Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wysokimi...JAKI ODTWARZACZ??? ratujcie

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek o moim systeme...

obecnie posiadam kolumny Tannoy mx3, wzmacniacz YAMAHA AX-592 oraz odtwarzacz YAMAHA CDX-390, kable glosnikowe CABLE TALK TALK 3.1, o interkonekcie nie wspomne, powiem tylko ze jest firmy PROFIGOLD :) Moj problem jest nastepujacy...moim zdaniem w niektorych nagraniach gora jest za ostra i to mi sie nie podoba, np. w utworach jazzowych - trabka Coltrane'a albo w wokalu zenskim, lekkie przebarwienia w najwyzszych partiach...polecono mi wymienic odtwarzacz, jako glowne zrodlo robienia siary... Chce jeszczze dopowiedziec ze musialby byc to odtwarzacz z plynna regulacja bo mam zamiar podlaczyc go do samej koncowki mocy YAMAHY AX-592, omijajac tym samym przedwzmacniacz...

Aha...co do Tannoyow mx3...to niech ktos mi jeszcze raz powie ze nie ma basu..., zapraszam do mnie na odsluch i wtedy pogadamy...o basssssiiieee...:) doradze jak zrobic zeby byl ten bas...

prosze o pomoc w doborze odtwarzacza, no i moze jeszcze w kabelkach glosnikowych jak ktos ma dowsiadczenie i czegos sluchal a nie tylko patrzyl na gwiazki w AUDIO lub HI-FI...

a bym zapomnial o kwocie...raczej szukam czego z drugiej reki...takze nowy model moze kosztowac okolo 2000zl...

Z odtwarzaczy z regulowanym wyjściem polecam Onkyo Integra DX7711 - można go było kupić po przecenach już za 1700zł (wcześniej 2700). Ma dwie pary wyjść w tym jedno regulowane potencjometrem i nawet zdalnie. Brzmienie bardzo poprawne, solidna budowa i mechanika, poza tym całkiem miła maszynka do robienia różnych 'upgrejdów'.

hififreak.wordpress.com

Osobiście słuchałem Tannoy MX2 na odtwarzaczu Marantz CD 6000 OSE (1600 zł) i DVD Yamaha 520 (1400 zł). W każdym przypadku występowała denerwujące świszczenie i syczenie wysokich tonów (w zależności od nagrania efekt był bardziej lub mniej dokuczliwy), z tym że na Marantz'u było to subiektywnie czystsze i zarazem głośniejsze.

Gdybyś mógł coś napisać odnośnie uzyskania dobrego basu. Wprawdzie MX3 to podłogowce ale może parę uwag możnaby zastosować do MX2...

Odradzam używanie regulacji poziomu napięcia wyjściowego z CD lub z DVD. Większość z klocków ma regulację cyfrową polegającą na "obcinaniu zbędnych bitów". Ściszając zmniejszamy rozdzielczość i tym samym pogarszamy jakość nagrania. Ponadto tam, gdzie nie ma zapamiętywania ostatniego nastawu, zawsze jest niebezpieczeństwo uszkodzenia słuchu lub kolumn. Oczywiście tam, gdzie regulacja ma charakter analogowy (sterowany potencjometr) lub jest to drabinka rezystorowa, to pierwsza z uwag nie ma zastosowania.

najpierw wymieniłbym interconekt na jakiś porzadny z dobrą górą.

jeśli to nie pomoże to winnę ponoszą kolumny - słuchałem Yamahy wcale nie gra tak ostro na górze.

hi, znam to brzmienie, ja zmienić CD to zdecydowanie Rotel, poszukaj może jeszcze gdzieś w Audioklanie się uchował z wyprzedaży RCD 961,... no i interkonnect pewnie by się przydało wymienić (VDH First ?)

pozdrawiam

Gość merle

(Konto usunięte)

Nie jestem pewien co jest grane z tym Profigoldem. Z tego co wiem z recenzji i z wlasnych doswiadczen (uzywam czasem ostatniej wersji Profigolda jako druta pomocniczego), to brzmienie tych kabli jest lagodne, lekko uposledzone w gorze pasma. Zalecenie ktoregos z recenzentow - "do uspokojenia zbyt ostro brzmiacych systemow". Ja go stosuje czasem jak potrzebuje wiedziec, jak dane urzadzenie zabrzmi z miekko brzmiacym okablowaniem. Tak wiec pytanie brzmi: co tam sie dzieje?

chodzi o to ze nie wiem czy to jest wina profigolda...pewien koles, z ktorym rozmawialem jest pewny ze swiszczenie u gory jest spowodowane slabym odtwarzaczem (YAMAHA CDX-390) i polecil zeby go wymienic... wiec glownie skupilem sie na wymianie odtwarzacza a nie interkonektu...