Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor Optoma HD70

krzy$

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy widziałeś film "Miasto gniewu", jest taka jedna nocna scena, kamera pokazuje światła reflektorów samochodu. Jak wygladają te światła na AE900? Czy widać szczygóły szkła reflektora?

>>KOpyt25

ja bym moich uwag nie traktował jako problemów. AE900 generuje dużo lepszy obraz w ciemnych scenach niż mój telewizor (poczciwy Thomson Scenium), ale jak już pisałem - zawsze może być lepiej.

już bardziej przeszkadza mi problem rozjaśnienia obrazu.

Otóż ja nie mam problemu z ciemnymi scenami po kalibracji (dla mnie detale w ciemnych scenach są istotne, jak np. ciemna strona twarzy, odcienie czarnej kurtki, ciemne zaułki w otoczeniu itp.)

W trybie przeznaczonym do pomieszczeń z pełną kontrolą światła (kino klasyczne) Z4 schodzi u mnie do takiego poziomu ze nie widzę granicy między czarnym pasem "wyświetlanym" u góry i dołu obrazu a obszarem ekranu poza obszarem wyświetlania. Ale ja nie mam idelanego pomieszczenia więc nawet z projektorem dużo wyższej klasy lepiej mieć nie będę. No chyba zebym przemalował ściany na ciemny kolor, ale to w moim przypadku odpada.

Jednak ja bym się nie kierował tylko tym ile jest czarnego w czarnym. Dla mnie istotne cechy które wpływają na przyjemniść oglądanie to przede wszystkim: nasycenie kolorów, szcegółowośc i tonacja cieni, tonacja kolorów, ostrość i tzw trójwymiarowość obrazu, jasność - tak ja lubie jasny obraz (dający pop up), funkcjonalność oraz jakość produktu.

O jakości myśle ze mógłbym sporo napisać z własnego doświadczenia (poprzedni projektor) oraz cytując innych uzytkowników z innegp forum. I mam na myśli typy zastosowanych lamp. Ale to może później. Dodatkowo nie chce sie narazać niektórym forumowiczom którzy na pewno będą ostro polemizować.

>Konrado

>W trybie przeznaczonym do pomieszczeń z pełną kontrolą światła (kino klasyczne) Z4 schodzi u mnie do takiego poziomu ze nie widzę granicy między czarnym pasem "wyświetlanym" u góry i dołu obrazu a obszarem ekranu poza obszarem wyświetlania

Mozesz to inaczej wytłumaczyć bo nie rozumiem.

W ciemnych scenach napisałeś ,ze po kalibracji jest OK. Wiec zgłupiałem.

Zdjęcia z Optoma HD70 z jednego z zachodnich forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kopyt, pomieszczenie z pełną kontrolą światła (full light controlled room) oznacza pomieszczenie w którym nie ma żadnych nieporządanych źródeł światła zewnętrznego ani wewnętrznego (tzn można je w każdej chwili wyeliminować poprzez zgaszenie świateł i założenie np. specjalnych rolet) ORAZ w którym ściany/sufity i wszystkie elementy wyposażenia nie odbijają światła (są np. pomalowane na mocno ciemne kolory).

Jak ktoś dysponuje takim dedykowanym pomieszczeniem to może powiedzieć ze ma pełną kontrolę światła dla potrzeb kina domowego.

Tylko w takim pomieszczeniu można osiągnąć wysokie kontrasty i głębsze czernie. Mam nadzieje ze teraz jest zrozumiałe:)

"W trybie przeznaczonym do pomieszczeń z pełną kontrolą światła (kino klasyczne) Z4 schodzi u mnie do takiego poziomu ze nie widzę granicy między czarnym pasem "wyświetlanym" u góry i dołu obrazu a obszarem ekranu poza obszarem wyświetlania"

Inaczej to ujmując czarne pasy przy projekcji w tym "najciemniejszym" trybie są tak samo czarne jak ekran na który nie pada "swiatło" projektora pod/nad tymi czarnymi pasami (ekran mam dłuższy niż wysokość obrazu).

Tylko ja nie mam pomieszczenia z pełną kontrolą światła więc wszelkie czernie (te w obrazie jak i powierznie poza obszarem obrazu) są rozjasniane przez odbicia od ścian i sufitu.

>Konrado

Czy wyświetlając czarny obraz (jakkolwiek sprzecznie by to nie zabrzmiało) róznież nie możesz rozróżnić obszaru ekranu objętego projekcją od nie objętego? W takim trybie (jeżeli projektor jest jedynym źródłem światła)zaciemnienie ścian czy jego brak ma mniejsze znaczenie bo udział światła rozproszonego jest praktycznie pomijalny. Jeżeli nie rozróżniasz to Twój Z4 ma wręcz fenomenalną czerń, lepszą od abstrakcyjnie drogich DLP.

No to nie wiem -- ale tak jest. Fakt. A czerń nie jest taka fenomenalna bo wyrażnie obraz jest rozjaśniony przez odbicia od ścian i sufitu. Nie wiem jak inaczej mam to powiedzieć. Zapraszam kogoś z cyfrówką jak ktoś niedowierza.

Ale "na co dzień" nie używam trybu "kino klasyczne "- jak dla mnie jest za ciemny. Uzywam zmodyfikowanego/kalibrowanego trybu "kino twórcze". Takie moje preferencje.

Piotrek_PP, 17 Paź 2006, 00:17

>Czy ktoś oprócz Krzy$-ia oglądał tą Optomę albo Mitsu?

Porównywałem oba na tym samym ekranie. Wybrałem mitsubishi ze względu na "precyzyjniejszy" obraz. Ostrzejszy to byłoby za duże słowo. Z perspektywy czasu patrząc to chętnie bym je ponownie porównał. Wówczas olbrzymie wrażenie na mnie zrobiła przede wszystkim ilośc detali (np. pory skóry, niedokładności makijażu), plastyczność obrazu. Dzisiaj wiekszą uwagę bym zwrócił na kolory

=>meloman

projektor wybrałem bo nie przeszkadza w ustawieniu kolumn

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek_P. Dzisiaj wieczorem podintrygowany i pewny siebie sprawdziłem jeszcze raz moje stwierdzenie włączając projetcje:

>"W trybie przeznaczonym do pomieszczeń z pełną kontrolą światła (kino klasyczne) Z4 schodzi u mnie

>do takiego poziomu ze nie widzę granicy między czarnym pasem "wyświetlanym" u góry i dołu obrazu a

>obszarem ekranu poza obszarem wyświetlania"

>

>Inaczej to ujmując czarne pasy przy projekcji w tym "najciemniejszym" trybie są tak samo czarne jak

>ekran na który nie pada "swiatło" projektora pod/nad tymi czarnymi pasami

i... muszę przyznać sie do nieumyślnego wprowadzenia czytelników w błąd i umieszczenia niniejszego sprostowania:

Otóż pasy są widoczne w każdym trybie (a szczególnie w trybach ciemnych). Są owszem momenty - część scen - w trybach kontrastowych kiedy granica o której pisałem się zaciera ale nie jest to permanentne więc granicę generalnie widać zawsze. Szkoda ze nie mam cyfrówki bo bym pokazał taką scenę.

Nie wiem dlaczego ale miałem inne wrażenie pisząc poprzednie posty, z czego sie teraz wycofuje.

Nie zmienia to faktu że z czerni jestem na prawdę zadowolony i podtrzymuje wszystkie inne rzeczy o których pisałem.

Mam nadzieje ze ta errata wyjaśniła nieporozumienie jakie mogłem wywołać oraz oszczędziła mi posądzenie mnie o stronniczośc:)

Piotrek_P. Dzisiaj wieczorem podintrygowany i pewny siebie sprawdziłem jeszcze raz moje stwierdzenie włączając projetcje:

>"W trybie przeznaczonym do pomieszczeń z pełną kontrolą światła (kino klasyczne) Z4 schodzi u mnie

>do takiego poziomu ze nie widzę granicy między czarnym pasem "wyświetlanym" u góry i dołu obrazu a

>obszarem ekranu poza obszarem wyświetlania"

>

>Inaczej to ujmując czarne pasy przy projekcji w tym "najciemniejszym" trybie są tak samo czarne jak

>ekran na który nie pada "swiatło" projektora pod/nad tymi czarnymi pasami

i... muszę przyznać sie do nieumyślnego wprowadzenia czytelników w błąd i umieszczenia niniejszego sprostowania:

Otóż pasy są widoczne w każdym trybie (a szczególnie w trybach ciemnych). Są owszem momenty - część scen - w trybach kontrastowych kiedy granica o której pisałem się zaciera ale nie jest to permanentne więc granicę generalnie widać zawsze. Szkoda ze nie mam cyfrówki bo bym pokazał taką scenę.

Nie wiem dlaczego ale miałem inne wrażenie pisząc poprzednie posty, z czego sie teraz wycofuje.

Nie zmienia to faktu że z czerni jestem na prawdę zadowolony i podtrzymuje wszystkie inne rzeczy o których pisałem.

Mam nadzieje ze ta errata wyjaśniła nieporozumienie jakie mogłem wywołać oraz oszczędziła mi posądzenie mnie o stronniczośc:)

I to się zgadza, oglądając materiał z DVD który jest w rozdzielczości natywnej tego projektora.

Możesz mieć problemy, obym sie mylił z materiałem HD z satelity "n", bo może sie okazać że jedynym wyjściem będzie component i gorszy obraz HD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.