Skocz do zawartości
IGNORED

GRONEBERG QUATRO REFERENCE

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

No jak nie jak tak... np Balanced audio technology robi z lamp Bata.... a niektorzy twierdza ze lampa to g.... masz zywy przykład co nie napiszesz bedzie zle

p.s oczywiscie powyzsze to tylko gra slow bardzo szanuje lampy i cala zabawe audio, a bat uwazam za bardzo rasowy produkt

Mr.Zydelek - w porównaniu z Real Cable Groneberg jest raczej chłodnym kablem. Wprawdzie napisałem, że różnice były nieznaczne, ale przede wszystkim w szczegółowości. Barwą mieco się różniły. Poza tym przeczytałem Twoje "o mnie" - u mnie jest tak, jak to napisałeś, jestem zadowolony, nie widzę powodu do zmiany kabla, najprędzej zmienię cd, bo on jest obecnie nasłabszym ogniwem mojego systemu.

Moje Phonar Pentagon Beta są okablowane Groneberg Quattro Reference.

Dźwięk piękny.

Myślę o zakupie sieciówki do wzmaka tejże firmy.

Firma na pewno warto zainteresowania.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Czy takie dziadostwo będzie odpowiednie jako RCA do IC z Gronebergiem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ku.....wa ludzie za 18zł to kupicie dwie szt. takich wtyków:)

Bedą dobre. W celu zakupu proszę iść do pierwszego sklepu z częściami RTV. Na allegro jest to wszystko duzo droższe niz w rzeczywistości. Przykładem sa wtyki IEC do kabli zasilających, które normalnie w detalu kosztują 5zł. a na allegro kilkanaście złotych.

• Redaktorzy

Tylko po czorta kupować zakręcane podróby, z którymi tylko kłopot, bo zeby działały naprawdę poprawnie muszą trzymać wymiary, kiedy można kupić porządne wtyki wciskane, nie mówię że zaraz Neutrik (chociaż czemu nie), ale tu jest w czym wybierać. I nie będzie pieprzenia się z przykręcaniem, zakręcaniem, zacinanaiem się, ukręcaniem gniazd itp.

Panowie, konkrety proszę ;) Jeszcze na tyle się nie 'zaufiofilizowałem', aby kupić np. bullety (200zl!) - nie mój poziom zboczenia ;) Ale wracając do tematu - nie byłoby problemu, gdyby Groneberg miał przekrój 6mm... A nie ma, to problem jest ;)

Co konkretnie i gdzie polecacie kupić do tego kabla na 9-10mm?

Pozdrawiam!

Furutech - FP160G 250pln 4sztuki 9.3mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Leży sobie na podłodze cały jeden metr Groneberga Quattro Reference i zastanawiam się, czy go już ciąć na dwa i robić IC (wtyki Nakamichi 'chlaśnięte' z tyłu flexem dla powiększenia otworu z 6mm do 10mm - sorry Panowie, ale nie potrafiliście mi doradzić sensownego i tańszego rozwiązania ;p), czy może z tego kabelka sieciówkę zmontować... Z czego będzie większy pożytek i efekt 'słyszalnie słyszalny'? ;)

Pozdrawiam

Zydelek,

(...) Kierunek przepływu ma byc zgodny ze strzałkami na koszulce. (...)

---

Mam metr kabla od Marszałka (dystrybutora) i nie ma na nim żadnych strzałek - niebieska koszulka z napisami Groneberg Quatro Reference, Made in Germany, Patent P43 36 230 CE, New Generation.

Zydelek, może masz lewego Groneberga?

Bo chyba nie ja, skoro brałem od dystrybutora?

Pozdrawiam,

Lete

:)))

Dlaczego zawsze jajko mądrzejsze chce być od kury....... ????

Kierunek nadaje napis Groneberg. Wszystko jest ŁOPATOLOGICZNIE opisane na stronie Groneberga.

Mój IC jest wersją od p. Marszałka pierwszą, a obecnie w "drodze" jest wersja New.

Ponoć trochę się różnią brzmieniowo o czym mówił mi p. Marszałek. Porównam i zobaczę sam.

Użyłem terminu "strzałka" jako nazewnictwa popularnego. Strzałka w przypadku GQR jest napis, choć na wersji pierwszej jest lekko przytarta kreska w rodzaju strzałki. IC ekran łączy się z kierunkiem napisu a w sytemie podpina się "pod prąd" od żródła do preampu. Preamp ze wzmaniaczem ączy się kierunkowo. Podobnie jest z sieciówkami. Filozofią firmy jest uzyskanie zboru mas w jednym punkcie czyli w podanym przypadku jest to preamp. Zakócenia mają spływać do preampu a potem sieciówkami do ziemi.

Widzę że nie bardzo to łapiesz a boje się ze możesz porazić się prądem:). Jak czegoś nie zrozumiałeś pytaj otwarcie zanim stanie się nieszczęście.

Nową wersję jako kabel sieciowy łączy się trochę inaczej.

• 2 tygodnie później...

Po tygodniu 'osłuchiwania' się z Gronebergiem (DIY - IC 50cm na wtykach Neutrik) mogę już pokusić się o pierwsze wnioski odnośnie brzmienia tego kabla.

Wniosek generalny - niepozorny, nie narzucający się, kabelek. Wpięty do systemu nie robi natychmiastowego wrażenia, nie jest 'efekciarski'. Gra po prostu swoje - poprawnie, kulturalnie, na bardzo dobrym poziomie.

Bas - raczej miękki i wystarczająco szybki. Bardzo lekko "zaokrąglony" na konturach (efekt kompromisu braku utwardzenia). Najniższy zakres dobrze przenoszony.

Wysokie - bez nadmiernej ilości "planktonu". Stonowane "ilościowo", ale na bardzo dobrym poziomie. Precyzyjnie różnicowane blachy, dobrze oddany szczegół i mikrodetal. Słowem - pełna kultura.

Średnica - przyjemna, analogowa, ze sporą dawką 'kolorków' i swoistym czarem, który może nie być zauważony w pierwszych minutach odsłuchu.

Stereofonia - wzorowa, ogromna scena (nie tylko 2D, ale 3D). Znakomita lokalizacja źródeł pozornych. Najlepszy kabelek, jakiego udało mi się do tej pory słuchać.

Podsumowując, kabelek pozbawiony poważnych wad. Szczególnie polecałbym do jasnych systemów (w ciemnych konfiguracjach może się nie sprawdzić). Gra równo - wpinamy w system i zapominamy. Po kilku dniach powrót do poprzedniego kabla (porównywałem z IC AQ Copperhead) może być bolesnym przeżyciem. IC predestynowany do zrównoważonych systemów, które nie wymagają modelowania podzakresów (wszystko gra na tym samym bardzo dobrym poziomie, bez żadnych podbić, czy uproszczeń).

Generalnie najlepszy mój IC (jak dotąd). Pokonał Belkina Synapse Silver lepszym 'doważeniem dźwięku' i lepsza przestrzenią (również głębią w 3 wymiarze, której Belkin nie ma). Belkin jest szybszy, ale jednocześnie gra lżejszym dźwiękiem (bez tak fajnie zdefiniowanej masy).

AQ Copperhead przy obu tych kablach jest po prostu matowym zamulaczem.

Jak na IC za 200 zł (konfekcja własna) jest to koniec poszukiwań.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.