Skocz do zawartości
IGNORED

DAC war

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma ten przewód Klotz? Czy zamiana z Real Cable AN 9901 przyniesie poprawę czy będzie to jedynie zamiana siekierki na kijek ? Zamieszczam linki do obu przewodów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644598

Obecnie mam ten Real cable ale wydaje mi się, że można jeszcze sporo wycisnąć z tego DAC-a poprzez właśnie przewodzik cyfrowy i wymianę Op-ampów. Ps. Ile kosztuje sztuka tego DY2000 i gdzie można je kupić ?

===>>> mad_z

Jak przedstawiała by się możliwość dokonania upgrade-u ? Wiem, że już o tym pisałeś ale chodzi mi o to czy trzeba im odesłać całego DAC-a czy wystarczy konkretną płytkę ?

Ps. Koszt trochę ponad 100 zł nie jest taki wysoki więc warto by było to solidnie rozważyć:)

AT

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644599

TheOne2005,

ten Klotz nie jest COAX'em cyfrowym. Jakas sciema.

Co do upgrade - jesli to ma byc tylko Black Gate i op-ampy to mozesz to nawet zrobic sam.

Koszt wysylki calego DAC to za duzo - za to mozesz zrobic niezly upgrade tu w polszy.

Wysylanie PCB od zasilania to tez niemala kwota - tam sa wstawiane blackgate.

Tymczasowo rozejrzyj sie za op-ampami w zakladce DIY, jest tam watek pt Rozne kostki do wziecia - za nieduza cene wychaczysz na pewno.

Co do blackgate na razie bym sie powstrzymal. Na razie..

Co do innych upgrade - jeszcze mam pare pomyslów w zanadrzu i bede robil update w tym watku.

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644687

odnosnie kabla coaxialnego, nie ma co przesadzac.

pozadny kabel cyfrowy 75ohm np wspominana Bedea wymiata.

bylo pare watkow na forum ale w przypadku uzycia RCA jako koncowki dla coaxa warto by kabel nie byl krotszy niz 1,5m. Cos pomiedzy 1.5-2m, brzmi jak voodooo, ale tak pisal niektorym znany Jocko z diyaudio.com(jakby ktos nie wiedzial koles ma na karku lata pracy dla Philipsa w cyfrowce) - malo mam pradu na szukanie dzisiaj linkow o liniach transmisyjnych i odbiciach, lektura wybitnie nie na wieczor sobotni.

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644694

Panowie, chcę ten DAC z HK ściagnąć, Mad_z czy dowiadywałeś się, jak wygląda sprawa z przesyłką nieubezpieczoną za 41 USD? Mało kasy a tu juz stówa w kieszeni, jakby nie było... Brałem z Europy droższe rzeczy zwykłym kurierem i było OK. Boję się tylko, że mi to wsiąknie gdzie po drodze.

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644774

bojaco, 11 Lis 2006, 23:18

nie dowiadywalem.

trudno powiedziec jaki moze byc efekt. nie spotkalem sie tam z kretactwem i zlym traktowaniem towaru/paczek - mowie o HK.

O ile mnie pamiec nie myli to w zwyklej paczce z HK otrzymalem kiedys Aurum Cantus - szlo to z 3 tygodnie ale bez problemow.

co sie wydarzy na poczcie polskiej - to juz wielka niewiadoma.

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644795

Pozwól że skorzystam póki jeszcze nie śpisz ;) Ja nadal w pracy, do rzeczy - Zhaolu mozna kupic z free upgread-em. Na stronie są tam dwie wersje tegoż A i B. Zamawia się jedną z nich, czy obie czynności wchodzą w skład modyfikacji?

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644798

Dzięki za pomoc. Zbiorę się do kupy, zamówię. Chciałem z UK, jest tanio ale okazało się że z tańszym czipem a ja chcę CS. Teraz ślęczę na allegro i patrzę na sieciówki i coaxiale :) Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644806

Zna to ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co do Klotza, to mam ten zwykły interkonekt, ten sam sprzedający, faktycznie coś nie tak z tym coaxialem?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644812

mad_z, 12 Lis 2006, 00:05

>To nie jest kabel cyfrowy. Ktos chce zarobic na niewiedzy innych.

to bylo odnosnie Klotza.

tego z linku nie znam. ja uzywam Bedea. link i zrodlo podane w tym watku wczesniej.

pozdrawiam;)

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644816

Zadałem pytanie temu Panu od Klotz-a. W jaki sposób jest to możliwe aby z tego przewodu powstał przewód cyfrowy. Oto odpowiedź:

Dobry wieczór,

parametry Klotza La Grange są następujące:

>rezystancja < 85 Ohm/km

>pojemnosc pomiedzy przewodnikami 70pF/m

>rezystancja izolacji > 1GOhm x km

Podobnie jak kable firm takich jak VdH (np. słynny The Second - używany do połączeń mikrofonowych w studiach), Monster, Nordost, Audioton, Klotz La Grange znakomicie sprawdza się zarówno w systemach domowych oraz zastosowaniach studyjnych. Napięcia sygnałów rzędu 2V - 4 V - 16 V stosowane w mikserach, wtyczkach programowych, instrumentach klawiszowych, procesorach efektowych, etc. to typowe napięcia stosowane w systemach audio (np. większość audiofilskich preampów lampowych steruje końcówkami mocy napięciem do 16 V; na rynku hi end Krell, Mark Levinson, Wadia, Proceed etc. stosuje przeważnie 4 V max. sygnału wyjściowego w źródłach).

La Grange zalecany jest przez firmę Klotz do zastosowań profesjonalnych, studyjnych, instrumentalnych, ze względu na plastyczną, a zarazem bardzo grubą i wytrzymałą na zginanie powłokę izolacyjną, co nie przeszkadza aby był jednym z najlepszych interkonektów audiofilskich w wysokich rejonach cenowych (gdy mowa o liderach ewentualnej konkurencji na tym rynku), co zauważyła m.in. redakcja brytyjskiego Hi-Fi Choice (używają La Grange przy testowaniu urządzeń wysokiego i bardzo wysokiego segmentu cenowego).

Wykorzystane wtyki produkowane sa na dokladnie takiej samej linii produkcyjnej co WBT 0144. Roznic mechanicznych nie ma. Wtyki roznia sie materialem i kolorystyka - WBT to zlocony mosiadz, natomiast kopie wykonane sa ze stopu aluminium, miedzi, krzemu, magnezu, niklu i manganu i rodu (25% - dodatki stopowe) rozwiazanie stosowane np. w hi-endowych wtykach Mitchell (JM Lab Grande Utopia, Cabasse Atlantis) - ich impedancja zbliza sie - za sprawą użycia rodu - podobnie jak szwajcarskich Neutrikow Profi, do 75 ohmow (czyli procent filtracji elektrycznej w warunkach niskosygnalowych jest bliski zera). Firmy produkujace sprzet absolutnie topowy (wadia, mark levinson itp.) bardzo rzadko stosuja konfekcje pozlacana (jedynie w tanszych modelach). Przewaga struktury homogenicznej jest oczywista, gl. ze wzgledu na efekty naskorkowosci, szkodliwe potencjaly elektryczne tworzace sie na granicy laczenia materia! low o roznej charakterystyce przewodliwosci, powodujace tzw. efekt kondensatorowy.

Wtyki sa wykonywane w systemie OEM. W edycji, ktora mam w tej chwili, firmuje je Alphard (dokladnie te same wtyki stosuje firma GLD w interkonektach za kilkaset zlotych - oglasza sie chyba na Allegro).

Zarowno Alphard jak i oryginalne WBT nie zachowuja sie jak filtry dolno, lub gorno - przepustowe, jak wiekszosc niedrogich wtykow. Dlatego wlasnie zostaly wyselekcjonowane do produkcji tych IC. Alphardy to jedyne wtyczki w cenach budzetowych, ktore okreslilbym jako zblizajace sie do poziomu hi-end.

Kable sa lutowane w specjalistycznej firmie zajmujacej sie m.in. konfekcjonowaniem przewodów dla studiow nagraniowych, przy wykorzystaniu zaawansowanych stacji lutowniczych Hirschmann z precyzja ustawiania temperatury do 1st.C co jest bardzo wazne w wypadku stosowania przemyslowej cyny bezolowiowej z dodatkiem srebra (nie zadne WBT i Cynele zawierające 37% olowiu) - temperatura lutowania 390 st. dla uzyskania menisku wypuklego na pinie sygnalu goracego. Czas lutownia 0,8 sekundy (przegrzanie o pare dziesiatych sekundy natychmiast powoduje powstanie efektu kondensatorowego punktu lutowania, impedancja kabla rosnie geometrycznie).

Firma wykonująca wersję cyfową La Grange w ten sposób wyjaśnia sposób uzyskania impedancji falowej tej wielkości:

"Analiza modułu wartości modułu impedancji wejściowej |Zwe| linii długiej o impedancji falowej Z0 w zależności od impedancji końcowej Zk linii (np. przewodu COAXIAL) oraz jej długości x (rys.1).

Rys.1. Schemat zasilania impedancji końcowej Zk przez linię długą [1].

Wyrażenie określające impedancję wejściową układu z rysunku 1 przedstawia się następująco [1]:

(1)

gdzie x jest odległością w metrach badanych zacisków wejściowych od końca linii oraz

(2)

(3)

Wzór (3) przedstawia stałą propagacji w linii długiej. Wyraża ona tłumienie oraz "efekty" fazowe w linii.

Jak widać, linię długą można przedstawić jedynie przy pomocy 4 parametrów:

R - rezystancja jednostkowa [ohm/m],

G - upływność jednostkowa [s/m],

L - indukcyjność jednostkowa [H/m],

C - pojemność jednostkowa [F/m].

A jak ma się wzór (1) do praktyki?

Przy Zk=Z0 wyrażenie (1) przekształca się do postaci

(4)

Zatem impedancja wejściowa układu zależy wtedy jedynie od impedancji falowej linii. Nie zależy natomiast od takich czynników jak długość linii, jej tłumienia, "jakości kabla" itd. Równość jedynie modułów |Zk|=|Z0| nie jest wystarczającym warunkiem na uzyskanie związku (4) - może to być jedna z przyczyn "wojny" pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami "przycinania kabla".

Zakładam przykładową częstotliwość sygnału 30MHz. Przyjmuję hipotetyczny kabel o parametrach:

R=0 ohm/m; L=250 nH/m; G=0 S/m i C=100 pF/m

Mamy więc bezstratny kabel o Z0=50ohm i typowych wartościach L i C.

Po obciążeniu go impedancją Zk=50ohm otrzymujemy następujący przebieg |Zwe(x)|:

Rys.2. |Zwe(x)| przy Zk=Z0=50ohm przy zerowych stratach w linii (R=0 ohm/m; L=250 nH/m; G=0 S/m i C=100 pF/m).

Zgodnie z wcześniejszym spostrzeżeniem otrzymaliśmy stałą wartość impedancji wejściowej. Naruszmy teraz warunek Zk=Z0. Niech np. będzie Zk=100ohm (rys.3).

Rys.3. |Zwe(x)| przy Zk=100ohm. Parametry linii: bezstratna, Z0=50ohm; R=0 ohm/m; L=250 nH/m; G=0 S/m i C=100 pF/m.

Oczywiście przy zerowej odległości zacisków wejściowych od końca linii (x=0) otrzymujemy łatwą do przewidzenia wartość Zwe=Zk=100ohm. Przy zwiększaniu x zmniejsza się |Zwe|. Podobnie zachowuje się linia długa rozwarta na końcu - również mamy zmniejszanie się |Zwe|. Przy dalszym zwiększaniu x mamy oscylacje |Zwe| co pół fali w przewodzie, które pozwalają na wyznaczenie wsp. skrócenia (ok. 0,68). Zasadniczym spostrzeżeniem są granice tych oscylacji - wg. rysunku 3 są to wartości impedancji od 25 do 100ohm. A więc w tym przypadku mamy zachowany warunek

(5)

Czyli wskazanie umieszczonego na wejściu linii reflektometra nigdy nie przekroczy wartości rzeczywistego SWR.

Można przyjąć ekstrema lewej strony powyższej nierówności (obwiednia analizowanych przebiegów) za rzetelną metodę pomiaru SWR (nierówność 5 zamienia się wtedy w równanie).

Dobierając długość przewodu (skracanie lub wydłużanie) możemy tu tylko poprawić sytuację, czyli przybliżyć Zwe do Z0, a więc zmniejszyć wartość "fikcyjnego SWR", zmierzonego przy nadajniku."

Ukryta Zawartość

post-6639-100003421 1170304476_thumb.gif

post-6639-100003422 1170304475_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644884

I jeszcze jedno zdjęcie, które było z załączniku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AT

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644885

co za miazga. koles rzucil wzroami by bardziej zamiszac ludziom i propaganda.

specjalista nie jestem ale:

1. "ich impedancja zbliza sie - za sprawą użycia rodu - podobnie jak szwajcarskich Neutrikow Profi, do 75 ohmow "

jesli wtyk ma miec 75ohm!! to musi miec odpowiednie wymiary(chodzi tu o stosunek grubosci bolca srodkowego do obwody metalowego pierscienia tworzacego mase)

2. "Zarowno Alphard jak i oryginalne WBT nie zachowuja sie jak filtry dolno, lub gorno - przepustowe, jak wiekszosc niedrogich wtykow. Dlatego wlasnie zostaly wyselekcjonowane do produkcji tych IC."

a co to k.... ma do rzeczy w transmisji sygnalu cyfrowego - tutaj ma byc idealne dopasowanie nadajnika, lini transmisyjnej i odbiornika. nie wystepuje tutaj obcinanie pasma analogowego w zwiazku z parametrami R i C kabla.(no chyba ze jestem az taki barszcz).

3. nie kumam wciaz co on sie tak uczepil impedancji i odbic wzgledem zmian czestotliwosci. nie mam czasu na wnikanie w wzory, w cyfrowce na ile sie orientuje w przypadku sygnalu SPDIF powstaja bledy w wyniku zlego dopasowania oprornosci wszystkich elementow toru.

w kazdym razie nam chodzi o 75 ohm a nie okolo 80ohm.

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-644896

Czytam, czytam te kolejne wpisy, odsyłacze do innych wątków i coraz mniej rozumiem, słowem - mózg mi się lasuje...

Proszę mi odpowiedzieć konkretnie na pytania, bo konkluzji nie widać:

1. czy wystarczy jeżeli zastosuję do DAC-a coaxial ze zwykłym wtykiem RCA, czy muszę szukać robić z BNC?

2. odtwarzacze maja wyjścia na RCA, firmowe gotowe kable też wtyki RCA, dlaczego nie BNC?

3. czego używacie, tych firmowych kabli czy DIY z BNC?

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-645271

bojaco, 12 Lis 2006, 23:22

Chodzi o to by nie komplikowac zycia.

Wystarczy w miare dobry kabel cyfrowy z koncowkami RCA.

Jesli masz sile i ochote mozesz kupic koncowki BNC na kabel i na panele i wszystko zrobic jak w teori, czyli BNC->BNC-kabel-BNC

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-645283

Witam.

Mój wpis jest jak najbardziej na serio, nie ma być w żaden sposób prześmiewczy czy też obraźliwy.

Robiłem podobne eksperymenty jak Edward w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . I też niestety nie słyszę żadnej różnicy. Mówiąc szczerze, podziwiam Wasz słuch i jego czułość w wychwytywaniu takich różnic.

Sam w sumie też używam kabli dedykowanych do transmisji cyfrowej (mam kable DIY 75 ohm i kable firmowe), ale w sumie bardziej dla spokoju duszy i "na wszelki wypadek".

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-645293

W momencie gdy nie mozemy pozwolic sobie - z dowolnego powodu - na najbardziej poprawne rozwiazanie, wybieramy to ktore jestesmy w stanie zrealizowac i jak najblizsze idealowi.

cyt. "Zycie to sztuka mozliwego."

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-645296

nedj, 12 Lis 2006, 23:47

mam kolege, ktory jest przekonany, ze jego Creative do komputera z malym plastkowym subwooferem gra najpiekniej na swiecie. jest szczesliwy.

cokolwiek slyszysz badz nie-slyszysz: rozsadny czlowiek sam sprawdza, jesli ma na to potrzebe;) a 'misjonowanie', to przywara ludzi, ktorzy potrzebuja przekonac innych by utwierdzic sie w swoich przekonaniach.

i to nie jest ani obrazliwe ani szydercze, mam nadzieje ze nie odbierzesz tego osobiscie;)

https://www.audiostereo.pl/topic/28459-dac-war/page/32/#findComment-645303
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.