Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki polecacie zegar do CDM-Pro2 ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Zastanawiam się pomiędzy LC audio, Audiocom, Tent Labs i Trichord.

Macie może jakieś doświadczenia z w/w ? Albo przynajmniej czytał gdzieś o zaletach/wadach poszczególnych clocków ?

Do clocka potrzebne mi też PSU (nie musi byc tej samej firmy co clock - dopuszczam kombinacje Audiocom/Tent etc).

Jedyne kryterium - maksymalizacja jakości. Cena w zasadzie nie gra roli (liczę się z wydatkiem do 2k zł).

Jakieś pomysły ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/28512-jaki-polecacie-zegar-do-cdm-pro2/

My robiliśmy taki zegar:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mogę Ci odstąpić swój egzemplarz za 2kzł ;-).

Ukryta Zawartość

Po przeczytaniu tego wpisu nie mam za bardzo checi zmieniac zegar w swoim transporcie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elb, myslę ze kup gotowy LC Clock'a X03, napewno się nie zawiedziesz, zasilanie też mozesz od nich zkupić. ja mam LC Clock X0, zrobiłem zasilanie z podwójną stabilizacją i jest git, w X03 są tam już jakies cuda, popytaj Larsa z LC Audio (chyba tak ma na imię).. wporządku gość i wszystko wytłumaczy, doradzi ..;)

Elberoth, porównywałem organousznie zegar Trichorda z LC xo2 i LC zdecydowanie lepszy, przede wszystkim lepsza i precyzyjniejsza lokalizacja źródeł pozornych i więcej powietrza, wersja XO3 w zasadzie nie ma sobie równych, na doskonale stabilizowane zasilanie, oraz ma 2 wyjścia więc można pobawić się w osobne taktowanie transportu i daca coś a'la world clock w pro audio. No i cena jest jak najbardziej ok.

Peter,

Facet nie zainwestował nawet w oddzielne PSU, co jest konieczne do prawidłowej pracy zegara, w szczególnosci w tak wyrafinowanym systemie jak jego.

To się nazywa wylewanie dziecka z kąpielą.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Yogi, 26 Wrz 2006, 09:15

>wersja XO3 w

>zasadzie nie ma sobie równych, na doskonale stabilizowane zasilanie, oraz ma 2 wyjścia więc można

>pobawić się w osobne taktowanie transportu i daca coś a'la world clock w pro audio. No i cena jest

>jak najbardziej ok.

To było by coś co by mnie nawet interesowało - player do którego chce to zamontować przesyła sygnał do DACa poprzez wyjście SPDIF istniejące na płycie CD-PRO2 i dalej przez input reciver (!) CS8414.

W cholerę nie wiem po jakiego groma bawić się w SPDIF we wnetrzu zintegrowanego odtwarzacza zamiast wysłać to rozseparowane jak Bóg przykazał. A jest to CD za 30+kzł !

Może więc dało by radę tym samym clockiem podpiąć się pod CD-Pro2 i gdzieś pomiedzy CS8414 a filtr cyfrowy ???

Elberoth, chcesz to zrobić naprawdę pro ?

Zostaw w spokoju SPDIF. Chuchanie na transport, DACa, dodawanie zegarów, dodatkowe PSU i potem łączenie tego SPDIF to jest dopiero wylanie dziecka, nie tylko z kąpielą ale z całą wanienką.

Na Twoim miejscu zrobiłbym sobie jakiś zegar DIY [postawiłbym na Jocko], potem połączył klocki bezpośrednio szyną I2S, dla każdej linii robiąc osobne połączenie na kablu koncentrycznym i wtykach BNC (!), a nie RCA (śmiechu warte).

Jestem pewien, że z tych 2kzł zostanie trochę na kilka dobrych płyt.

pozdr,

L.

Jeśli masz możliwość wylutować CS8414 bez uszkodzenia to możesz polecieć szyną I2C bezpośrednio z CD pro2 do filtra i po prostu porównać jak to zabrzmi. W takim przypadku zegar najlepiej dać przy przetworniku i dodatkowo sygnał z niego poprowadzić do napędu.

Prawdopodobnie wsadzono tam CS8414 żeby zaoszczędzić sobie kombinowania z zegarem, lub po prostu wykorzystano tam gotowy moduł przetwornika zrobiony przez inną firmę (przykład: AA Capitole). Zgaduję, bo nie wiem jaki CD masz na myśli.

P.S. Nie myśl o tym że to odtwarzacz za 30+kzł. Tyle to on kosztuje w detalu. Producent ma z tego jakieś 20%.

Muszę się niestety zgodzić z Lennym połączenie po I2S jest o wiele lepsze niż SPDiF z całym jego dobrodziejstwem. Nawet proste połączenie koncentrykiem lub skrętką jest lepsze od SPDiF. Polecam coś takiego: master clock w przetworniku napęd taktowany z tego zegara jako slave, a dane przychodzące z napędu przetaktowane zegarem w przetworniku. Problem w tym że takie rozwiązania są mało uniwersalne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rys nr 2

Potrzebę zamiany I2S na SPDiF i potem na I2S widzę tylko wtedy gdy I2S w napędzie jest mało kompatybilne z I2S w przetworniku, ale firmy produkujące przetwornik powinny o to zadbać zwłaszcza, że urządzenie o którym pisze Elberoth nie jest tanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, mi tu chodzi o ZINTEGROWANY cd, a nie o kombinację CDT/DAC !

Interface S/PDIF wykozystano WE WNĘTRZU odtwarzacza, aby przesłać sygnał cyfrowy na odległość 10cm !

Płyta główna odtwarzacza:

Ukryta Zawartość

Zbliżenie na Input Receiver i DAC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiemy, wiemy... no może Lenny nie zrozumiał.

Moim zdaniem skoro dokładasz osobny zegar, to warto wywalić CS8414 i połączyć to przez I2C.

Zawsze mogę nie mieć racji ;-).

Co to za odtwarzacz? Nie najnowszy jakiś.

Tak teraz sobie patrzę na tę płytkę i tak się zastanawiam ... a gdzie tu jest filtr cyfrowy ?

No to teraz pytanie dodatkowe - zakładając że pociagnął bym I2S z CD-Pro2 prosto na DACa, to gdzie należało by przyłozyć zegar ? W miejsce XO w cd-pro2 ?

Niezależnie od tego czy będziesz używał S/PDIF czy I2S , zegar należy wstawić w miejsce kwarcu 8.4672 MHz na płycie CDM2pro . Sądze że na początek wystarczy tylko instalacja clocka z dobrym zasilaniem .Wyrzucanie odbiornika cyfrowego z nowego urządzenienia zwłaszcza bardzo drogiego łączy się z małą demolką , ale jesli jesteś zdecydowany.....

Proponuje XO3 Tenta które różni się tym od XO2 że posiada dodatkowo własne wyjscie S/PDIF które może okazać się lepsze od tego w CDM2pro . LC pewnie byłoby równie dobre ale brak w nim tej możliwosci . Daisy-Laser u którego większosc małych producentów zaopatruje w CDM2pro w swoich kitach sprzedaje własnie Tenta XO3 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Tentem może być ten problem, że jest zbyt duzy i się nie zmieści. Clocki o 4 warstwowej konstrukcji PCB są znacznie bardziej kompaktowe. Dlatego najcieplej myslę o Audiocom - clock i PSU maja tylko 3,5cm szerokości, a do tego PSU Audiocoma jest najbardziej rozbudowane ze wszystkich.

Z przerabianiem na I2S chyba faktycznie dam sobie spokój - gdyby siedział tam poełnowymiarowy CS8412 to by się dało podstawkę, w podstawkę płytkę-przejściówkę, do płyki kable i byłby po problemie. A tak - total demolka.

Audiocom jest najdroższy na rynku obok Trichorda ,ale czy najlepszy ?

Ukryta Zawartość

LCaudio też jest kompaktowe i kosztuje z zasilaczem tylko 205 Euro , Audiocom to 325 Funtów.

Osobiscie korzystam z z klona LC Clocka XO3 który zastąpił Kwaka 7 i mogę stwierdzic że

spisuje się dobrze. Dziwna sprawa z tym CS8412 w odtwarzaczu zintegrowanym , patrząc z drugiej strony

można rozdzielić napęd i przetwornik do oddzielnych obudów praktycznie bez żadnej ingerencji w oryginalne PCB .

Ukryta Zawartość

LCAudio ma jeszcze tę zaletę, że ma przełacznik na 3.3 i 5V, a z tego co sie zdążyłem zorientować, to chip w najnowszych CD-Pro2M chodzi własnie na 3.3V, tak jak w odtwarzaczach SACD.

Napisze do AudioCom i zapytam się o wersję ich Clocka.

Miałem kiedyś odwrotny problem 3.3V nie potrafiło napędzić dekodera na 5V.

Tutaj piszą że 5V może nawet uszkodzić dekoder SAA7324 w CD-Pro2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To akurat nie jest problem, na stronie Nico jest opisany dokladnie caly process instalacji Tent clock:

Ukryta Zawartość

"IMPORTANT: As the servo decoder chip runs on 3.3V a resistor of 100 Ohm needs to be mounted parallel between the purple and black wire close to or on the PRO2M PCB. The tolerance of the resistor is not critical. "

Ukryta Zawartość

Wracajac do zegarow i ich wplywu na "ulepszanie" dzwieku probowalem zainstalowac Tent clock w Technicsie Z-1000 z raczej dobrym, niezaleznym zasilaniem. Efect byl podobny do tego co pisze Romy, a modyfikacje robilem duzo wczesniej niz czytalem jego wpis na ten temat. Tak czy inaczej wyinstalowalem zegar Tenta i wstawilem z powrotem zwykly oscillator jaki byl oryginalnie w Technicsie. Nie zrozumcie mnie zle, byla w pewnym sensie poprawa, dzwiek jak najbardziej audiofilijski z lepsza rozdzielczoscia i przestrzenia, ale zniknelo cos z muzykalnosci, cos bardziej waznego co mnie w tym transporcie wlasnie urzekalo.

Ogloszen typu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obecnie nie biore w ogole powaznie ;-)

Ukryta Zawartość

Moze faktycznie czasami jest tak, że duze ilości jittera (>600ps) sprawiają, że dźwiek odtwarzacz staje sie bardziej muzykalny - cieplejszy, bardziej rozmyty, nie tak szczegółowy. Potwierdzały by to przypadki takich odtwarzaczy jak MF E61, E601, czy MBL1531 (880ps !!!).

Dźwiek taki może być bardziej urokliwy, ale na pewno ma on niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Nie jestem fanem dzwieku "cieplego, bardziej rozmytego, nie tak szczegółowego". Preferuje raczej poprawny balans, ale jesli muzyka nie ma w sobie "zywosci" to jest to takze odlegle od rzeczywistosci, dlatego wole wybrac mniejsze "zlo".

Dlatego tez nie uzywam tego Technicsa, bo mimo wszystko dzwiek byl rzeczywiscie zbyt cieply, troche rozmyty i nie az tak szczegolowy. Chociaz Tent clock to poprawil, efekt tego zegara byl jeszcze dalszy od rzeczywistosci takiej jak ja ja widze i preferuje postrzegac.

I jest bardzo prawdopodobne ze w tym MBL uzyto polaczenie SPDIF w celu osiagniecia okreslonej sygnatury dzwiekowej i dlatego nie skorzystano z I2S.

Jesli go wybrales, to chyba nie bez powodu?

No i ja to wlasnie staram sie robic. Chcialem tylko zasugerowac ze wymiana zegara w ciemno nie jest recepta na optymalne polaczenie tych walorow (muzykalnosci i dokladnosci).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.