Skocz do zawartości
IGNORED

Demagnetyzer płyt CD, DVD i asfaltów

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej jestem sceptycznie nastawiony do wszystkich tego typu wynalazków ale tak na próbę po rekomednadcji jednego z kolegów z forum nabyłem ściereczki XLO.

No i się zdziwiłem-to faktycznie działa.

Bardzo polecam płytkę ISOTEKA, zakupiłem ją zaraz po tym jak pojawiły się u dystrybutora parę lat temu. W tedy jeszcze było znacznie taniej ale to co potrafi zrobić z systemem (dużą poprawę) nawet w dobie dzisiejszej ceny zrefunduje wszystko.

Dodatkowo dokupiłem też demagnetic Densena (małe doświadczenia) ale to już nie ta liga - jest lepiej ale na pewno nie tak jak w przypadku Isoteka.

Właśnie tak jak pisze, zyzio, świeżość, dynamika, barwa.. a ja bym jeszcze dodał, że wprowadza do dźwięku jeszcze spokój i klarowność. Trzeba powiedzieć, że największą poprawę zauważa się w sytuacji jak system w ogóle nie był przepuszczany "oczyszczany' przez tą płytkę. Co prawda dystrybutor zaleca, że można zabieg zastosować już raz w tygodniu np. materiałem z track nr 3 i co jakiś dłuższy okres użyć całą płytkę. W moje sytuacji doświadczyłem różnicy po okresie około 2 tygodnie pomiędzy "odświeżaniami" i trzeba powiedzieć, że płyta do dzisiaj spełnia swoje zadanie. Dodałbym jeszcze, że ta zauważalna różnica w dźwięku po zabiegach jest w prost proporcjonalna do jakości (nie czytać dużej ceny) systemu.

Ponadto chcę podkreślić, że moje wpisy nie mają żadnego charakteru lobbowania czy napędzania "kabzy" dystrybutorowi ponieważ nie jestem z nim związany ani pośrednio ani bezpośrednio. Całość służy tak jakby przekazywania doświadczeń innym osobom szukającym różnych dodatków do poprawy dźwięku tak jak ja.

P.S, Taka mała refleksja mi się nasunęła w związku z tym tematem. Ponieważ żeby z obrazować jak pozytywny wpływ może mieć ta płytka to zaryzykowałbym porównanie CD do odświeżania w starych telewizorach typu np. RUBIN, ekranów poprzez właśnie wpływanie innym urządzeniem które demagnetyzowało ekran i skutecznie usuwało plamy które powstawały wskutek zbyt bliskiego kontaktu z dużym polem elektromagnetycznym innych urządzeń.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Ranking płyt demagnetyzująco-wygrzewających :

1. PURIST AUDIO SYSTEM ENHANCER ULTIMATE BURN-IN/DEMAG CDR

Długo, długo nic.....

2. ISOTEK

3. XLO

4. DENSEN DE MAGIC

Tyle w temacie :)

• 7 miesięcy później...

Jak ktoś w to wierzy to gratulacje! :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nigdy Wam się nie zdarzyło uszkodzić sprzętu tymi płytami?

Jak te cd mają się do lamp? Czy DAC jest bezpieczny?

Raz włączyłem isoteca i jedna kńcówka się wyłączyła (przeszła to trybu nagrzewania), a łyta grała na normalnym poziomie głoścości, z trakiem dla dużych kolumn (takie mam).

Od tego czasu płycina leży sobie odłogiem

Acha- wcześniej zmiany dźwiękowe były zauważalne i pozytywne. Powtarzałem proceder co ok 2 tyg

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Nigdy Wam się nie zdarzyło uszkodzić sprzętu tymi płytami?

Jak te cd mają się do lamp? Czy DAC jest bezpieczny?

Raz włączyłem isoteca i jedna kńcówka się wyłączyła (przeszła to trybu nagrzewania), a łyta grała na normalnym poziomie głoścości, z trakiem dla dużych kolumn (takie mam).

Od tego czasu płycina leży sobie odłogiem

Acha- wcześniej zmiany dźwiękowe były zauważalne i pozytywne. Powtarzałem proceder co ok 2 tyg

Jak przesadzisz z głośnością to pewnie, że uszkodzisz, ale kolumny, a nie wzmaka czy DAC-a....Isotek to popierdółka przy płycie PAD-a.....którą możesz odtwarzać ciszej niż Isoteka przy niewiarygodnej wręcz skuteczności.....

Ranking płyt demagnetyzująco-wygrzewających :

1. PURIST AUDIO SYSTEM ENHANCER ULTIMATE BURN-IN/DEMAG CDR

Długo, długo nic.....

2. ISOTEK

3. XLO

4. DENSEN DE MAGIC

Tyle w temacie :)

Zyzio czy Ty jesteż poważny? Przecież to nie może być CD-R, to musi być tłoczony oryginał! :D

Zwycięzca z I miejsca na pewno ma najbardziej audiofilską nazwę, demagnetyzuje nawet kiedy leży w pudełku.

Poza tym - w odtwarzaczu CD cały czas szaleją w pobliżu płyty CD pola magnetyczne silników napędu i cewek lasera, co Ty na to?

Jeśli chodzi o demagnetyzację reszty toru - narstający od zera a następnie malejący także do zera sygnał sinusoidalny o jakiejś dużej częstotliwości da efekt niezależnie od pochodzenia i płyty. Dlaczego któreś miałyby być lepsze?

Odbiór dźwięku tak, marketing nie :-)

Jeszcze jedno pytanie? (do Zyzia) Czy masz już demagnetyzer winyli?

Nie, bo testwoałem RD2 furutecha na Cd i granice były na granicy percepcji :)

Zyzio czy Ty jesteż poważny? Przecież to nie może być CD-R, to musi być tłoczony oryginał! :D

Zwycięzca z I miejsca na pewno ma najbardziej audiofilską nazwę, demagnetyzuje nawet kiedy leży w pudełku.

Poza tym - w odtwarzaczu CD cały czas szaleją w pobliżu płyty CD pola magnetyczne silników napędu i cewek lasera, co Ty na to?

Jeśli chodzi o demagnetyzację reszty toru - narstający od zera a następnie malejący także do zera sygnał sinusoidalny o jakiejś dużej częstotliwości da efekt niezależnie od pochodzenia i płyty. Dlaczego któreś miałyby być lepsze?

Bo ma lepszy algorytm sygnału :-) Nie musi być oryginał - to już ściema marketingowa :-)

Bo ma lepszy algorytm sygnału :-) Nie musi być oryginał - to już ściema marketingowa :-)

Algorytm sygnału? Może nagrana ścieżka jest dłuższa, ma większą amplitudę, dłuższe czasy narastania i zanikania tego sygnału, co jest podstawą każdej demagnetyzacji. Co do doboru częstotliwości demagnetyzującej trudno mi się wypowiedzieć, to może być jeden lub kilka tonów sinusoidalnych następujących po sobie. (lub też zmieniająca się w sposób ciągły jego wysokość)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.