Skocz do zawartości
IGNORED

Czy płyty CD-R się utleniają?

gregorek1

Rekomendowane odpowiedzi

Mirek Potempski, 8 Paź 2006, 16:19

>McGyver zapomniałeś o najważniejszej różnicy pomiędzy płytą CDR komputerową a CDR Audio. Płyty Audio

>zawierają w swojej cenie opłaty dla artystów.

Nie zapomniałem, ale pisałem o aspektach technicznych a nie prawnych. Poza tym akurat z opłat za prawa autorskie do kieszeni artystów trafia bardzo nikły procent, o ile w ogóle. Znakomitą większość przejadają rozmaite ZAIKSy.

• 3 miesiące później...

hmm

nie zebym sie czepiał, ale szukalem ostatnio jakiegos zrodła i znalazłem taka aukcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wypadało by napisac ze odtwarzacz ma problemy ze starszymi plytkami cdr, ale w opisie: czyta cdry bez problemu....

ale idac dalej tym tropem:

2 stycznia cdka na tej aukcji kupil pan pmac. Po niecałym miesiacu mamy kolejna aukcje:

Ukryta Zawartość

CD dalej super czyta płyty CDR... a o ewentulanej naprawie zaden ze sprzedajacych nie wspomniał wiec zakładam ze nie był naprawiany. Ale słyszałem ze ostatnio poczta podnosi jakosc usług, pewnie to oni w trosce o klienta cos "dłubneli" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

najgorsze płyty moim zdaniem odnośnie trzasków

1.dysan

2. emtec

3. platinum

(klasyczne ich płyty żadne tam droższe wersje typu ceramic i czarny dysan

najlepsze są verbatim z niebieskim nośnikiem

odziwo tani samsung :-)

i kupowałem jak jeleń drogie emteki i dysany kiedyś5zł sztuka i ....trzeszczą

albo nic jużnie ma poza trzaskiem

a mam płyty z tamtej epoki (7lat) temu noname za 2zł wtedy i działają normalnie

ilość odtworzeń nie ma tu nic do rzeczy

nagrywarka na skazim 8xteac

Jakiś czas temu porządkowałem swoje archiwum danych komputerowych . Najstarsze płyty CDR z tego archiwum maja 11 lat. Wśród tych najstarszych płyt tylko trochę więcej niż połowa daje się w całości odczytać bez żadnych błędów. Moim zdaniem nie ma innego wyjścia, jak tylko przenoszenie zbiorów, co kilka lat, na nowe nośniki. Sądzę także, że zapłacenie wyższej ceny za nośniki renomowanych producentów to rozsądny wydatek.

Z ciekawości pogrzebałem na półce z cdr-ami jakie nagrywałem ok 10 lat temu na nagrywarce Philips cdr 880 i która do tej pory sie dobrze sprawuje pod jednym warunkiem - musi w sieci byc minimum 220V.

jesli chodzi o płyty to po sprawdzeniu najstarszych nie zauwazyłem zadnych trzasków szumów czy tym podobnych. bardzo dobrze trzymają sie philipsy megalife, dysany audio, tdk cdr-xg, natomiast basf cdr maxima (póżniej Emtec),

w porównaniu do swojej kasetowej imienniczki to jest szajs. Po ok 5 latach zaczeła pekac warstwa nosnika i tak jak gdyby sie złuszczać. Oczywiscie generalnie w lepszym stanie są płyty mniej uzywane i przede wszystkim umiejętnie wyciągane z opakowań bez żadnego wyginania. Spostrzeżenia dotyczą plyt żony i dzieciaka którzy czasem zapominają wczesniej nacisnąć zatrzask przytrzymujący płytę. Niestety warstwa optyczna nie jest tak elastyczna jak poliwęglan i pojawiają sie mikropeknięcia.

W płytkach aluminium się z czasem utlenia, to fakt, ale problemem większym jest to, że w dzisiejszych płytach, część składników CD-R i CD-RW jest hodowana z bakterii. A co organicznie jest wyprodukowane, to organicznie zostanie spożyte.

Np. CD-Ry z PL w RPA nie przetrzymują dłużej od nagrania niż 3-6 miesięcy. Temperatura + wilgotność przyspiesza rozwój grzyba, który po prostu zżera powierzchnię płytki i wynik znany.

Jeśli ktoś używa cdrecord linuksowego do nagrywania płytek, to po podaniu opcji -v dostanie na ekran informację o płytce którą nagrywa. Jeśli płytka jest robiona z surowców bakteryjnych i zostanie zżarta przez grzyby, to napisane jest:

Disk type: Short strategy type (Phthalocyanine or similar)

Taki napis ma dzisiaj znaczna większość płytek, od TDKów i SONY po śmieci za 30 gr.

Jeśli jest płytka robiona niebakteryjnie, napisane jest:

Disk type: Long strategy type (Cyanine, AZO or similar)

I takie płytki to rzeczywiście AZO Verbatima, których znaleźć już nie mogę, i np. GOLDy EMTECa CD-R i DVD.

Co do CDRW, to dzisiejsze po kilku cyklach nagrania i skasowania się nie nadają do niczego. Mam z 5 sztuk starych CD-RW BASFa sprzed chyba z 6-7lat i do dzisiaj działają bez zarzutów (nagrywane *2).

Nie wiem, czy jest pod windę jakiś program analizujący skład chemiczny płytek, ale warto poszukać i zobaczyć co się nagrywa :)

Tak, płyty CD-R (wypalane) utleniają się (chociaż mozę to niekoniecznie dobre określenie). Tłoczone nie.

Porduceni powinni tez podawać (i niektórzy podają ich okres trwałości). Dobrze jest trzymać je w ciemności, to przedłuża ich żywot. W ramach doświadczeń, proponuję wypalic płytę i położyć warstwą czytaną ku górze na parapecie i spróbować odtworzyć ja po dwóch miesiącach (oczywiście te dwa miesiące albo i nawet miesiąć w przypadku gdy parapet odwiedza słońce).

Witam wszystkich. Obecnie polecam płytki Verbatim Crystal Azo. Średni koszt 50 sztukowego cake wynosi 38zł.

Program CDR Identifier pokazuje Long Strategy (warstwa nośna Cyjanina, AZO)

Przetestowałem płytki EMTEC, BENQ, VERBATIM, TDK, SONY I INNE i wszystkie posiadają warstwę nośną Ftalocyjaninę. Jedyne rozwiązanie to Taiyo Yuden i Verbatim Crystal Azo lub Crystal Super Azo.

• 2 tygodnie później...

też czarne kupowałem, ale mają wszystkie "short strategy" więc będą padać tak samo jak i zwykłe najtańsze CDRki,

Radas, gdzie można AZO kupić? Gdzie ty kupujesz?

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

płyty kupuje u mnie w mieście w sklepie komputerowym.

powinniście szukać płyt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a używałem i posiadam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>też czarne kupowałem, ale mają wszystkie "short strategy" więc będą padać tak samo jak i zwykłe najtańsze CDRki,

Wbrew pozorom określenia "short strategy" i "long strategy" nie dotycza bezposrednio trwałości płyt. Związane sa z 'czułością' barwnika na promień lasera, a w zwiazku z tym z wymaganą długościa impulsu (w konsekwencji dopuszczalna maksymalna prędkoscia zapisu). Mozliwe, że płytki "short strategy", mają "delikatniejszą", cieńszą, warstwę i w związku z tym są mniej trwałe. Z drugiej strony wczesne płytki z barwnikiem cyjaninowym były wyjątkowo nietrwałe, to własnie miało spowodowac wprowadzenie płyt z barwnikiem ftalocyjaninowym... Płytki Verbatim AZO mają być trwalsze i właśnie z takich korzystam, choc ostatnio zauważyłem na kilku lekkie zażółcenie (od górnej, przejrzystej strony), co wygląda dość niepokojąco. Coraz wyższe prędkosci zapisu najwyrażniej wymuszają zmniejszenie grubości warstwy barwnika, stąd coraz jasniejsza barwa płytek typu AZO i byc moze mniejsza trwałość...

szkoda że dopiero teraz zobaczyłem temat - jakieś dwa miesiące w stecz na portalu o2.pl gość z HP powiedział wprost - czas przechowywania danych na CDR-ach produkowanych przez HP to 24 miesiące ..........

ale coś jest w tym że płyty sa teraz chyba gorsze bo stare dysany audio które mam "od wieków" grają ok a nowe superwynalazki potrafią zrzucić skórę po jednym słonecznym dniu w samochodzie

testowałem masę płyt i tylko Crystale i Azo nadają sie do audio. Co jest śmieszne to TDK audio i inne do audio są produkowane przez bardzo kiepskich producentów warstwy nośnej - bo jak wiadomo nie zawsze TDK to made in tdk factory nie??. Poważnie tylko verbatimy Crystal lub Azo i Taiyo Yuden o long strategy wytrzymują obciążenie wiekowe i środowiskowe.

Do testowania (sprawdzania) warstw nośnych polecam CDR Identifier

Ukryta Zawartość

Do sprawdzania warstw nośnych DVD polecam

Ukryta Zawartość

Warte uwagi softy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O tak, Taiyo Yuden ... były takie kolorowe Maxelle, ale ostatnio kupiłem i okazało się, ze to już Moser Baer India - z tą firmą mam bardzo złe doswiadczenia - wprost rozsypujace się płyty Emtec.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.