Skocz do zawartości
IGNORED

LUXMAN L-430 czy Denon PMA 860

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcę kupic wzmacniacz max do 600zł. Nie mam narazie CDka poniewaz kupie dopiero po wyborze wzmaka. Kolumny to diy na Vifach. Bas TC18WG a tweeter DX25TG-05-04. Całość jest wzorowana na Audio Academy Phoebe i ma 4 Ohm. kolumny grają raczej miękko z wyrażną średnicą. Czytałem troche na forum o tych wzmakach ale nidgy nie były one porównywane do siebie więc proszę o waszą opinie . Lubie dżwięk miekki ale z duzą ilościa szczególów. A jeżeli nie Luxman L-430 i Denon PMA 860 to co ciekawego jeszcze polecacie w cenie do 600zł?

Pozdrawiam

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/28462-luxman-l-430-czy-denon-pma-860/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dwa inne typy brzmienia. Jasny Denon z duzym kopem i miekki cieply Luxman. Luxman ma wieksza scene siegajaca wglab i wszerz. Nie ma tutaj moim zdaniem bezposredniego faworyta. Zalezy co kto lubi. Denon chwilami moze byc troche suchy. Luxman nigdy. Z kolei zle zestawiony Luxman ze zbyt "misiowatymi" kolumnami moze mulic - choc nieznacznie. Osobiscie wole L 430 bo sam kiedys stanalem przed podobnym wyborem. Denon jest mlodszy. Luxman moze byc grzebany - trzeba niestety uwazac.

Co w tej cenie? Ciezko... Musical Fidelity z tego co wiem juz przerabiales i mulil. Marantz odpada. Yamaha jest za jasna... Nie wiem jak zagralby wzmak Micromega - moze Koledzy sie wypowiedza?

A może poszedłbyś w stronę Marantza PM-75, bardzo dobry hajendowy wzmak.

Przy okazji - nie można było zapytać o źródło tutaj? albo użyć wyszukiwarki - już ktoś pytał o hajendowy cedek do 1kzł z tjuningiem;-) Jak kable będziesz kupował to też będzie :Jaki kabel do luxmanna l-430.

Poza tym zastanowiłbym się z tym luxmanem, jego era na forum przeminie jak przeminął wspomniany marantz czy późniejszy hajend Yamaha A-1020

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie zwracaj uwagi na wpisy jak powyzej.

Marantz PM 75 potrzebuje bardzo jasnych kolumn. Yamaha A 1020 nie ma tego ciepelka ktorego szukasz. Maja go Luxmany z serii LV: 117 i 109 ale cena zakupu od 900-1000zl do nawet ok 3000zl za 109. L 430 jest relatywnie tani i dobry. Ponawiam pytanie o wzmaka Micoromega - moze ktos go slyszal?

• 1 miesiąc później...

Ja sluchalem Micromegi Minimum na Monitorach B&W 302. Bardzo nieudane polaczenie :( Bardzo malo basu, srednica i wysokie w normie. Bardzo dobra stereofonia. Troche lepiej grał u znajomego z Dali 505. Generalnie nie polecalbym go do rocka. Wymaga raczej bardzo selektywnych nagran - jazz to dobre slowo. Dodam jeszcze ze generalnie wzmacniacz ten bardzo dobrze oddaje "pojedyncze" dzwieki. "Zwalnia" - przy wiekszym nagromadzeniu dzwieków. Gral w sumie bardzo sucho bez miekkiej sceny.

>kooniuszy

Z tego co widze to sprzedajesz na allegro FA A-903.

Ja bym sie raczej pozbyla tych kolumienek DIY.

Jezeli masz pokoj do 20m i dobrze wyciszony to kup sobie do tego grundiga B&W 602 +

srebrne kable glosnikowe Nakamichi. Mialam taki zestaw i bylo tak jak lubisz. Idealny do

cichego sluchania muzyki. Ten zestaw gra bardzo klimatycznie i nastrojowo.

Jezeli lubisz bardzo glosno to niestety przy galce ustawionej powyzej godz 13, A-903 moze

sie wylaczyc gdyz B&W schodza czasami do 3 ohm. A wzmak potrzebuje kolumn 8 ohm.

Pozdrawiam

Ola

Zgadza się, A-1020 na pewno ciepła i miękka nie jest.

Ale to co pokazała u mnie z T-1020 - po prostu szok, bo jest miękko i ciepło, momentami muląco, choć potrafi pięknie kopnąć i przykłuć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.