Skocz do zawartości
IGNORED

Standy Sound Anchor Three

Rekomendowane odpowiedzi

jejku Panowie,oczy mi wyszły poza orbite jak to przeczytałem,z całym szacunkiem.Czy wy chcecie projektowac konstrukcje stalowa pod jakis wierzowiec 500 m.......:D Bez przesadyzmu.....jacch i saczek,solidny spaw,i sprawa załatwiona,i mozesz tone(dokładnie 1000kg) postawic na takim standzie! Panowie bez takich wytezajacych teori,przydaja sie ale bez przesady jak powiedziałem.....jachc,mam takie fajne standy,wygladaja dosc delikatnie,przjedz i sobie usiadz,nawet jesli bys wazył ponad setke,bez obawy,mimo ze bedzie to stojak z jedna rurka 2 cale;)

>>elfan.

przecież cały czas piszę że spokojnie toto wytrzyma. Takie same spawy są przecież na konstrukcjach nośnych ram motocykli, samochodów i jakoś to się trzyma spokojnie kupy. Raczej o to bym się nie marwił.

Ech wy.

Dla trzech spawów na krzyż magisterkę chcecie pisać.

Teoretyków nie brakuje ,a ilu mamy tutaj praktyków.

Dzięki zdjęciom z kolumnami widzę ,że te standy są po prostu brzydkie. Nie ma żadnej harmonii z tymi kolumnami, a przecież na stereo takie piękne konstrukcje są pokazane. Kształt tych podstaw zabija wyrazistość kolumny. Jeżeli zależy ci na kosztach to najlepiej byłoby wybrać rurę stalową powiedzmy fi 70 do tego podstawę ze stali narzędziowej o grubości do 1 cm i powierzchni 150% pola podstawy kolumny. Na to płyta 0,5 cm. Całość pospawana ze wzmocnieniami przy płytach. Dla lepszego efektu wyfreować otwory w płytach i wpuścić rurę. 150% powierzchi starczy dla kolumn dwudrożnych o wadze do 15 kg i wysokości około 40 cm.

Co do wykończenia to w zależności od pomieszczenia. Skoro stoją w rogach to jako surowy element stalowy, czyli polerka plus lakier bezbarwny, jeżeli nie to kolor pod drewno. Bardzo ciekawie wychodzi z metalikiem z lekkim trójwymiarem (dodanie metaliku do klaru). Jeśli masz ochotę na kolce to w takiej konstrukcji nie ma problemu. Można zastosować zamiast rury profil zamknięty i dodać po bokach okładzinę z drewna.

I proszę nie wypisywać głupot na temat fazowania materiału i dziwnych metod spawania.

Te rysunki to są przekroje spawów a nie przed spawaniem.

Jak mój spawacz miałby tak robić to by na sól nie zarobił.

->Qubric

Admin poszedł Ci na rękę :-)

->Jacekwacek

Zauważ, że standy mają się podobać wyłącznie mojej osobie, mam w tyle co myślą o ich wyglądzie inni ;-).

Ponadto projekt jaki sobie wybrałem uwierz nie jest wcale przypadkowy, w dodatku bardzo lubię rzeczy nietypowe plastycznie (dlatego mam elektronikę Sound Art-u).

Profil, 29 Wrz 2006, 08:43

jak mawiał pewien nauczyciel... "ja wam robię na rękę, a wy mi w brew" ;)

Te standy mają taką zalete (widać to na zamieszczonych zdięciach), że dzieki brakowi kwadratowego blatu sprawia lepiej pasują wzorniczo pod obudów o różnych kształtach przekroju - np. obłych, trójkątnych czy trapezowych

W jakiej skali jest ten rysunek pokazujący spawy? Jeżeli mają być spawane rury, to pokazane sfazowania krawędzi dotyczą tylko grubości ścianek rury, oczywiście ??

Jacekwacek, 29 Wrz 2006, 00:24

Dla mnie sa ok. zastanowiłbym sie tylko nad ta szeroka rurą z przodu podstawy. Widziałbym tam raczej rurę o takim samym przekroju jak pozostałe. Dobrze tez zapewnić mozliwość zasypania rur piaskiem.

A lakierował, lakierem proszkowym o fakturze papieru sciernego 100 (zapomnialem jak się to dokładnie nazywa ale tak właśnie wygląda) czarnym lub jasno-szarym

Gość

(Konto usunięte)

...W jakiej skali jest ten rysunek pokazujący spawy? Jeżeli mają być spawane rury, to pokazane

>sfazowania krawędzi dotyczą tylko grubości ścianek rury, oczywiście ??...

Na rysunkach te łączone elementy mają ok.10mm grubości , ale zrobienie stendów z takiej blachy to przesada , albo high-end:)

Na mój gust spokojnie wystarczą kształtowniki o grubości 3mm , jeśli będą cieńsze fazowanie odpada i zostaje metoda elfana ( spaw zostaje , ale wyrównany) lub skręcanie.

elfan., 28 Wrz 2006, 15:27

:))) Elfan – też tak myślałem. Zawsze uważałem że rura jest okrągła. Sprawdziłem i w hurtowniach stali rury są zawsze okrągłe, pozostałe kształty to profile...

Ale już nie w budowlanych gdzie rury spustowei od rynien mogą być kwadratowe;)

i... poza rurami aluminiowymi - o tu!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podaję celowo ten adres. Są tam tzw. profile wystawowe. System, z którego można budować konstrukcje przestrzenne za pomocą łączników. Pewnie udałoby się w ten sposób skręcić jakąś podstawkę (trudno wyrokować na temat jej wyglądu i stabilności)

Czyli rozumiem że przy profilach o scianach cińszych niż 3mm pozostaje ulać takiego boba dookoła i ładnie zeszlifować??? Trzeba to zrobić idealnie bo szpachlowanie nierówności pod lakier proszkowy jest praktycznie niemożliwe.

Może chociaż można delikatnie podchechłać pilnikiem krawędziena łączeniach i wpasować w niego jakiś cienki spaw???

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Płyta CD ma ok. 1,5 mm grubości , więc wyobraź sobie ścianki jak płyta cd :)

Jak dla mnie to troche za liche i nie jestem pewien czy przy spawaniu elektrycznym by się to poprostu nie przepalało , tu najlepszym rozwiązaniem , jeśli chodzi o spawanie , byłoby spawanie gazowe no i spaw zostałby na wierzchu :(

Nie rozumie w czym problem ,aby zastosować kształtowniki o grubszych ściankach?

Będzie i solidniej i ładniej .

>>Jacch

Nic się nie poprzepala. Ustawi się mniejszy prąd i po problemie. Gorzej gdyby blacha miała np 0,5mm to już z elektrodą cieżko by było. Zresztą tak jak zauważyłeś można pospawać to inną techniką - gazową czy np MIGomatem. Co do grubości ścianek to można dać grubsze - sama konstrukcja ma budowę nazwijmy to "lekką". Profile oczywiście do zasypania piachem i tak jak Qubric zauważył - najlepiej malowanie proszkowe, bo akryl będzie tutaj łatwo uszkodzić.

• 4 tygodnie później...

No i znalazł się człowiek, który już 'struga' podstawki. Dam znać jak będą gotowe. Jedyny dla mnie mankament to taki, że niestety nie ma on dostępu do lakierni proszkowej :-(

• 2 tygodnie później...

Witam,

Standy już mam w domu, mamuty zainstalowane :-) Jestem z nich BARDZO zadowolony.

Konstrukcja całkowicie odpowiada przesłanemu do producenta schematowi poza paroma błahymi szczególikami. Podkreślam też, że obyło się bez spawania podstaw.

Wymiarów specjalnie podawać nie będę ale warto wspomnieć, iż na podstawy zastosowano pełną stal (zamiast profili) o grubości 4cm dolna i 2 cm górna podstawa. Wobec tak słusznej masy standy są bardzo stabilne, sztuka waży ponad 30kg. Ponadto w komplecie dołączone były solidne kolce.

Standy wykonała przypadkowo poznana osoba – Pan Janusz (nick forumowy bronik17, na allegro występuje pod nazwą nick3 czy jakoś tak), którego to człowieka szczerze polecam za solidną robotę, jakość materiałów i.... cenę, która jest więcej niż bdb.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

post-3472-100003700 1170304085_thumb.jpg

post-3472-100003701 1170304084_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.