Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki polecacie zegar do CDM-Pro2 ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

>zorro

Założyłem po prostu, że Elberoth bedzie chciał mieć najlepszy z możliwych do osiągnięcia dźwięków, a nie tylko kolejnego przeciętniaka na CDM2pro ;)

Niestety wymaga to trochę zapaskudzenia tej piętknej płyty :)

rekin -> wszystko fajnie, ale ja kiedys będę chciał ten odtwarzacz sprzedać :-) O ile sama wymiana regulatorów jest czynnościa bardzo prostą i "estetyczną" do przeprowadzenia, to już wymiana kondzi oznaczać będzie niezły, jak to ktos powiedział, "bałagan".

Tak więc najpewniej pozostanę na samych regulatorach i zegarze z zasilaniem. To jak z samochodami - co innego załozyć fajne felgi i lepsze amortyzatory, a co innego mieszać w silniku :-)

Co to oznacza że LT1086 ma "zmienione wyprowadzenia" ? PINy zamienione miejscami ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Trudno przewidzieć czy ten dzwięk po totalnej modyfikacji będzie najlepszy ;)

W sprzęcie przyzwoicie zaprojektowanym i wykonanym np. za 20kzł niekoniecznie

wymiana dobrego elementu na najlepszy przyniesie poprawę jakosciową , może to być

tylko zmiana charakteru brzmienia i niekoniecznie też musi być akceptowana przez słuchacza.

Wydaje mi się że obowiązują tu trochę inne zasady niż w tuningu urządzeń budżetowych.

Próbowałem wszystkich najlepszych wzmacniaczy operacyjnych na wyjsciu Teaca VRDS10

i najlepiej grają fabryczne taniutkie JRC NJM2114L . Tuningowałem dużo odtwarzaczy

sobie jak i znajomym i zdarzyło mi się to po raz pierwszy . Zdaje sobię sprawę

że oprócz samej wymiany opa czasami trzeba dopasować cały układ , co też czasami robiłem.

Zdaje się że podobne "miernoty" są na wyjsciu odtwarzaczy Accupause , ale widocznie jest to zrobione

"z głową". Dlatego uważam że im sprzęt droższy tym trudniej jest go skutecznie zmodyfikować .

>Elberoth

Nie namawiam wcale do drastycznych zmian - rozumiem, że wartość rynkowa grzebanego urządzenia spada. Wymiana w dwóch właściwie miejscach kondensatorów na inne również nie powinna popsuć walorów estetycznych, a często widok czerwonych BG-N na płycie podnosi prestiż marki, czy urządzenia.

Nie sprawdzałem jak rozmieszczone są piny w LM1086, ale LT1086 ma je inaczej rozmieszczone niż wszystkie stabilizatory z serii 78xx. Trzeba paskudnie powyginać nóżęta, żeby pasowały w dziury po starych. Z punktu widzenia estetyki będzie wyglądało to gorzej niż te dwa/cztery kondki w innym kolorze.

Rozterki: poprawiać, czy zostawić w spokoju - przy częstej rotacji sprzetów z wyższej półki - są niestety nieuniknione i musisz sam zdecydować.

Zorro dobrze prawi - niestety niekiedy efekty modyfikacji mimo najszczerszych chęci i wiedzy "grzebacza" są trudne do przewidzenia, a im wyższa klasa sprzętu tym trudniej ocenić, czy jest lepiej, czy tylko inaczej.

Jeśli ta skrzynka posiada wyjście cyfrowe, to polecałbym jako bezpieczniesze rozwiązanie zabawę z zewnętrznymi DAC-ami. Szczególnie proponuję zwrócić uwagę na NOS-DAC-a zaproponowanego przez Petera. Tak muzykalnego i prawdziwego dźwięku nie słyszy się często, a koszt znikomy w porównaniu do Twojego playera.

W tym MBL jest Crystal który z pewnoscią pobije NOSa dynamiką i basem.

Nie twierdze że NOS w tych apektach kuleje ale prawie zawsze można lepiej.

Posiadałem onegdaj przetwornik z CS4396 .

Niemniej NOSa zawsze warto spróbować niezależnie od tego ile $$$$

kosztuje cały system.

>zorro

Niby prawda, ale dla mnie muzyka na żywo to nie żyletkowate brzmienie z konturowym basem. Często chodzę na różnorakie koncerty i nieco inaczej odbieram to co tam słyszę. Dla mnie właśnie brzmienie NOS-a wg Petera jest bliższe prawdy. Nie za bardzo podobało mi się z TDA1541A, natomiast z TDA1543 było już tak jak lubię - dużo barw. Jednak to już rzecz gustu i fajnie, że nie ma jedynie słusznej drogi :)

Przy tuningu z podmianą części na lepsze nie widzę problemu z odsprzedarzą. Wystarczy zorganizować jakieś pudełeczko odpowiedniej wielkości i wszystkie wylutowane oryginalne części wrzucić do niego, a przed sprzedarzą zrobić operację odwrotną i nowy nabywca dostanie sprzęt z częściami mało chodzonymi :)

zorro, 1 Paź 2006, 18:37

>Trudno przewidzieć czy ten dzwięk po totalnej modyfikacji będzie najlepszy ;)

>W sprzęcie przyzwoicie zaprojektowanym i wykonanym np. za 20kzł niekoniecznie

>wymiana dobrego elementu na najlepszy przyniesie poprawę jakosciową , może to być

>tylko zmiana charakteru brzmienia i niekoniecznie też musi być akceptowana przez słuchacza.

Coś w tym jest. Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że w I/V stage, w złoconych podstawkach, siedzą dwa NE5534 a już kawałek dalej, w stopniu wyjściowym, cztery sztuki AD 797 ?

Nie wierzę, że chodziło tu o oszczędność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-579-100005465 1170301567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, jak dla mnie dobry projekt to podstawa, częsci sa pewnie dobierane tak, by uzyskac jakis tam rezultat brzmieniowy.

Z tym tuningiem drogch urzadzeń to moim zdaniem troche przerost formy.

Można spróbowac założyć zega, tu się uśmiejesz ale ten Jacko, którego polecał Lenny jest bardzo dobrym zegarem(brzmieniowo). Nie rozjaśnia, charakter brzmienia zmienia sie na lekko gramofonowy, ale w dobrym tego słowa znaczeniu-bez mulenia itp.

Cena ok 100zł razem z kwarcem z Omigu. Reszty bym nie ruszał, ewentualnie kondy wyjściowe, ale to juz sam musisz wiedzieć co byś chciał usłyszeć inaczej.

Zupełnie nie czuje się w roli pisania takich rzeczy akurat Tobie:)

Wiem, ze masz duże doswiadczenie itp, ale raczej cieżko będzie Ci znaleźć osoby, które tuningują CD-ki za 20-30Kzł.

Chętnie jednak poczytam;)

Pozdrawiam

Dlatego kondensatory zostawię w spokoju.

Jedno co mogę zrobić na szybko i bez lutowania to pobawić się z zamiennikami NE5534. Pytanie tylko co wstawić ?

Ja teraz do swojego advantage wstawilem zegar Lclock XO, wydaje mi sie, ze dzwiek jest chudszy w calym pasmie, stal sie taki zwiewny i klarowny, bardziej rozdzielczy, swietna przestrzen i plany, ale troche stracil tzw. muzykalnosci. Niedlugo dostane kondensatory sanyo sg i BG std i N, takze powalcze z plyta glowna, na ktorej teraz mam zwykle kondy (wszystkie o jednej wartosci 220u na 10 i 16V) poblokowane rowniez czerwonymi i zielonymi wimkami. W glownym zasilaczu siedzi pare duzych 10000u nichiconow i ich nie ruszam, stabilizacja w ilosci 7szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nigdy nie spotkalem sie z ad797 w wersji DIP, chyba specjalnie zamawiane. Wydaje mi sie ze 5534 pasuja do 797, zreszta ja w swoim Burmesterze w przedwzmacniaczu mam 5532 lub 34 nie wiem bo sa zeszlifowane i zataczajac kolo wrocilem do tego co zaproponowal producent! Mozesz sprobowac z 2604, ale nie wiem czy dzwiek nie zwolni, napewno dostaniesz piekna srednica, gorzej bedzie na skrajach pasma, albo 2x627, poprobuj...

>ABs

Z moich doświadczeń z Panasonic FC w analogówce wynika, ze są to kondensatorki, które na własny użytek nazywam zamulaczami :) Ładnie prezentują średnicę, ale skraje pasma pozostawiają sporo do życzenia. O ile Wimy podciągną górę pasma do akceptowalnego "poziomu", o tyle w temacie basu na pewno można lepiej. Wymiana na BG-N to dużyyyyy skok jakościowy. W budżetówce idę czasem na kompromis i robię to co napisałem wcześniej lutuję między plus i minus zasilania kazdego wzm. oper. BG-N o wartości 4,7-10uF. Nawet z Panasonikami FC jako głównymi kondkami zasilania ten manewr pomaga dość znacznie.

jak te 5534 siedza jako I/V to 2604 raczej sie nie nadaja, pozostaje 2x627, moga byc 2x825, ale w polaczeniu z 797 bedzie za cienko. Ja bym wyprobowal zamiast 5534 2x627 i zamiast 797 - 604.

ABs - a próbowałeś z oddzielnym zasilaniem do tego zegara ? Albo sugerowany manewr z baterią ? (zawsze mozna sprawdzić - koszt baterii śmieszny)

Jeśli na pokładzie w LPF masz AD797 (rownież w jednym z CD takie rozwiązanie stosuję), to brzmienie powinno mieć ładny analogowy charakter i wrzucenie OPA2134 w I/V, czy nawet lepiej 2xOPA627 nie powinno temu charakterowi zaszkodzić. OPA2604 to tak jak napisał mój przedmówca głównie ładna średnica i duza przestrzeń, jednak bez żyletkowatej lokalizacji. Kiedyś już to pisałem, ale się powtórzę: Od pewnego pułapu jakościowego - przy zapewnieniu dobrego zasilania różnice pomiędzy wzm. oper. są coraz subtelniejsze i rzeczą gustu jest co nam bardziej odpowiada. Osobiście nie przepadam za OPA627 i wolę AD797, ten ostatni również jednak nie wszędzie mi się sprawdził.

>ABs

Nie słuchałem niestety, ale z opisu wynika, że ma się nijak ;)

Zresztą im więcej i im bliżej są stabilizatory zasilanych układów tym indywidualne cechy brzmieniowe kondensatorów za stabilizacją są trudniejsze do wychwycenia - byle nie przedobrzyć wtedy z pojemnościa.

>Elberoth

ja zasilanie podalem tak, ze odlaczylem plytke z czescia wyjsc cyfrowych(ta na srodku na gorze) i wykorzystalem te 12V, ktore ida z oddzielnego stabilizatora, a filtrowanie na samym clocku mam 1000u sanyo SG.

>ABs

>Nigdy nie spotkalem sie z ad797 w wersji DIP, chyba specjalnie zamawiane.

To nie jest specjalne zamówienie, AD797 produkowany jest w wersji CerDIP, PDIP, SOIC.

Widzę, że będę musiał pokombinować. Może po wstawieniu zegara i przewidywanym "odchudzeniu" dźwieku, OPA2604 będzie jeszcze jak znalazł :-)

BTW - co to znaczy 2x627 ? Chodzi o dwa układy zamontowane na takiej "przejściówce" jakie oferowało kiedyś LC Audio ?

>Elberoth

Tak chodzi o dwa pojedyncze OPA na przejściówce.

W Twojej sytuacji najbezpieczniej będzie wrzucić tylko stabilizatory LT i wlutować podstawki precyzyjne w miejsce wzm. oper. I/V - później wolna droga do eksperymentów z różnymi kostkami.

Przepraszam za zamieszanie, 5534 jest pojedynczym opampem!!! tak samo jak 797, czyli 5534 mozna zastapic jednym opa627! , masz po jednym na kanal w I/V.

Mozesz sprobowac jeden opa627 zamiast 5534, i dalej opa604 lub ad825 zamiast 797.

Podstawki mam pod wszystkimi opampami ... i to złocone :-)

A gdzie te wszystkie opy i omy zamawiacie ? W TME ?

Mozna z TME, do prob czy eksperymentow mozna samplowac ze strony producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.