Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra i prosta regulacja glosnosci

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Czy nie lepiej nie dawać przed tym potencjometrem wzmocnienia ? Skoro ma małe napięcie zasilania a sygnał z większości DAC, to 2V, to może wystarczyłby tylko bufor ? A skoro OPAmpy słabo brzmią bez wzmocnienia , to może bufor dyskretny?

Napisz proszę, czy może próbowałeś i czy masz takie plany.

pozdrawiam,

L.

Lenny ~ Masz racje - lepiej chyba nie dawac wzmocnienia przed potkiem :) A co do bufora dyskretnego na wejsciu to jestem jak najbardziej za :) Myslalem o tym, tylko nie mielem wiecej czasu zeby sie tym zajac - zawsze najprosciej zrobic cos na opampie :) i najszybciej :))) Daj moze jakis schemat sprawdzonego bufora to zlepimy go z caloscia :) i dzieki za pomysla ! wlasnie o to chodzi - wrzucilem ten schemat dlatego zebysmy razem go rozwineli :) Mam nadzieje ze uda sie po kilku modyfikacjach zrobic naprawde sesowny klocek audio :)))

Chyba nie ma zbytniego zainteresowania tematem :))) Poza Lennym :) Mimo to prace trwaja - oto co sie do dzisiaj urodzilo - wszelkie slowa krytyki i wytkniete bledy wskazane :)

Lenny ~ tak sobie wyobrazales ten dyskretny bufor? Moze za bardzo przekombinowalem z zasilaniem ... ale taki dyskretny stopien na FETach bedzie bardzo na wszystko wrazliwy ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3138-100003725 1170304049_thumb.jpg

post-3138-100003726 1170304048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja chyba tez bym sie pisal nawet na dwa komplety bo do xlr. po przeczytaniu pierwszego postu jaka to rewelacja ten DS1802 kupilem 2 sztuki ale jeszcze nie mialem czasu nawet tego ruszyc. wiec zainteresowanych wiecej tyko moze w ukryciu :)). mysle ze pcb jak by byla robiona warto zrobic dosc uniwersalna ktora by pozwalal na rozne rodzaje zasilania w zaleznosci od potrzeb odbiorcy. ja tam sie pisze na wypasa ...

pozdrawiam

rozumiem , że bufor wejściowy zaczerpnięty ze schematu , który przedstawił J.C na DIYaudio

, tylko skąd wziąść 2SK389BL w przyzwoitej cenie , (nie po 50zł z TME )

bikoz jak na razie nie znalazł źródła ( patrz wątek zamówienie elementów do Xono)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Może takie coś. Bufor w klasie A, dostępne elementy.

Pozdrawiam

wstach1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bufor zaproponowany przez Chumiego jest prosty i b.dobry (IMHO), a zamiast trudniej

dostepnych 2sk389 można zastosować tanie i dostepne 2sk170.

Trzeba tylko sparować i "skleić" je ze sobą termicznie.

Efekt będzie ten sam.

no ja sie tez caly czas rozgladam za dostepnymi w miare przyzwoitej cenie 2SK389 ... jak by ktos z was znalazl to dajcie znac :) a racja ze na poczatek mozna wsadzic sobie 2SK170 - ja chyba tez takie bede narazie dawal do testow :) ale caly czas kombinuje czy by tu czegos jeszcze nie zmienic :)

Jedna sprawa - planuje zrobic ile sie tylko da w SMD - oczywiscie poza DS1802 - najlepiej by bylo gdyby plytka akceptowala taki i taki :))) co o tym myslicie ??? jasne ze nie ma co stosowac jakis malych elementow bo nie wszyscy sobie poradza z lutowaniem ... ale standardowe 1206 to juz chyba nie powinny sprawiac trudnosci :)

Panowie, a po co taka kombinacja w obwodzie wtórnika na wejściu?? Przecież to zabójstwo dla dobrego dźwięku. Fet, rezystor i już. Do ustalenia tylko, przy jakim optymalnym prądzie ma 2SK pracować.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Niedawno znalazłem taki oto sklep:

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak z jakością oferowanych przez nich części oraz kupiecką rzetelnością i solidnością, ale trzeba im przyznać, że ofertę mają bogatą. 2SK389 też mają, za ok. 13zł.

Ukryta Zawartość

>gagacek

Fet i rezystor i już będzie miał offset - to znaczy potrzebny będzie kondensator w torze (chyba że lubisz klikanie przy regulowaniu głośności). co prawda chwalą się, że DS1802 ma detekcję zera, ale wolałbym nie rydzykować. Dlatego taki właśnie bufor. A wszystko to bez konda w torze :D.

Poza tym - zawsze można dać zworkę na płytce i wywalić połowę...

pozd,

L.

> Lenny

Sorry za przeskoki myślowe. Układ nie klika - sprawdzone organoleptycznie. A dobra zwora nigdy nie jest zła:)

Można dać np. 2 wtórniki w szereg z odwrotnymi polaryzacjami itp itd. Tylko po co?

Zawsze mnie boli gdy widzę jak sygnał niepotrzebnie pędzi po krzemie. Przykład - schemat wklejony przez wstach1. Tutaj wpły źródeł prądowych jest niby wzajemnie znoszony, ale tranzystory te nie są na jednym kawałku krzemu i każdy wniesie swoją charakterystykę. Efekt - taki sobie. I tak można bez końca. Dlatego uważam że inwerter na opa zaproponowany przez ChUmI-ego będzie po prostu lepszy niz układ rozbijający liniowość fet-a. Ale to jest tylko moja sugestia, nie mam p[atentu na nieomylność.

Trochę sensu poproszę.

prace posuwaja sie niestety bardzo powoli ze wzgledu na kompletny brak czasu :( ale juz ida do mnie tranzystory wiec jak przyjda bedzie motywacja na poskladanie modelu probnego na plytce uniwersalnej zeby sprawdzic czy schemat dziala tak jak ma dzialac a potem zostanie tylko narysowanie plytki :)

>>gagacek

>Układ nie klika - sprawdzone organoleptycznie.

To doskonała wiadomość :)

>Zawsze mnie boli gdy widzę jak sygnał niepotrzebnie pędzi po krzemie. Przykład - schemat wklejony

>przez wstach1.

Nie wiem kto po raz pierwszy zastosował diamentowy tranzystor ale rozpropagował chyba W. Jung, więc nie byle kto. Sam mam zrobioną w podobny sposób... kocówkę mocy. I chodzi niesamowicie. Układ jest przez wielu chwalony - patrz wątek "diamond buffora" Petera D. na tym forum. Więc zapewne jak zwykle - kwestia gustu.

> Dlatego uważam że inwerter na opa zaproponowany przez ChUmI-ego będzie po prostu lepszy niz

>układ rozbijający liniowość fet-a.

Jaki inwerter ? Ten wzmacniacz na OPA ? Chyba zanowu skrót myślowy ;].

Wzmacniacz przed potencjometrem jest zdecydowanie nie na miejscu, bo DS1802 nie może przyjąć zbyt dużego sygnału. Dletego wtórnik. Wtórniki na wzmacniaczach operacyjnych to moim zdaniem nie najlepszy pomysł*.

Ten bufor na fetach ma bardzo dużą liniowość - polecam artykuły Erno Borbleya w sieci. :)

pozdrawiam,

Lenny

* - w celu obserwacji jak doskonały dźwięk mają bufory na op-ampach - polecam zrobić:

a) bufor na op-ampie

b) wzmacniacz na tym samym scalaku poprzedzony dzielnikiem napięciowym (aby uzyskać sumaryczne wzmocnienie jeden = 0dB)

Następnie porównujemy brzmienie i wyciągamy wnioski :)

dodo, 9 Lis 2006, 08:22

>rozumiem , że bufor wejściowy zaczerpnięty ze schematu , który przedstawił J.C na DIYaudio

Mógłbyś rzucić linkiem do tego bufora? Nie potrafię go odszukać...

Arek

>Lenny, 21 Lis 2006, 20:22

OK, ale...

Jakiego sygnału drabinka nie może przyjąć? Wzmacniacz przed ds1802 ma wzmocnienie 1, więc nie za bardzo wiem co piszesz, o co Tobie chodzi, co (albo komu?) i po co chcesz udowodnić.

Proponuję: naprawdę zrób te układy, posłuchaj jak chodzą a nie czytaj o tym jak chodzą, wyciąg wnioski. Ja uczyniłem kilka wpisów ponieważ trenowałem takie stopnie wejściowe kilka lat temu, mam niejakie doświadczenie. Masz coś konstruktywnego - pisz. Nie masz - nie pisz, bo po co?

Bardzo fajnie że układ chodzi Ci niesamowicie. A jeszcze lepiej jakbyś miał okazję konfrontacji z naprawdę dobrymi konstrukcjami i mógł porównać je tak pod względem brzmieniowym jak i pod względem miarodajnych pomiarów parametrów, było by Ci to bardzo pomocne.

Trochę sensu poproszę.

• 8 miesięcy później...

DS1802 wg schematu z pierwszego wpis + bufor wyjścowy wg Application Note 88.

Ukryta Zawartość

post-6361-100007804 1185631316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

A mam takie pytanie - czy przy bezpośrednim sterowaniu TPA6120 nie pojawia się DC offset na wyjściu TPA ?

Jeśli się pojawia to jak duży i czy "pływa" przy ragulacji ?

Uprzejmie proszę o zmierzenie...

Pozdrawiam, Bob

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.