Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny ZG40C/5 płytki bass?

orzel_man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jestem posiadaczem zestawu kolumn ZG40C/5, które są podłączone do wzmacniacza Radmor A-5512.Jakiś czas temu oddalem do regeneracji wszystkie glosniki."Cykadełka" i średnie grają świetnie.Mam jednak problem z tym że bass jest jakby pozbawiony "głębi".W tych kolumnach jeden z glosników jest pasywny,zamienilem go na zwykly, tak że mam po dwa glosniki basowe w każdej kolumnie.Czy popelnilem bląd zamieniając jeden z glośników pasywnych na "aktywny".Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju rady które pozwolą mi wycisnąć jak najlepsze brzmienie z tyvh kolumn.

Dziękuję i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/28628-kolumny-zg40c5-p%C5%82ytki-bass/

czesc

sluchaj - zachowales sie jak ostatni imbecyl wiesz wogule po co jest membrana bierna w kolumnie? Najlepiej wloz ja z powrotem i zobacz efekt. Przepraszam, ze cie pojechalem no ale kur**a jak sie czyta takie posty, to az mnie krew zalewa. Na jaki glosnik wymieniles ta membrane?

pzdr

Przedmówcy być może rzeczywiście troche za ostro pojechali, ale mają rację, włóż ponownie oryginalnie mambranę bierną.

Napisałeś, że oddałeś do regeneracji . . . na czym polegała reganeracja? - jestem miłośnikeim tych zestawów - są bardzo czułe na zmiany w wytłumieniu. Ważne coby było suche, czyli przy wkręcaniu biernej sprawdź gąbki wytłumienia, jeżeli będa zbyr przyjemne i aksamitne w dotyku, anleżey pozostawić otwarte obudowy na dzień, dwa, coby się przewetrzyły.

Gość

(Konto usunięte)

Jaja se robicie chlopaki - prawda?

Kiedyś miałem kolumny z membraną bierną i ....ona tzn. to był zwykły głośnik tylko , że nie podłączony :)))

Jak wymieniłeś na inny i też nie podłączyłeś owego , to tak szczególnie krzywdy tym kolumną nie zrobiłeś :)

nie wiem co miałeś, ale akurat w zestawach o których mowa membrana bierna jest typowa, nie ma cewki i magnesu, jest to po prostu coś co robi za bassrefleks, czyli cechuje się pewną podatnością mechaniczną (masa, zawieszenie) i jest pośrednikiem w przekazywaniu części ciśnienia z obudowy wytwarzanego przez głośnik basowy

zauważ, że jeżeli wsadzisz typowy głośnik zamiast niej, to:

- jeżeli nie podłączysz, to wstawiasz inną podatność (inne zawieszenie, masa itp.), poza tym membrana tego głośnika będzie dotakowo hamowana w swym ruchu przez swoją własną cewkę, gdyż cewka ta będzie chciała się poruszać w polu swego magnesu (cewka nie podłaćzona), więc stawiać dodtkowy opór, to tak jakbyś zmienił otwór bass refleks, zatkał, go itp.

- jeżeli podłączysz ten głośnik, to w zależności jak podłączysz (szeregowo czy równolegle z już istniejącym), to albo spadnie impednacja dla zakresu albo wzrośnie, poza tym obudwa nie jest dostrojona dla dwóch aktywnych membran irtd, itd, dużo by pisać, odsyłam do poszukania opracowań an ten temat

w obydwu przypadkach dochodzi do zepsucia dostrojenia, które ktoś opracował i które grało

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie nie pamiętam , ale były polskie i miałem je gdzieś na początku lat 90-tych.

I skoro tam był cały głośnik to pewnie ktoś to obliczył i tak potem zrobił.

A zatykanie bassrefleksu to częsta praktyka stosowana w "regulacji" basu.

cosik kurde nie zalacza odpowiedzi, to ostatnie bylo do "xniwax"

do "jacch"

a co do tego, że czasem membrana bierna to "pełny głosnik" tylko, że nie podłaczony, to takie kosntrukcje też można spotkać, z tego co wiem ZG40 (te duże z membraną bierną), były na typowej membranie biernej (czyli tylko membranan i zawieszenie), mam obecnie dwie sztuku tych kolumn, widziałem wiele innych i zawsze tak samo to było,

jeśli po wymianie membrany biernej na aktywny przetwornik bas jeszcze jest "za płytki" to proponuję dołożyć do zestawu taki subwoofer który szyby tłucze (kolega z zakładki DIY taki wykonał).

Jeśli dobrze pamiętam, to te Zg40 miały wstawione UB25 (coś jakby GDN25/x/x tyle że bez magnesu i cewki - taka ersatz membrana bierna na zunifikowanych elementach).

Fajnie całkiem grały.

Część miała logo chyba Thomsona czy inszej zachodniej firmy (wersje eksportowe?).

Chrupek - możesz mi wyjaśnić tą linijkę :

- jeżeli nie podłączysz, to wstawiasz inną podatność (inne zawieszenie, masa itp.), poza tym membrana tego głośnika będzie dotakowo hamowana w swym ruchu przez swoją własną cewkę, gdyż cewka ta będzie chciała się poruszać w polu swego magnesu (cewka nie podłaćzona), więc stawiać dodtkowy opór, to tak jakbyś zmienił otwór bass refleks, zatkał, go itp.

Co ma wspólnego niepodłączona cewka z hamowaniem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

faktycznie poszła szyba w oknie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok!Sorry ze nie odpisywalem ale nie bylo mnie jakis czas. Dzieki za wszystkie rady(za obelgi nie...) Odlaczylem jeden z glosnikow i wyglada na to ze bas sie poprawil. jest jeszcze kwestia wypelnienia. Napchalem do kolumn poza gabkami ktore juz byly, troche bawelnianych ciuchow. Powinienem je wywalic, czy zostwaic? To jedna sprawa, kolejna to slyszalem o tym ze mozna montowac glośniki "odwrotna strona" tzn. magnesem do zewnątrz, Przykladalem odlączony bass(pasywny) odwrotna strana i wydaje mi się ze pracuje lepiej tak przykrecony.pozdro

cześć!

No wlasnie to moze byc problem.Kiedy oddalem glosniki do regeeneracji wymienione zostaly cewki i membrany. Problem w tym ze zamienilem pasywne na no0rmalne glosniki z cewkami i magnesami :(niestety...

z tą cewką to chodzi o to, że jak porusza się w polu magnetycznym to powstają w niej prądy (na tej zasadzie działają przecież na przykład spalinowe generatory prądu, co prawda niekoniecznie oparte na magnesach, tylko na wirniku i stojanie, który robi za magnesy, ale ogólnieo to samo chodzi) , które zwrotnie produkują pole magnetyczne o kierunku wymuszającym ruch cewki przeciwny do obecnego, co prawda cewka nie jest obciążona, ale i tak powstaną siły co da inną pracę tej membrany

do orzel_man

wyjmij pakyuły, nie wiem ile ich tam napakowałeś, ale w ten sposób zmniejszasz objętość dla głośnika niskotonowego podwyższając rónocześnie jego dolne pasmo przenoszenia. Moze być tak, że masz wrażenie że jest więcej basu, ale będzie to wynik zmiany strojenia i uwypuklenia, poprzez zmianę wspomnianej objętości, wyższego zakresu basu

gdy przykręcasz głośnik odwrotnie, to zauważ, że po pierwsze wyjmujesz "objętość" stożka membrany, kosza i magnesu z obudowy (dodatkowo dodajesz objętość wklęsłości membrany), czyli ogólnie zwiększasz objętosc "widzianą" przez głośnik niskotonowy i zmienia się częstotoliwość dostrojenia dla membrany biernej

ogólnie, to trochę bez sensu cała ta rozmowa, bo nie wiadomo, jaką cewkę wstawili do podłączonego głośnika, jakie dali zawieszenie i jakimi parametrami skończyła się ta całą operacja (gdyby firma była w porządku, to by Ci pomierzyli i dali nowe dane dla tak zrekonstruowanego głośnika, albo przynajmniej powiedzieli czy ma on takie parametry jak miał). Jeżeli ma takei paramtery jak miał, wstaw z pworotem bierną starą, i ogólnie zrób wszystko tak jak było . . . . . cały problem polega na tym, że ile byśmy tu na forum Ci nie pisali to Ty i tak próbujesz po swojemu, a tu trzeba trochę wiedzy na ten temat, żeby wiedzieć na co się wpływa dokonując modyfikacji, za dużo rzeczy do uwzględnienia które trzeba by rozwaźyć, bo Ci pomóc, moze poszukaj literatury, ksiąek poczytja sobie, dużo Ci się wyjasni co do zasady funkcjonowania głośników i wtedy będziesz mógł się zwrócić już z bardziej konkretnymi pytaniami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.