Skocz do zawartości
IGNORED

tonsil premium czy tonsil bolero?

cofik

Rekomendowane odpowiedzi

Premium nie słyszałem, ale miałem kiedyś Bolero200 jeśli o nie Ci chodzi. Do tego metrażu zdecydowanie polecam Mazurek110 lub Scherzo110 zamiast Bolero, a to głównie ze względu na słaby bas. Słaby w sensie jakości, bo ilości akurat odmówic nie można, ale jest to bezładny łomot i dudnienie, które zagłusza całą resztę pasma powodując słuchanie na dłuższą metę mało przyjemnym. Opisuję wrażenia w pomieszczeniu 25mkw, więc w Twoim przypadku powinno być jeszcze gorzej przynajmniej teoretycznie. Mazurki czy Scherzo na pewno tak nisko nie zejdą jak Bolero, ale naprawdę przyjemnie się ich słucha. Miałem oba modele i jeszcze kilka innych w tym samym pokoju, bo kiedyś handlowałem Tonsilem, więc mogłem sobie znosić do domu co tylko chciałem i Bolero akurat odwiozłem następnego dnia rano do firmy, bo nie dało się tego po prostu znieść. Spróbuj z monitorami, a sam zobaczysz, że szybko zapomnisz o Bolero, Rondo i podobnych wynalazkach z Tonsilu tamtych lat.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Bolero jak na Tonsil to przyzwoita konstrukcja. Problem w tym, że wymagająca prądowa (tandem głośników niskotonowych). Wzmacniacze z tamtych lat z nimi nie grały, a jak ktoś juz miał lepszy to wybierał jakies zachodnie przetworniki. Moim zdaniem to Onkyo ich nie uciągnie, więc poszukaj cos z serii Maestro jeżeli już sie uparłeś na Tonsil.

Mam mistrale, ale nie miałem możliwości porównać ich w podobnych warunkach z premium (tylko w MediaMarkt). Premium zdecydowanie lepiej wyglądają i nie powinny grać gorzej niż mistrale (pewnie nawet lepiej), ale biorąc pod uwagę cenę, mistral nie mają sobie równych. Bas jest mięsisty i szybki, średnica może mile zaskoczyć i jedynie wysokie są momentami troszkę "jaskrawe", no i nadają się zdecydowanie do pomieszczeń ponad 20 metrów.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

cofik, 27 Wrz 2006, 20:22

>a co jeżeli nie tonsil za niedużą kasę?

Jutro o tej porze w tym wątku zobaczysz całą ofertę marketowej budżetówki i dalej nic nie będziesz wiedział. Odpowiedź jest banalna do bólu IM DROZEJ TYM LEPIEJ. Nie wiem jak jest teraz, ale pamiętam, że zawsze tak było, że jeśli to mają być trójdrożne podłogówki w cenie Tonsili, to raczej nic ciekawszego nie znajdziesz.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

premium nie jest złym wyborem. porządne głośniki... podobne jak w excelence... zbliżony poziom mają maystro II. A Maystro to kolumny grają ładnie dla ucha, chociaż trochę nieprawdziwie. Bas nieco rozdmuchany - chociaż może słuchałem ich ze zbyt słabym wzmakiem w sensie, że nie potrafił w pełni kontrolować głośnika i jego wychyleń a te jak dla mnie zbytnio sobie latały... wytwarzając nieco buczenia i wzburzając się czasami niepotrzebnie. No ale za taką cenę to było baprawdę miło. Kopółka - nie wiem jaka jest w premium, ale chyba podobna co w maystro - jest specyficzna - detaliczna, ale czasami trochę ostrawa... nie, to złe słowo - jest po prosty metalowa i tak brzmi:) Mi osobiście nawet się podobało, ale przy założeniu, że nie będę ich miał na zawsze:) Nie wiem czy coś w tym budżecie lepszego kupisz. Może jakieś gale 3030 / 3040 przy założeniu, że wzmacniacz będziesz miał raczej ciepły i nie ostrzący. Kody nie będę polecał raczej - nie mam zaufania do tego. takie jakieś efekciarskie granie bez cienia finezji:) pozatym z tego budżetu to już nic innego mi nie przychodzi do głowy. kiedyś był jeszcze szał na warfadale... ale to też podobno dosyć specyficzne kolumny, potrzebujące wzmacniacza mocnego, i ciepłego.. zresztą poszukaj wpisów o warfadalach.

Premium to kolumny lepsze i inne od Maestro, mają twardo grające woofery z ogromnymi magnesami, przez co na pewno nie zagrają tak miękko, co zresztą w nieduzych ponieszczeniach zapobiegnie tworzeniu się "kluchy". Wysokotonówka to najnowszy model z jedwabną kopułką, który, przy prawidłowej aplikacji, może zagrać poprawnie. Z tego, co pisali w AudioVideo, kolumny , jak na 1000zł grają bardzo dobrze, choć słychać nieco różnicę w barwie przetworników (normalny mankament tanich kolumn znany również z Excellence). Premium na pewno są lepsze od Bolero, Mazurków, Polonezów czy Scherz, a sądzę, że od Maestro także. Z tonsilu niezłe są jeszcze kolumny Focus Front SE - te z bocznym wooferem - są bardzo waskie, co wraz z dobrym filtrem tweetera skutkuje dobrą stereofonią, również w górnej czesci pasma (nienormalne w przypadku Tonsilów). Kolumny te bardzo oszczednie dawkują bas, więc mogą się nadać. Tyle, że sa trochę droższe od Premium (chyba, że się trafi na używane, ale wcięz przeciez niestare) no i cieżko je dostać osobno - z reguły spotyka się je w zestawach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.