Skocz do zawartości
IGNORED

pokoj odsluchowy - POMOCY!

miku

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam dosc podstawowy sprzet /marantz pm4001+ac azur 340c +whaferdale 9.2 +glosnikowe i interkonekty raczej bez znaczenia. (z nadzieja na jakas jolide w przyszlym roku:)

mam takie mieszkanie jakie mam i raczej go nie przebuduje.

probowalem roznych ustawien i sa jakis minimalne zmiany ale powaznie mysle nad dodaniem jakis ustrojow akustycznych.(przemeblowan)?

troche sie naczytalem na necie ale nie wiem tylko jakie sa wlasciwe, a sytuacja (ksztalt pokoju) jest na tyle nietypowa ze trudno mi znalezc (bez wiedzy i doswiadczenia) informacji na necie.

mam nowy budynek. na razie sprzet stoi na dluzszej scianie z telewizorem.

sciany dzialowe to pewnie jakis regips.

generalnie o czyms takim jak pozorne zrodla dzwieku itp to raczej nie mozna mowic. powiedzmy ze czasem przy dobrej plycie udaje sie stracic z oczu kolumny.

dzwiek po prostu jest.

chcialbym wyciagnac ze sprzetu co sie da, wiec mam nadzieje na poprawe akustyki pomieszczenia.

nie stac mnie na bledne eksperymenty wiec potrzebuje porady co moze pomoc w mojej sytuacji. w jakim kierunku uderzyc.

problem to chyba jest ze wszystkim.

nie to ze brzmi zle ale jak sluchalem tego zestawu w sklepie to bylo o wiel, wiele lepiej.

i wierze ze mozna nawet z takiego ekonomicznego ukladu wiecej wyciagnac.

ponizej zdjecia

z gory dzieki za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13370-100005325 1170301774_thumb.JPG

post-13370-100005326 1170301772_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28686-pokoj-odsluchowy-pomocy/

jedna uwaga !!!

poczytaj regulamin

dokladnie na ten temat jest watek 2-3 linijki nizej ,co jest czytac sie nie chce ??

akustyka omieszczenia hmmm

a tak do prawdy sam z tym walcze i nie jest to takie proste

Pierwsza rzecz, zbliż głośniki do siebie tak by między Tobą siedzącym na kanapie a nimi wytworzył się kąt 45 st. (teraz ten kąt to grubo ponad 90 st. i dlatego słyszysz jedno wielkie G zamiast przestrzeni). Usłyszysz wreszcie scenę i daję głowę, że będziesz w szoku. A sam zestawik taki sobie, szkoda tylko, że zainwetowałeś w PM 4001, bo to remake bardzo starego wzmaka Marantza, tylko w nowej obudowie. Wafle to niestety też porażka. Mają najgorszy z wyobrażalnych stosunek cena/jakość. Ich brzmienie kwalifikuje je do kalsy do 500 zł. Sorry, że musiałem to napisać, ale ja mam głośniki za 2 kzł i grają jak przereklamowane konstrukcje za 10 kzł, ale to rezultat żmudnych poszukiwań i miliona odsłuchów. Jedno jest pewne - nie słuchaj sprzedawców, no i zsuń te głosniki co najmniej o 1,2 m (tak na czuja szacuję ze zdjęcia) i ustaw prostopadle - kąt dogięcia daruj sobie póki co - to bardziej skomplikowana zabawa.

Pozdrawiam

co do zestawu to racja ze moglobyc lepiej ale po wierzy aiwa (no comment) to moj i tak najlepszy sprzet.przez tydzien bylo pieknie a potem sie zaczelo....slysze ze nieslychac wiec kombinuje.

i caly sek lezy w ksztalcie pomnieszczenia - to litera "L" z dodatkowym "ogonkiem" - przedpokojem.

Zakładając, że te "szafki" pod kolumnami są bardzo stabilne i nie chwieją się, to zrób jak doradził Rolandsinger, z tym że niekoniecznie tak ostro na 45 stopni, spróbój ustawić trójkąt równoboczny po ok. 60 stopni. Potem kolumny lekko obróć do zewnątrz, tak żebyś widział ich wewnętrzne ścianki boczne. Powinno być trochę lepiej.

Ta na moje wyszucie to kolumny maja za duza baze (za daleko od siebie) oraz 'patrza' dokladnie w oczy sluchajacego.

W sumie sprobowalbym (pomijajac na razie kwestie estetyczne) lekko je przyblizyc do siebie, jezeli bas jest za duzy to lekko na srodek pokoju a potem krecic kolumnami dookola osi pionowej by zlapac scene i precyzje. Moze powinny bardziej 'patrzec' na wprost? W sumie ustawienie to kwestia kombinowania. Jezeli masz CDP, ktory powtrza jakis fragment plyty to wrzuc krotki fragment, np. 20-30 sekund i niech gra w kolko a Ty w tym czasie lataj po pokoju z kolumnami i szukaj punktu G. Jezeli nie dojdziesz do pelnej nirwany to w kazdym razie moze sie cos poprawi.

pzdrw

soso

Jeszcze dodam, że ten fotel z prawej strony może burzyć symetrię sceny i na tej ścianie bocznej przy prawej kolumnie można też dać ewentualnie jakąś matę, jeśli wszelkie kombinacje z ustawianiem zawiodą.

No to miłego szukania punktu "G" jak to powiedział soso...

;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.