosc maja Zg15c.

panowie potrzebuje schematu zwrotnicy do zestawu ktory buduje

czy ktos sie podejmie tego?

bardzo prosze o pomoc

mam osobe chetna do zrobienia zwrotnic, ale schematu nie mam i w tym wasza rola

dane przetwornikow:-

wysokie tony

GDW9/15/5(srebrna nakładka przeciwpyłowa i kosz częściowo otwarty, jak w np. GDM10/cośtam stosowanych w SPACE86).

niskie tony

GDN 16/30 8 ohm

nie wiem czy to ma znaczenie ale bede chcial to podlaczyc (pod RADMORA model 5102 HI FI QUASI QUADRO)

czesc

proponuje moze zrobic cos takiego. jest to co prawda oparte na teorii. Jak widac ze schematu dla niskotonowego mamy I-y rzad czyli najprotszy filtr dolnoprzepustowy - cewka wlaczona szeregowo, a dla wysokotonowego II-i rzad + tlumik by wyrownac efektywnosc. Podzial powinien wypasc ok 3.6kHz. Prosta zwrotnica bez zadnych zaawansowanych roziwzan technicznych. Mozna tez wykorzystac stara zwrotnice ale trzeba by pomierzyc cewki bo nie wiem jaka one mialy wartosci indukcynosci i rezystancji. Przepraszam, ze taki schemat rysowany w paincie ale jestem po 3 piwkach :) i nie mam lepszego programu obecnie zainstalowanego.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwoliłem sobie nieco poprawić schemat. Proponuję zwiększyć cewkę na GDN do ok.1mH dla głośnika 8ohm, dołożyć może równolegle kondensator 10-16uF, C1 4.7-6.8uF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden: Czyli proponujesz wieksze tluminie dla GDN z tego co wiem po osluchaniu sie z tym glosnikiem i po wykresie to on ma dziwny rezonans membrany gdzies tak ok 3.5-4 kHz czy ten kondensator go zniweluje? - pytam bo zwrotnice to jeszcze dla mnie czarna magia. A co do wartosci cewki by zwiekszyc jej wartosc do 1mH to czy nie obnizy pasma przenoszenia GDN-a?, zeby nie bylo jakies dziury miedzy GDWK. Ale czytajac twoje posty co do propozycji zwrotnic to raczej nie ma co dyskutowac :). moze kiedys bede wiedzial tyle co ty :) hehe.

> Stodal

Ten kondensator, który jest na schemacie, nie jest przecież w układzie z GDN, tylko z GDW, więc zbytnio nie wpływa na pracę tego pierwszego. Albo nawet wcale nie wpływa.

Na Twoim schemacie kondensator (razem z cewką) był połączony równolegle do głośnika wysoko-tonowego, i właściwie równolegle do wszystkiego. Był to zupełnie błędny schemat.

Kondensator ten MUSI być szeregowo z głośnikiem wysoko-tonowym. Tak, jak to poprawił Molibden.

Janusz z Torunia

Teraz spojrzalem na moj schemat o Jezu ale blad faktycznie, przepraszam. Tak to jest jak sie po 3 piwach pisze. :). Prosze o wybaczenie. Wystarczy pkt pominac i zupelnie inny schemat wyszedl tak mialo byc pierwotnie ale zje***.

-->Benjamin Braddock, chyba trochę Cię okłamałem, GDW9/15/5 nie ma srebrnej nakładki przeciwpyłowej (GDW9/15/9 ma natomiast taką).

Pomysł z podwójną przenią ścianką jest ciekawy, przy okazji możesz od środka zaślepić otwór wysokotonwca - GDW9/15/5 ma w odróżnieniu od innych wersji 9/15 cztery dodatkowe otwory z tyłu kosza (zdaje się że może się to skonczyć "gryzieniem" się z niskośredniotonowcem).

Tak przy okazji, ta druga parka skrzynek o której wspominałeś, może wygląda tak jak na zdjęciu?

-->Stodal, Yanoosh, a 2,2uF kondesator w szereg z wysokotonowcem nie starczyłby za zwrotnicę?

Miałem(powiedzmy że jeszcze mam...) Zg15 (praktycznie identyczne z tymi na zdjęciu) w których siedział GDN16/15 (nie cięty elektrycznie) i GDW9/15/3 z 2,2uF kondkiem szeregowo podpiętym. Grało to całkiem całkiem (skrzynka miała chyba minimalnie mnięjszą objętość od tej Benjaminowej).

No może że GDN16/30 znacznie odbiega parametrami T/S od GDN16/15.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.