Skocz do zawartości
IGNORED

GRONEBERG QUATRO REFERENCE

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Mainstrema mam. Zakonfekcjonowałem go dość dawno i nie pamiętam już obecnie. Z tego co mnie pamięc nie myli był podobny do groneberga ale miał dwie wiązki dla prądu, bez druta środkowego a ekran podłączało sie na wejściu. Nie jestem jednak pewien :)

mainstrem ma o ile dobrze pamietam ekranu nie ma... same przewodniki stanowia ochrone emv i o ole dobrze pamietam nie moze byc krotszy niz 1,5 m. jak bys zerknal jak masz go zrobionego bede wdzieczny, ponawiam pytanie czy dobrze zrozumialem iz groneberga mam polaczyc inaczej niz mam obecnie zrobiony,,, nie wiem kupilem dawno moze cos zniego wykrzesze, radzisz uzyc tulejek zaciskowych czy polutowac... sa jakies wytyczne,,, na pewno zmienie iec i shuko na cos z furutecha obecnie to jaks wtyczka rodem ze starej frani od stony gniazda sieciowego i jakis blizej nieokreslony iec... marnie to wyglada moze czas popracowac nad nim ..

Wiązki masz w układzie gwiazdy-> cztery przewody w dwóch kolorach. Przeciwległe łączysz w pary. Drut środkowy pomiędzy czterema drutami łączysz z bolcem uziemienia po obu stronach, ekran łączysz od strony wtyczki. Kierunek przepływu ma byc zgodny ze strzałkami na koszulce. W IC natomiast odwotnie. Fazę podajesz na prawy bolec patrząc na oba wtyki-prądowy i IEC.

Pozdr. późno jest:)

Też bym nie wiedział ale poczytałem na stronie Groneberga. Sa tam szczegółowe opisy jak przwód należy konfekcjonować dla poszczególnych rodzajów poączeń (sieciówka, głosnikowy, cyfrowy czy analogowy IC). A wydawało by się że cztery w jednym to tylko jako szampon do włosów :):)

Kiedyś był dystrybutorem Pan Marszałek. Ponoć obecnie sprzedawany kabel na allegro jest pozostałością po upadłej dystrybucji. cena stp parę złotych za metr jest dobra, bo nie większa jak bezpośredni zakup w Niemczeh wraz kosztem przesyłki.

ciekawosc to pierwszy stopien do piekła a w nim same dziwy jak wiesz juz pewnie. wiec moze tam trzeba szukac. a swoja droga ciekaw jestem rowniez opinni na temat tego przewodu,,, ze ja taki stary i glupi nie wiedzialem ze mam zle zrobiony kabel, patrz i tyle lat, gdyby nie zrzadzenie losu i uprzejmosc forumowiczow do dzis dzien bym tak sluchal

o widzisz mr. zydelek juz nas poinformowal wiec pewnie sam juz wiesz gdzie znalezc, ja swojego nie sprzedaje warto miec pamiatke po referencjach dziennikarskich tamtych czsow jakie by one nie byly

Mr.Zydelek

19 Gru 2008, 01:53

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 243 / 341 / 5

… ale donosicielstwa nawet na wroga czy nieprzyjaciół nie pochwalam. Brzydzę się czymś takim. Są bardziej męskie i honorowe sposoby roztrzygania sporów niż kapowanie.

Mr.Zydelek

19 Gru 2008, 01:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 243 / 342 / 5

Za chwilę napisze do Groneberga ze publicznie twierdzisz że ich kable koga porazić:) ciekawe co oni na to? W końcu są granice pewnej przyzwoitości od czasu kiedy jesteśmy w UE:)

Ja się nie czepiam – tylko cytuję.

artukali5 . przeciez wiadomo ze kolega nasz zartowal. my w swojej niewiedzy moglibysmy cos zle polaczyc itd,,, a tak mamy objasnione i wszystko gra. oby wiecej takich rzetelnych i rzeczowych wpisow, duchy przeszlosci to nie moja domena jako czlowiek ktory rzadny jest nowej wiedzy po prostu sam nieswiadomie kupilem taki kabel zle skonfekcjonowany. tylko o to mi chodzilo , przeciez wiadomo ze nie kazdy posiada z nas dostateczna wiedze na temat zjawisk wystepujacych w sieciach elektrycznych, ja pisalem z troski o to by ktos z nas nie zrobil sobie zle kabla bo wtedy moze byc to niebezpieczne a tu kolega szczerze i pieknie nam wyjasbil sprawe. nie denerwuj sie

"Jak można tego kabla używać jako sieciówki, skoro nie ma wydzielonej żółtej żyły?"

Normalnie. Urzadzenia w klasie B a prowadzone instalacją 2 żyłową.

Velum z tego co widziaem na rozbieranych fotach ma np. 3 żyły z czego tez ani jednej żóltej :)

Przy odpowiedniej izolacji i budowie kolor zyl nie jest problemem, podobnie jak ksztalt referencyjnego ogórka wg norm UE nie swiadczy o jego smaku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.